PORTELL, s. XX (1941-1943)


 

ANY

REFERÈNCIA BIBLIOGRÀFICA

 
1941 Luisa Camañes, al seu llibre ens dóna els noms dels alcaldes, secretaris, mestres, capellans, etc. de finals del segle XIX i bona part del segle XX:

 

Alcalde: Amador Dols.

Juez (de Paz): José Camañes Camañes. (pàg.22)

[CAMAÑES, Luisa (1990): Portell. Usos y costumbres, desde el siglo XIX al XX. Imprés en Gráficas Aparici. Castellón.]


1941 D'aquell any trobem notícia d'un canvi de residència, però no hem pogut consultar l'expedient:

AHP Teruel. Expedientes de autorización traslado de residencia.

ES/AHPTE - GC/OO1565/0075 - Expediente de autorización a favor de Francisco Marín Centelles, vecino de La Puebla de Híjar, para trasladar su residencia a Portell de Morella (Castellón).

[Documents y Archivos de Aragón (DARA).] dara.aragon.es (y buscar)


1941 Gener, 1. En la guia comercial de Castelló i província de 1941, diu de Portell:

PORTELL DE MORELLA

Su término tiene una extensión de 49,34 kilómetros cuadrados. Pertenece al partido judicial de Morella y Diócesis de Tortosa. Tiene aproximadamente 990 habitantes. Dista 97 kms. de Castellón y 22 de la capitalidad de su partido. Puede recibir giros hasta 50 pesetas. Tiene Teléfono y alumbrado eléctrico.

Celebra fiestas el 17 de Enero dedicadas a San Antonio, y el cuarto domingo de Septiembre a San Roque y el 18 de Diciembre a la Virgen de la Esperanza.

Los productos de mayor importancia que se recolectan son: cereales, patatas y ganadería.

Puede realizarse el viaje: por Morella.

Fuente de aguas minero-medicinales: para el mal de orina e hígado.

Lugares para excursiones a Las Alboredas [sic] y Fuente Ineso.

Médico: D. Rafael Lorente Mir.

ORDINARIOS [cotxe correu?]. A PORTELL. Cristóbal Altava. Posada San Juan [lloc d'eixida; també per anar a Benicàssim, Borriol, Forcall, Lucena, Morella, Nules, Torreblanca, Vall d'Uixó i Vilafamés.)

[MAS, Juan B. (Imprenta): Castellón de la Plana: Guía Comercial Año 1941. Castellón.] repositori.uji.es


1941 Abril, 24 i octubre, 18. Luisa Camañes, al seu llibre ens dóna els noms dels alcaldes, secretaris, mestres, capellans, etc. de finals del segle XIX i bona part del segle XX:

 

Maestra: María Arnau Bure. 24 de abril de 1941.

Maestra: Mari Cruz Gascón Sueso. 18 de octubre de 1941. (pàg.106)

[CAMAÑES, Luisa (1990): Portell. Usos y costumbres, desde el siglo XIX al XX. Imprés en Gráficas Aparici. Castellón.]


1941 Juny, 5. En el llibre "Els afusellaments del País Valencià" (Ed. Alfons el Magnànim. 1993) apareix un portellà, Daniel Dalmau Marín (no Martí), de 36 anys, casat, llaurador i afiliat a la CNT, que va ser afusellat el 5 de juny de 1941 a Castelló.

A continuació posem una relació de víctimes amb veïnatge conegut d'alguns dels pobles de la zona (afusellats entre el 30 de juny de 1938 i el 14 de gener de 1943) :

De CINCTORRES (sis hòmens, tots llauradors): Cristóbal Albalat Gasulla, Fco. Bordás Cardona, Manuel Querol Bayarri, Domingo Girona Montaña, José Bordás Cardona i José Garcia Artola.

