HISTÒRIA

Alguns dels documents afegits entre els anys 2012 i 2016:

 

NOVEMBRE, 2016

- Un llistat de nomenaments de notaris entre els anys 1351-1396. Del llistat de 610 notaris que trobem, copiem els seixanta que ens pillen més a prop. De Portell n'apareixen dos: Vicent de Copons i Benet d'Arnes. (Consultar en el segle s.XIV, 1351 )

 

- Un portellà que es deia Pascual de Torres compra una vinya a La Cuba, en "lo loch apelat devall les forces". (Consultar en el segle s.XIV, 1400 )

 

- Sobre la creu processional que hi havia a l'església. Ara al Museu d'Arqueologia Nacional. Posem també una foto que trobem per internet. (Consultar en el segle s.XV,1430)

 

- Sobre un retaule que hi havia a l'ermita de l'Albareda. (Consultar en el segle s.XV, inici )

 

- Trobem unes donacions a l'església i a l'hospital del poble. Això ens dona el nom del rector: Pere Pau Bono, i també d'un beneficiat: Matheu Bono. (Consultar en el segle s.XVI, 1600 )

 

- Informació complementària de la família Dols, constructors d'esglésies, com la de Portell, i altres obres de nivell. (Consultar en el segle s.XVIII, Dols)

 

- Més dades sobre els bombardejos dels "Stuka" de la Legió Còndor a Ares, Benassal, Vilar de Canes i Albocàsser. En una revista que es diu Cazarabed. (Consultar en el segle s.XX, 1938)

 

- Tractem de reconstruir el camí de la transhumància, per on anaven i tornaven ("a extrem") les ovelles des de les proximitats de Valdelinares fins als voltants de Tortosa. Ho posem al segle XIII, ja que és un camí tan antic que sabem que Jaume I va passar més d'una vegada. (Consultar en el segle s.XIII )

 

- Trobem al BOE republicà del 1937 que hi havia mestres que havien fugit dels seus destins, per la qual cosa rebrien una sanció. Entre ells, dos mestres de l'escola de xiquetes de Portell. (Consultar en el segle s.XX, 1937)

 

- Coneixem una història agredolça de la guerra civil. Són un parell de cartes que envia un jove sergent d'Artana a la seua família, a penes deu dies abans de morir. Els diu als seus pares i germans com estava de content perquè uns de Portell l'havien convidat a dinar el dia de Cap d'Any. (Consultar en el segle s.XX, 1937)

 

- Incloem una taula comparativa amb dades oficials dels censos de població de l'INE des de 1857 a 2011. Abans a 1857 no són ja tan fiables. Baix del cens de 1857, s'afegeix un resum de tots els censos històrics dels quals ens parla l'INE. (Consultar en el segle s.XIX, 1857 i s.XX, 1900)

 

- Interessant "PDF" sobre la fabricació de barrets de pell de conill que es feien a Tronxó. Portell era un dels pobles compradors. (Consultar en el segle s.XX, 1930)

 

- Portell apareix també als diaris de sessions de les Corts de Cadis. Hem trobat, per casualitat, un pressupost de carreteres. (Consultar en el segle s.XIX, 1878 )

 

- Casualment, el dia de Tots Sants trobem un article que parla d'expedients de morts per accidents i suïcidis als pobles de Castelló des de 1942 a 1960. En Portell hi ha diversos casos. (Consultar en el segle s.XX, 1943)

 

OCTUBRE, 2016

- Si fa poc trobàvem una portellana de casa noble (Inés d'Arnes) casant-se amb un noble de Morella, ara en tenim una altra, Maria Francesca d'Arnes, que fa el mateix amb un noble d'Ulldecona dels Constantí, i una filla serà hereva dels Barons de Purroi. Afegirem cinc noms de portellans. Són Francesc d'Arnes (i la seua dona Teresa Molina, de Fortanete), i tres filles: Maria-Francesca, Antònia i Josepa d'Arnes. (Consultar en el segle s.XVII, 1700 )