De FORCALL: Valentín Casanova Querol (llaurador), Cándido Membrado Querol (espardenyer), José Monfort Gil (espardenyer), Manuel Ortí Balaguer (fuster), Antonio Borrás Alepuz (espardenyer), Vicente Carbo Aguilar (llaurador), Domingo Llop Giner (llaurador), Manuel Oliet Peñarrocha (espardenyer), Fco. Mestre Querol (jornaler), José Sancho Sorribes (espardenyer), Alfonso Martín Mestre (llaurador) i Víctor Ortí Balaguer (jornaler)

D'HORTELLS: Fernando Giner Pitarch (barber)

De MORELLA (tres hòmens): José Beser Guimerá (industrial), Domingo Borrás Pascual (fuster) i Agustín Borrás Boix (comerç)

De PORTELL DE MORELLA: Daniel Dalmau Martí Marín, de 36 anys, llaurador, casat, militant de la CNT-FAI. Executat a Castelló el 5 de juny de 1941 [Nota 10: CG. c. 1401 (2) PP nº 90 (Portell de Morella): membre del Comité Revolucionari.]

De LA TODOLELLA: Víctor Sorribes Membrado (espardenyer), Antonio Prats Carceller (llaurador) i Pedro Morralla Ripollés (llaurador).

D'ARES DEL MAESTRAT: Santiago Ortí Folch (llaurador) i José Bachero Bachero (jornaler)

De BENASSAL: Ernesto Centelles Roig (rajoler)

De VILAFRANCA DEL MAESTRAT: Benito Gasulla Vicente (jornaler), José Tosca Clemente (llaurador), Martín Vicente Gasque (jornaler), Juan A. Marín Pradas (llaurador), José Alcocer Merenciano (secr. Jutjat), Teófilo Belmonte Alcón (jornaler), Felipe Fabregat Monfort (teixidor), José Garcia Prades (jornaler)

[GABARDA CEBELLÁN, Vicent. Els afusellaments al País Valencià (1938-1956). Pàg. 241-249. Publicacions de la Universitat de València. Edició de 2007 (Primera edició: Institució Alfons el Magnànim, 1993)]  books.google.es


1941 Juny-desembre. Es fan tres de les nostres campanes: "la menuda" i "la mitjana" del campanar de Portell, i la de l'ermita de la Mar de Déu de la Font. Les van fer els germans ROSES de Silla. Luisa ens dona dades i ens reprodueix factures i contractes. Segons un web de campaners, aquell any també es fa la de l'ermita de l'Albareda, però aquesta no va el mateix contracte. El que ens aporta Luisa Camañes:

 

Copia de la Factura Nº 332 de la Fundición de Campanas y Metales de ROSES HERMANOS. Sucesor: JOSÉ ROSES DE SILLA (Valencia). Teléfono nº 62.

 

Silla, 9 de diciembre de 1941

 

Ayuntamiento Nacional de Portell de Morella (Castellón)

 

DEBE: Kilos Precio Total Pesetas
       
Por una campana de bronce superior "Ntra. Sra. de la Asunción" [la mitjana] 433,0    
Por una campana de bronce superior "Santo Tomás" [la menuda] 156,0    
Por una campana de bronce superior "Virgen de la Esperanza" 79,5    
TOTAL kgs. 668,5 9' 6.016,50
       
Yugos o cabezales de madera de encina con sus herrajes   3' 2.005,50
Badajos para las campanas     200,00
Juegos de cojinetes para sostén de los ejes de las campanas     220,00
       
TOTAL     8.442,00
       
A DEDUCIR      
Por la chatarra de campanas recibidas [les campanes antigues] 620,0 5' 3.100,00
       
TOTAL PESETAS     5.342,00

(pàg.123)

El contracte el signen els venedors, "los Sres. Roses Hermanos" i l'alcalde de Portell, D. Amador Dolz:

 

En la villa de SILLA, provincia de Valencia, a seis de Junio del año 1941, comparecen: de una parte, los Sres. Roses Hermanos, mayores de edad, vecinos de Valencia, profesión comercio, y de la otra, Dn. Amador Dolz, Alcalde Ayuntamiento de Portell de Morella, los que teniendo capacidad legal para contratar, formulan el siguiente

 

CONTRATO

1º. Los Sres. Roses Hermanos, venden al Alcalde de Ayuntamiento Portell de Morella tres campanas nuevas de 650 kilos, poco más o menos, a razón de nueve pesetas el kilo, puesta sobre estación de "más próxima a destino".

 

2º. Los Sres. Roses Hermanos, garantizan la campana por un plazo de diez años y responden que la campana ha de tener buenos metales, con un sonido perfecto y sonoro limpia de fundición, garantizando que no se romperá mientras se trate y use con buenos modos, y en caso de quiebra alguna se les devolverá para refundirla o proveerla por otra campana, siempre que fuere por defecto de fundición, según el sincero y leal convenio de las partes contratantes.