 

- Podem consultar un cens de 1646 que sabíem que existia, però del que no teníem detalls. Ara ja tenim els noms. A poc a poc anem reconstruint el nostre passat. (Consultar en el segle s.XVII, 1646 )

 

- Al segle XX apareixen diverses Guies Oficials de la província de Castelló, en forma d'almanac o calendari. Ací en tenim una més, la de 1900. (Consultar en el segle s.XIX, 1900 )

 

- Coneixem la tràgica mort en accident de moto d'un portellà, a Eivissa, en 1968. Es deia Simplicio Centelles Barreda. (Consultar en el segle s.XX, 1868)

 

- Trobem un cens electoral de 1895 amb tots els noms dels electors, edats, adreces, oficis i si sabien, o no, llegir i escriure. És un retrat interessant d'aquell Portell de finals de segle XIX. (Consultar en el segle s.XIX, 1895)

 

- Coneixem el nom d'un altre portellà. Aquest, del segle XVII, es deia Miguel Fortanet i va morir a la Baronia de Serra (Camp de Túria) l'any 1666. (Consultar en el segle s.XVII, 1666 )

 

- Aconseguim entrar a l'arxiu Datini, de la ciutat florentina de Prato. En aquest arxiu hi ha molta documentació sobre el comerç de la llana de Florència. Aquests comerciants solien vindre per les nostres terres. A Portell compraven a la família Freixenet. Si ja coneixíem a un Pedro Frassinet, ara sabem que també hi havia un Antoni Frexinet (Consultar en el segle s.XV, 1410)

 

- Llegint sobre la destil·leria Segarra, trobem la compravenda del Land Rover de l'abuelo Vinaixa (Consultar en el segle s.XX, 1966)

 

- Documents de 1927 i 1929 sobre les possessions del bisbat de Tortosa en Portell. (Consultar en el segle s.XX, 1927)

 

- Si l'altre dia ens apareixia un Miguel de Arnes al segle XVII, ara hem de parlar d'un altre d'aquesta família: Joan d'Arnes, que apareix com a testimoni d'un afer monetari entre uns cinctorrans i l'ajuntament del Vila-real de 1555. Els documents es van signar a Portell. Li hem d'agrair a Ferran Guardiola, de Cinctorres, que ens fes arribar els documents. (Consultar en el segle s.XVI, 1555 )

 

- Jean-Baptiste Morin és un oficial francés que rep de Napoleó l'ordre de comandar un regiment que estava operatiu en Espanya. Li costa quasi vuit mesos trobar-lo, i en un diari va anotant per on passa i les coses que veu. Revisem l'itinerari i veiem que està bastant per la costa de Castelló. (Consultar en el segle s.XIX, Morin)

 

- Algunes dades sobre Portell durant la invasió francesa de principis de segle XIX extretes d'un fantàstic treball de Ricardo Pardo (2009). D'aquesta guerra i les posteriors, a la província de Castelló, hi ha molta informació en aulamilitar.com (Consultar en el segle s.XIX, 1808-14)

 

- Un militar i escriptor xilé, Nicolàs de la Cruz, en 1806, viatja per Espanya, França i Itàlia. Revisem l'itinerari i, encara que no passe per la nostra comarca, sí que ho fa per la costa de Castelló, seguint l'antiga via romana. (Consultar en el segle s.XIX, 1806 )

 

- Entre els anys 1739 i 1750, fra Roque Alberto Faci, fa i publica un llibre, en dos volums i quatre parts, sobre les ermites i marededeus d'Aragó. Deixant de banda l'evident càrrega religiosa, hi ha moltes coses interessants relacionades amb aquestes. Portell no el cita, però sí que apareixen la majoria dels pobles de la zona, especialment els d'Aragó. A més, hi trobem una llarga i virulenta rèplica a una publicació anònima, segurament feta per morellans, que afirmava que va ser al bosc de Vallivana on l'apòstol Sant Jaume (Santiago) va deixar la primera mare de déu només va arribar a la península. (Consultar en el segle s.XVIII, Faci)