 

3º. El comprador Alcalde Ayuntamiento de Portell de Morella pagará el valor íntegro de la campana en la forma siguiente: "Al contado una vez instaladas las campanas".

 

4º. Los Sres. Roses Hermanos, dejarán la campana colocada en la torre o lugar donde designe el comprador con aparejos de su propiedad y un práctico de la casa si el cliente así lo desea, siendo de cuenta del comprador los gastos de manutención y viajes. Además, el cliente "Alcalde Ayuntamiento Portell Morella" pondrá por su cuenta los albañiles, carpinteros, madera y herreros que sean necesarios para la colocación de las campanas.

 

5º. Los Sres. Roses Hermanos, se comprometen a tener fundida la campana dentro del plazo de sesenta días, salvo fuerza mayor.

 

6º. Si el cliente desea alguna inscripción en la campana, será de cuenta del mismo el importe de este trabajo.

El presente Contrato se hace por duplicado con sujeción a las condiciones generales y particulares impresas y manuscritas en este Contrato, que en prueba de conformidad firman ambas partes contratantes.

 

SILLA, seis de Junio de 1941. EL COMPRADOR. Amador Dolz (firma). LOS VENDEDORES. (signatura il·legible) (pàg.124-126)

 

Es van inaugurar en la festa local per excelència, el dia de la Mare de Déu de l'Esperança (18 de desembre de 1941), com llegim en aquesta certificació de l'ajuntament:

 

INAUGURACIÓN DE LAS NUEVAS CAMPANAS

"En la villa de Portell de Morella, hoy dieciocho de diciembre de mil novecientos cuarenta y uno, festividad de la Virgen de la Esperanza, Patrona de esta localidad, con asistencia de las Autoridades Eclesiásticas, militares y civiles, se procedió por el Sr. Cura encargado de esta Parroquia, Reverendo D. Antonio Monfort Monfort, a la bendición de las tres nuevas campanas instaladas, dos de ellas en la Iglesia Parroquial y una en la Ermita de la Excelsa Patrona, costeadas por el Ayuntamiento, las que fueron destruidas durante la Guerra Civil, construidas las ahora instaladas por la Fundición Roses de Silla.

 

En primer lugar se bendijeron las de la Iglesia Parroquial, empezando por la dedicada a Nuestra Señora de la Asunción, Titular de la Parroquia, que apadrinaron el Sr. Alcalde de la población, D. Amador Dolz Bono y su Señora Dª Manuela Segura Bono y a continuación se procedió a la bendición de la dedicada a los Patronos del pueblo Santo Tomás y San Roque que apadrinaron el primer teniente de Alcalde D. Cristóbal Altaba Bono y su Señora Dª Antonia Ferrer Grau.

 

Acto seguido, toda la comitiva acompañada del vecindario en masa, con el mayor fervor y entusiasmo, se trasladó a la Ermita de la Virgen de la Fuente o de la Esperanza y seguidamente se procedió a la bendición de la campana en la Torre de la misma instalada, con el nombre de Nuestra Señora de la Esperanza, de la que fueron padrinos los clavarios/mayorales de la festividad del actual año, D.Ramón Ferrer Bono y su esposa Dª María Carceller Folch.

 

Terminadas estas ceremonias, autoridades y vecindario se trasladaron a la plaza Mayor donde se esparcieron dulces y monedas por los padrinos de las campanas, dándose fin al acto respecto a la inauguración de las mismas campanas.

 

Y para que conste se extiende la presente que firman las autoridades y padrinos, lo que yo, el secretario del Ayuntamiento certifico". (Segell de l'ajuntament, molt semblant a l'actual). (pàg.127-128)

[CAMAÑES, Luisa (1990): Portell. Usos y costumbres, desde el siglo XIX al XX. Imprés en Gráficas Aparici. Castellón.]


Una web de campaners ens dóna les fitxes de les cinc campanes del poble; dades, per cert, molt similars a les que consten a la conselleria (enllaç avui caigut).