 

- En 1658, el Batlle general de Morella, Gaspar de la Figuera, publica un llibre que du per títol Miscelanea sacra de varios poemas, on parla sobretot de la Balma. De Portell cita la Mare de Déu de la Font. (Consultar en el segle s.XVII, 1658 )

 

- En un arbre genealògic d'un noble morellà de l'Orde d'Alcántara, Antonio Pedro y Moliner Arnes y Sans, "Sargento Mayor de Dragones", apareix una coneguda branca portellana, els Arnes, també nobles. Apareix el nom de Miguel de Arnes durant almenys tres generacions seguides. (Consultar en el segle s.XVII, 1668 i 1694)

 

- Trobem una connexió navarresa en el moment de la conquesta. Sancho el Fuerte de Navarra es fa depositari d'alguns castells i viles, com el d'Olocau, el Mallo, Puertomingalvo i altres. (Consultar en el segle s.XIII, 1204-1206 o més concretament en s.XIII-Navarra)

 

- Afegim uns quants documents molt interessants que trobem en una web de Catí: catimenu.com  (Consultar en els segles s.XIV, s.XV, s.XVI i s.XVII)

 

SETEMBRE, 2016

- Extracte de l'Atlante Español, de Bernardo Espinalt. Un diccionari enciclopèdic de referència del segle XVIII. Ens parla de Portell i ens mostra un dibuix de com era; escut que podeu veure també en aquesta mateixa pàgina, una mica més avall, amb la resta d'escuts i segells. (Consultar en el s.XVIII, 1778-1795)

 

- Un mapa de camins d'Espanya en 1546. (Consultar en el s.XVI, 1546 )

 

- Al segle XV també hi havia corrupció i picaresca per tal d'evitar pagar impostos. És el cas d'un poderós mercader vilafranquí, Berenguer Centelles que, per tal de no pagar les contribucions que li demanaven al seu poble, decideix marxar a viure fora: entre altres llocs, a Mirambell, Morella i, finalment, a Portell on es queda fins prop de la seua mort, tres o quatre anys més tard. (Consultar en el s.XV, 1402)

 

- Trobem el nom d'un portellà de 1680, Jaime Sorribes, en uns documents de l'arxiu de Tronchón. És d'una compra que fa a un veí de Tronxó. De moment no tenim més dades. (Consultar en el s.XVII, 1680 )

 

- Recollim un fragment d'un llibre manuscrit de 1810 d'un frare de La Cuba, Fray Juan Molés, on delimita el terme del poble, citant que "confronta por el río con los términos de La Mata y de Portel por oriente y mediodía", però també ens diu que La Cuba, segons tradició popular, abans es deia "Valle del Oro". Curiosament, a la carta pobla tampoc es diu La Cuba i sí el nom d'una Vall, però no de l'or, sinó "des ledons". (Consultar en el s.XIX, 1810 )

 

- Afegim el que diu de Portell la guia oficial de Castelló de 1890. No conté informació tan detallada com l'anuari que vam afegir l'altre dia, de 1922, però benvinguda siga. (Consultar en el s.XIX, 1890 ) A continuació, n'afegim una altra de 1900, que a penes diu gran cosa, en aquest cas, un anuari de la indústria i del comerç i guia per a Castelló i província per a 1910. (Consultar en el s.XX, 1910) I també la guia comercial de la província de 1921. (Consultar en el s.XX, 1921)

 

- Gràcies a la Biblioteca Valenciana Digital (bivaldi), podem tenir accés a llibres clau com el Atlante de Espinalt, el Viage de Ponz, la España Sagrada de Enrique Florez, o els Anales del Reino de Aragón de Zurita.  (Aquest portal l'hem afegit a la nostra bibiografia: Biblioteca Valenciana DIGITAL. bivaldi.gva.es)

 

- Afegim el que diu de Portell un anuari de la província de Castelló de 1922. Sempre són interessants per veure què diuen del nostre poble en aquell moment, però a més, ens dona noms i cognoms dels portellans que tenien càrrecs o negocis en aquell any. (Consultar en el s.XX, 1922)

 

 

AGOST, 2016

- Tenim coneixement que una família tenia terres a diversos pobles de la comarca gràcies a privatitzacions de terrenys comunals i, suposadament, aprofitant-se del càrrec que ocupaven. Eren els De Pedro: Carlos de Pedro i, més tard, el seu fill, Pablo de Pedro i Pastor. (Consultar en el s.XVIII, 1786 aprox.)

 

- Un 'pelaire' de Portell, Narciso Marín (o Nicolás Marín, com apareix també en un dels documents) demana una rebaixa en els cànons que pagava al Patrimoni Reial. Del llibre només hem pogut consultar algun fragment, però seria interessant revisar-lo. (Consultar en el s.XVIII, 1785 )

 

MAIG, 2016

- En un llibre sobre Herbers, trobem un document on apareix un "masover" portellà, Joan Colomer, que el 6 de setembre de 1628 és testimoni en una concòrdia entre el senyor d'Herbers i uns veïns d'aquell poble. (Consultar en el s.XVII, 1628 )

 

OCTUBRE, 2015

- Afegim un llistat d'oficis valencians dels anys 1636 i 1643, d'un treball filològic fet per Jordi Colomina. (Consultar en el s.XVII )

 

SETEMBRE, 2015

- Trobem la dada d'un jove portellà, Guillemó Domènec que, en 1366, va anar a treballar i aprendre a casa d'un "físic" (metge) de Barcelona. (Consultar en setembre del s.XIV)

 

JULIOL, 2015

- Afegim un petit vídeo sobre els bombardejos d'Ares, Benassal, Vilar de Canes i Albocàsser per part de la Legió Cóndor que Hitler va enviar per ajudar a Franco. (Consultar en maig del s.XX)

 

MARÇ, 2015

- Afegim diversos mapes de la zona a l'inici del segle XX. Resulten interessants per veure com era la comarca abans de fer-se les carreteres als anys vint. (Consultar en s.XX)

 

FEBRER, 2015

- Afegim informació sobre el "lligallo" de Morella -aldees incloses-, que era una espècie d'organització que tenien els pastors en l'edat mitjana. Principalment, amb un parell de publicacions de 1926, una de Tuixans i l'altra de Valls (Consultar en 1271 )

 

NOVEMBRE, 2014

- Completem la informació sobre Julián Centelles Guarch, un portellà que va morir en un camp de concentració nazi (Consultar en 1941)

 

SETEMBRE, 2014

- Afegim un mapa francés on apareix Portell com un dels pobles de referència del Regne de València (Consultar en 1692)

 

MAIG, 2014

- Afegim un extracte d'un article d'Arasa sobre la troballa de primers de segle d'un "osculatori" a Portell a primers de segle XX (encara que es considera tardoromà, consultar en Visigots)

 

MARÇ, 2014

- Incloses tres referències noves sobre la presència del carlista Cabrera en el nostre terme, el 27 de juliol de 1838. (Consultar en 1838)

- Deixem constància d'un llibre sobre la Diòcesi de Tortosa publicat el 1867. (Consultar en 1867)

- L'important lingüista Rovira i Virgili, parla de la nostra comarca en el volum 1 del seu llibre: Història nacional de Catalunya. (Consultar en 1922)

 

JUNY, 2013

- Trobem notícies sobre una reconstrucció de la nostra església en una butla papal. (Consultar en 1409)

 

MAIG, 2013

- S'inclouen unes quantes cartes pobla dels pobles del voltant. (Consultar en s.XII i s.XIII)

- Trobem el dibuix d'un "osculatori" visigot trobat a Portell allà per l'any 1929. (Consultar en visigots)

- Notícies sobre trobades en jaciments ibers a Ares i a Morella, en un llibre de Carmen Aranegui (Consultar en ibers)