1.- La menuda (1). Campanar: Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora. Any fosa: 1941. Hermanos Roses (Silla)
2.- La mitjna (2). Campanar: Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora. Any fosa: 1941. Hermanos Roses (Silla)
3.- La grossa (3). Campanar: Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora. Any fosa: 1760.
4.- Mare de Déu de l'Esperança (1). Campanar: Ermita de l'Esperança. Any fosa: 1941. Hermanos Roses (Silla)
5.- Sant Salvador i Sant Marc. Campanar: Ermita de Sant Marc de les Alberedes. Any fosa: 1941. Hermanos Roses (Silla)


La fitxa de la campana menuda:

- La menuda (1)
- (Edifici:) Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora. PORTELL DE MORELLA (COMUNIDAD VALENCIANA)
- Localització: Sala de campanes
- Diàmetre (en cm): 65
- Altura del bronze: 55
- Vora: 7
- Pes aproximat (en quilos): 159
- Fonedor: ROSES, HERMANOS (SILLA)
- Any fosa: 1941
- Descripció: La campana té quatre cordons al terç, dividits en dos grups de dos. Entre aquests, disposa d'una senzilla inscripció amb el nom del poble i l'any de fosa: "* * PORTELL DE MORELLA 1941 *". També al terç hi ha una garlanda. El fet que figure el nom del poble está relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar, les inscripcions, el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la guerra, a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig hi ha una creu, un escut d'Espanya, un anagrama de Jesús i la marca de fábrica: "FUNDICIÓN / DE / ROSES HNOS SILLA (VALENCIA)". Al mig peu es repeteix la divisió de cordons del terç i disposa d'aquesta inscripció "* SANTO TOMÁS DE VILLANUEVA Y SAN ROQUE ROGAD POR NOSOTROS". Al peu es hi ha dos cordons.
- Terç (T): (2 cordons) "* * PORTELL DE MORELLA 1841 *" (2 cordons) (02) (04) (08) (10) (garlanda)
[sic]
- Mig (M): (00) (creu), (03) (escut d'Espanya), (06) (anagrama de Jesús), (09) (marca de fàbrica) "FUNDICIÓN / DE / ROSES HNOS SILLA (VALENCIA)"
- Mig peu (MP): (2 cordons) "* SANTO TOMÁS DE VILLANUEVA Y SAN ROQUE ROGAD POR NOSOTROS" (2 cordons)
- Peu: (2 cordons)
- Tocs tradicionals de campanes: -
- Tocs actuals de campanes: Repic automàtic. Toca l'àngelus.
- Truja: Truja de fusta de perfil valencià.
- Estat anterior: -
- Estat actual: L'estat de conservació de la campana és bo i està instal·lada amb truja de fusta de perfil valencià, pintada de roig, a la sala de les campanes. Està mecanitzada amb electromall monofàsic. Disposa de batall lligat.
- Mecanismes de toc: Campana manual, corda al batall. (09) electromall monofàsic.
- Intervencions: Mecanitzada en 2017 amb electromall monofàsic per 2001 Tècnica y Artesanía.
- Propostes: Cal restaurar-la seguint el model de la campana mitjana.
- Protecció: Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqûència, les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
- Valoració: Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
- Instal·lació: La instal·lació és original; cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir en tocs tradicionals i permet(re els tocs manuals).
- Notes: La seua nota fonamental és 'mi', i veu de soprano.
- Autors de la documentació: MONFERRER GUARDIOLA, Rafael (Primera presa de dades, 01-02-2000); ALEPUZ CHELET, Joan; ABARCA LLOPIS, Javier; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (Documentació de la campana, 12-06-2021).
- Editor de la fitxa: ALEPUZ CHELET, Joan.
- Actualització: 02-07-2021 (19 fotos)

[CHELET ALEPUZ, Joan (2021): La (campana) menuda - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora. PORTELL DE MORELLA (COMUNIDAD VALENCIANA).] La campana: fitxa i fotos. Les quatre campanes de Portell: campaners.com


La fitxa de la campana mitjana:

- La mitjana (2)
- (Edifici:) Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora. PORTELL DE MORELLA (COMUNIDAD VALENCIANA)
- Localització: Sala de campanes
- Diàmetre (en cm): 86
- Altura del bronze: 74
- Vora: 9
- Pes aproximat (en quilos): 368
- Fonedor: ROSES, HERMANOS (SILLA)
- Any fosa: 1941
- Descripció: La campana té quatre cordons al terç, dividits en dos grups de dos. Entre aquests, disposa d'una senzilla inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "* * NUESTRA SRA DE LA ASUNCIÓN *". També al terç hi ha una garlanda. Al mig hi ha una creu, un escut d'Espanya, el monograma de María i la marca de fàbrica: "FUNDICIÓN / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS SILLA (VALENCIA)". Al mig peu es repeteix la divisió de cordons del terç i disposa d'aquesta inscripció "* PORTELL DE MORELLA 1941. * DE PESTE HAMBRE Y GUERRA LIBRENOS SEÑOR". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar; per tant, acabada la Guerra, a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Per altra banda, hi ha una lletania dels sants, possiblement també escollida en referència a la Guerra Civil. Al peu es hi ha també quatre cordons en dos grups de dos.
- Terç (T): (2 cordons) "* * NUESTRA SRA DE LA ASUNCION 1841 *" (2 cordons) (garlanda)
- Mig (M): (00) (creu), (03) (escut d'Espanya), (06) (anagrama de Jesús), (09) (marca de fàbrica) "FUNDICIÓN / DE / ROSES HNOS SILLA (VALENCIA)"
- Mig peu (MP): (2 cordons) "* PORTELL DE MORELLA 1941. * DE PESTE HAMBRE Y GUERRA LIBRENOS SEÑOR" (2 cordons)
- Peu: (3 cordons)
- Tocs tradicionals de campanes: Repic manual i volteig manual des de la sala de les campanes.
- Tocs actuals de campanes: Repic i volteig automàtic.
- Truja: Truja de fusta en regular estat de conservació.
- Estat anterior: Abans de la restauració de 2017, l'estat de conservació de la campana era regular. La truja era la mateixa que té actualment i no estava mecanitzada.
- Estat actual: L'estat de conservació de la campana és bo i està instal·lada amb truja de fusta de perfil valencià, restaurada i pintada de roig, a la sala de les campanes. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
- Mecanismes de toc: (09) motor de vol per impuls i electromall monofàsic.
- Intervencions: Restaurada per 2001 Técnica y Artesanía. Es va actuar a la truja i ferratges i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
- Propostes: -
- Protecció: Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqûència, les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
- Valoració: Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
- Instal·lació: La instal·lació és original; cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir en tocs tradicionals i permet(re els tocs manuals).
- Notes: La seua nota fonamental és 'do', i la, mezzosoprano. Aquesta campana va arrossegar un xiquet en enganxar-li la roba, el llançà a la plaça i morí desnucat a l'acte (Pasqua 1945).
- Autors de la documentació: MONFERRER GUARDIOLA, Rafael (Primera presa de dades, 01-02-2000); ALEPUZ CHELET, Joan; ABARCA LLOPIS, Javier; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (Documentació de la campana, 12-06-2021).
- Editor de la fitxa: ALEPUZ CHELET, Joan.
- Actualització: 02-07-2021 (19 fotos)

[CHELET ALEPUZ, Joan (2021): La (campana) mitjana - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora. PORTELL DE MORELLA (COMUNIDAD VALENCIANA).] La campana: fitxa i fotos. Les quatre campanes de Portell: campaners.com


La fitxa de la campana de l'ermita de la Font:

- (La de la) Mare de Déu de l'Esperança (1)
- (Edifici:) Ermita de l'Esperança. PORTELL DE MORELLA (COMUNIDAD VALENCIANA)
- Localització: Espadanya
- Diàmetre (en cm): 40
- Altura del bronze: 37
- Vora: -
- Pes aproximat (en quilos): -
- Fonedor: ROSES, HERMANOS (SILLA)
- Any fosa: 1941
- Descripció: La campana té quatre cordons al terç, dividits en dos grups de dos. Entre aquests, hi ha altres quatre flors. Al mig disposa d'una creu, un àguila de Sant Joan i la marca de fàbrica: "FUNDICIÓN / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS SILLA (VALENCIA)". També, al mig, té una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "VIRGEN / DE LA / ESPERANZA". Al mig peu es repeteix la divisió de cordons del terç i disposa d'aquesta inscripció: "* * * PORTELL DE MORELLA 1941 * *". El fet que figure el nom del poble está relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar, les inscripcions, el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la guerra, a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al peu hi ha altres dos cordons.
- Terç (T): (2 cordons) (00) (03) (06) (09) (flor) (2 cordons)
[sic]
- Mig (M): (00) (creu radiant), (03) (àguila de Sant Joan), (06) "VIRGEN / DE LA / ESPERANZA", (09) (marca de fàbrica) "FUNDICIÓN / DE / ROSES HNOS SILLA (VALENCIA)"
- Mig peu (MP): (2 cordons) "* * * PORTELL DE MORELLA 1941 * *" (2 cordons)
- Peu: (2 cordons)
- Tocs tradicionals de campanes: Volteig manual amb una corda o cadena al cigonyal.
- Tocs actuals de campanes: -
- Truja: Truja de fusta; regular estat de conservacio.
- Estat anterior: -
- Estat actual: L'estat de conservació del conjunt és regular. La instal·lació és original i té la campana una truja de fusta de perfil tradicional valencià, típica de la foneria Roses, amb ferratges i cigonyal per voltejar-la manualment a distància.
- Mecanismes de toc: (03) cigonyal
- Intervencions: -
- Propostes: Cal restaurar-la seguint el model de la campana mitjana del temple parroquial. En cas de mecanització es pot dotar amb motor d'impuls.
- Protecció: Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqûència, les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
- Valoració: Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
- Instal·lació: La instal·lació és original; cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir en tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
- Notes: La seua nota fonamental és 'do'; veu soprano.
- Autors de la documentació: MONFERRER GUARDIOLA, Rafael (24-02-2000).
- Editor de la fitxa: ALEPUZ CHELET, Joan.
- Actualització: 03-07-2021 (4 fotos)

[CHELET ALEPUZ, Joan (2021): (La campana de la)  Mare de Déu de l'Esperança - Ermita de l'Esperança. PORTELL DE MORELLA (COMUNIDAD VALENCIANA).] La campana: fitxa i fotos. Les quatre campanes de Portell: campaners.com


La fitxa de la campana de l'ermita de l'Albareda:

- (La de) Sant Salvador i Sant Marc
- (Edifici:) Ermita de Sant Marc de les Alberedes. PORTELL DE MORELLA (COMUNIDAD VALENCIANA)
- Localització: Espadanya
- Diàmetre (en cm): 63
- Altura del bronze: -
- Vora: -
- Pes aproximat (en quilos): 145
- Fonedor: ROSES, HERMANOS (SILLA)
- Any fosa: 1941
- Descripció: -
- Terç (T): "SAN SALVADOR Y SAN MARCOS ALDEA DE LAS ALBAREDAS 1941"
- Mig (M): -
- Mig peu (MP): -
- Peu: -
- Tocs tradicionals de campanes: -
- Tocs actuals de campanes: -
- Truja: Truja de fusta antiga que procedeix de l'anterior campana.
- Estat anterior: -
- Estat actual: -
- Mecanismes de toc: Campana manual.
- Intervencions: -
- Propostes: -
- Protecció: -
- Valoració: Campana sense cap valor i que pot refondre's després de documentar-la.
- Instal·lació: La instal·lació és original; cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir en tocs tradicionals i permet(re els tocs manuals).
- Notes: La seua és 'mi', molt morlaneta, i la veu soprano.
- Autors de la documentació: MONFERRER GUARDIOLA, Rafael (24-02-2000); GIL I CABRERA, Josep Lluís (21-10-2008).
- Editor de la fitxa: MONFERRER GUARDIOLA, Rafael.
- Actualització: 24-02-2020 (2 fotos)

[MONFERRER GUARDIOLA, Rafael (2020): (La campana de)  Sant Salvador i Sant Marc - Ermita de Sant Marc de les Alberedes. PORTELL DE MORELLA (COMUNIDAD VALENCIANA).] La campana: fitxa i fotos. Les quatre campanes de Portell: campaners.com


19411

Novembre, 7. Sabieu que un portellà va morir als camps de concentració alemanys? Es deia JULIAN CENTELLES GUARCH i el van matar al Camp de Concentració de GUSEN quan només tenia 22 anys. S'ha publicat un estudi d'aquelles barbaritats comeses durant la SEGONA GUERRA MUNDIAL, i allà apareixen noms d'algunes de les seves vícitimes:

LLISTAT DELS "EXTERMINATS" D'ALGUN DELS POBLES DE LA CONTORNADA:

POBLE

NOM

NAIX.