 

OCTUBRE, 2012

- Portell segons la Enciclopedia Universal Ilustrada Europeo-Americana de Espasa-Calpe (Consultar en 1933)

- Portell segons un Nomenclator de tots els pobles d'Espanya. L'escriu "Portéll" (Consultar en 1785)

- Sobre els justícies de Portell, que havien de jurar el primer de cada any davant el de Morella (Consultar en 1232)

- Un portellà, Juan Cerdà, es trenca tres costelles i li agraeix a N.S. de l'Avellà la seua curació (Consultar en 1747)

- Un ciri que van pujar els catinencs a S. Pere va durar 26 anys, molt més que els de Portell (Consultar en 1695)

- Felip III d'Aragó (IV de Castella) dona a l'església parroquial de Portell 500 lliures (Consultar en 1626)

 

SETEMBRE,2012

- Dada sobre població en Enciclopèdia de Malte-Brun (Consultar en 1832)

- Llistat de persones de la comarca afusellades entre els anys 1938 i 1943 (Consultar en 1941)

- Entrada "Sellumbre" al Diccionario Geográfico universal (Consultar en 1832)

- Entrada "Portell" al Diccionari de Gonzalo de las Casas (Consultar en 1857)

- Un de Cantavella compra en Barcelona una esclava sarraïna mestissa (Consultar en 1319)

- Cartulari que hi ha amb cartes pobla de la 'Bailía' de Cantavella (1197-1388) (Consultar en 1197)

- Un de Fortanete té un plet contra el Capítol eclesiàstic de Portell "sobre maravedises" (Consultar en 1786)

- La priora del Monastir de Sigena dona un mas (diu manso) a poblar en Villores (diu Villares) (Consultar en 1262)

- Un home que se'n va a la campanya de València deixa heretat en Villores (?) a un fill (Consultar en 1238)

- Entre 1377 i 1381, Morella i les aldees han de pagar a la casa reial 450.000 sous per préstecs censals(en 1377)

 

AGOST, 2012

- Els de Portell ataquen i segresten un veí d'Ares en un camí reial (Consultar en 1295)

- Un pedrapiquer portellà construeix una capella en l'església de Vilafranca (Consultar en 1406)

- Compra d'un hort a les Alberedes (Consultar en 1407)

- Venda d'una casa, segurament de les Alberedes (Consultar en 1425)

- Un fragment d'un article folklòric sobre la Mata d'un tal Tuixans (Consultar en 1926)

- Una altra versió de l'alçament de Portell quan les germanies, aquesta de Patxot (Consultar en 1521)

- Un quadre sobre la divisió de la província en partits judicials (Consultar en 1834)

- Fragment d'un mapa de la zona fet per Varvassore en 1532 (Consultar en 1532)

- Fragment d'un mapa de la zona fet per Ortelius, basant-se en les descripcions de Muñoz (Consultar en 1568)

- Detall d'un mapa de la zona fet per Ortelius on es veu escrit "Alboredes" (Consultar en 1584)

- Sobre un auto contra Portell sobre el pagament de quindenios del forn (Consultar en 1631)

- Se cita Portell en un llibre de Bernabé Gil sobre les terres i emfiteusi (Consultar en 1790)

- Fragment d'un manuscrit del s.XVI on diu que Alhorre és el mas de Fraiximeno (Consultar en 1233)

- Fragments d'un llibre interessant: la Fénix Troyana de Marés, capellà de Xelva (Consultar en 1681)

- Quatre portellans s'empadronen a Castelló (Consultar en 1449 i 1574)

 

 

Alguns documents afegit durant els anys:  2012-2016  2017-2023

Per possibles problemes d'accés al panell, entreu per ací:  entrada normal  entrada antiga


SAPS D'ALGUN DOCUMENT I NO L'HAS TROBAT AL WEB? INFORMA'NS I EL POSAREM


portell.es  -  portellweb@yahoo.es

Recopilació bibliogràfica i transcripcions de Jacint Cerdà