CAMP

MORT


Lugar Nac. Nombre Fecha Nac. Lugar Def. Fecha Def.
Aiguaviva de Bergantes Cipré Ciprés, Francisco 1914/08/15 Gusen 1941/09/09
Aiguaviva de Bergantes Fuster, Antonio      
Aiguaviva de Bergantes Margeli Vidal, Manuel 1910/03/01 Gusen 1942/12/26
Aiguaviva de Bergantes Martí Zurita, Antonio 1910/05/10 Mauthausen 1943/03/31
Aiguaviva de Bergantes Sebastián Clemente, Joaquín 1915/07/05 Gusen 1941/12/20
Aiguaviva de Bergantes Sebastián Muñoz, José   Gusen 1941/12/29
Aiguaviva de Bergantes Tallada Marguelí, José 1911/11/14 Gusen 1941/11/02
Aiguaviva de Bergantes Zapater Altadella, José   Mauthausen 1942/02/02
Cantavieja Zurita Palomo, Manuel   Gusen 1941/06/18
Castellote Aguilar Lej, José   Gusen 1942/11/02
Cerollera, la Pizarro Gros, Félix 1904/12/16 Gusen 1942/09/03
Iglesuela del Cid, la Artola Querol, Jaime   Gusen 1941/01/02
Iglesuela del Cid, la Cerdà, Antonio 1915/02/12    
Mas de las Matas Martín Gascón, Ramón 1903/03/29 Gusen 1942/05/22
Mas de las Matas Mata Mir, Rafael 1895/05/11 Gusen 1941/07/06
Monroyo Antolín Mora, Juan   Gusen 1941/01/07
Monroyo Mora Mora, Miguel   Gusen 1941/12/10
Mosqueruela Bielsa Pitarch, Gregorio   Gusen 1941/08/03
Mosqueruela Campos Gil, Antonio   Gusen 1941/11/05
Mosqueruela Fuentes Terra, Teodoro   Gusen 1942/09/20
Mosqueruela Gargallo Adrián, Pedro   Gusen 1941/11/28
Parras de Castellote Bernuz Carbó, Constantino   Steyr 1941/06/18
Parras, las Renia Mateur, Pedro   Gusen 1942/10/20
Peñarroya de Tastavins Gil Blanch, Calixto 1907/08/23 Gusen 1942/04/29
Peñarroya de Tastavins Guarch Lombarte, Lorenzo   Gusen 1942/01/12
Puebla de San Miguel Simón Sanahuja, Feliciano   Gusen 1941/12/06
Vall-de-roures Arrufat Bosch, Benedicto 1885/11/24 Gusen 1941/06/19
Vall-de-roures Benítez, Salvador 1917/11/22    
Vall-de-roures Bergé Albesa, Francisco 1898/09/05 Gusen 1941/09/19
Vall-de-roures Celma Puig, Joaquín 1900/02/15 Gusen 1941/10/06
Vall-de-roures Gil Llonga, Amadeo 1911/09/16 Gusen 1941/12/22
Vall-de-roures Monfill Albesa, Ramón 1907/02/06 Gusen 1942/05/21
Vall-de-roures Vidal Manero, Emilio   Gusen 1941/11/14

[Trobareu molta més informació en: ceibm.org/exilio.html] [enllaç caigut]


En data 9 d'agost de 2019 apareix publicat al BOE un llistat de 4.427 espanyols morts als camps de concentració nazis de Mauthausen i de Gusen. L'objectiu és facilitar als familiars poder registrar la seua defunció. Fem un recull dels que trobem dels Ports i d'altres pobles propers de Castelló:

Nombre Fecha Nac. Lugar Nac. Fecha Def. Lugar Def.
Albert Falcó, José 19/03/1908 Albocácer 14/11/1941 Gusen
Carceller Albalat, Pablo 29/11/1889 Albocácer 26/03/1941 Gusen
Miralles Barberà, Tomás 03/05/1904 Albocácer 29/11/1941 Gusen
Montañés Bellmunt, Angelino 17/08/1918 Albocácer 09/12/1942 Steyr-Mauthausen
Montañés Escrit, Vicente 07/04/1908 Albocácer 19/01/1941 Gusen
Rovira Pitarch, Alfredo 27/10/1907 Ares del Maestrat 11/09/1942 Mauthausen
Bellés Escrig, José 17/01/1917 Atzaneta del Maestrat 30/09/1941 Gusen
Sangüesa Tena, Graciano 18/12/1905 Benasal 18/01/1943 Mauthausen
Anglés Vilanova, Estnislao 04/12/1907 Callig [sic] 27/08/1941 Gusen
Qixal Monroig, José 05/03/1904 Càlig 25/08/1941 Gusen
Jovani Beltrán, Manuel 15/02/1899 Chert 26/09/1941 Gusen
Ripollés, José 24/12/1901 Cinetorres [sic] 27/03/1945 Malachyt
Bellés Bellés, Demetrio 22/06/1899 Culla 20/09/1941 Gusen
Castellfort Castell, Camilo 29/04/1907 Culla 14/12/1941 Gusen
Gargallo Roca, Blas 29/05/1897 La Jana 05/11/1941 Gusen
Castellet Jover, Pascual 21/04/1907 Les Coves de Vinromà 29/10/1941 Gusen
Ribas Miralles, Ramón 25/05/1914 Les Coves de Vinromà 11/04/1941 Gusen
Rodrigo Sancho, Tomás 11/06/1911 Coves de Vinromà 30/11/1941 Gusen
Bellés Beltrán, Manuel 09/04/1909 Morella 20/11/1941 Gusen
Ferrer Casulla, Manuel 23/07/1903 Morella 18/02/1943 Mauthausen
Bonet Bonet, Manuel 15/08/1905 Ortells 10/06/1943 Mauthausen
Centelles Guarch, Julián 17/03/1919 Portells de Morella [sic] 07/11/1941 Gusen
Benet Vives, Francisco 17/11/1911 Vallibona 24/11/1941 Gusen
Ortiz Messeguer, Marcelino 22/03/1919 Vallbona [sic] 08/12/1941 Gusen
Fuster Prats, Manuel 05/09/1902 Villores 16/03/1942 Gusen
Folch Gómez, Alejandro 06/08/1910 Vistabella 19/10/1941 Gusen
Robres Monferrer, José 07/09/1903 Vistabella 31/12/1941 Gusen

Ací el llistat dels que trobem dels pobles més propers de Terol:

Nombre Fecha Nac. Lugar Nac. Fecha Def. Lugar Def.
Ciprés Ciprés, Francisco 15/08/1914 Aguaviva 09/09/1941 Gusen
Margelí Vidal, Manuel 01/03/1910 Aguaviva 26/12/1942 Gusen
Martí Zurita, Antonio 10/05/1910 Aguaviva 31/03/1943 Mauthausen
Sebastián Clemente, Joaquín 05/07/1915 Aguaviva 20/12/1941 Gusen
Sebastián Muñoz, José 24/04/1906 Aguaviva 29/12/1941 Gusen
Tallada Marguelí, José 14/11/1911 Aguaviva 02/11/1941 Gusen
Zapater Altadella, José 07/09/1908 Aguaviva 02/02/1942 Mauthausen
Zurita Palomo, Manuel 11/01/1900 Cantavieja 18/06/1941 Gusen
Aguilar Lej, José 01/11/1908 Castellote 02/11/1942 Gusen
Artola Querol, Jaime 04/05/1907 Iglesuela del Cid (La) 02/12/1941 Gusen
Pizarro Cros, Félix 16/12/1904 La Cerollera 23/09/1942 Gusen
Bernuz Carbó, Constantino 12/09/1912 Las Parras de Castellote 18/06/1941 Steyr Mauthausen
Ramia Mateo, Pedro 23/06/1912 Las Parras de Castellote 20/10/1942 Gusen
Martín Gascón, Ramón 29/03/1903 Mas de las Matas 22/05/1942 Mauthusen
Mata Mir, Rafael 11/05/1895 Mas de las Matas 06/07/1941 Gusen
Antolín Mora, Juan 16/10/1916 Monroyo 07/12/1941 Gusen
Guarch Lombarte, Orencio 19/03/1913 Monroyo 12/01/1942 Gusen
Mora Mora, Miguel 01/02/1913 Monroyo 10/12/1941 Gusen
Bielsa Pitarch, Gregorio 04/01/1916 Mosqueruela 03/08/1941 Gusen
Campos Gil, Antonio 17/02/1909 Mosqueruela 05/10/1941 Gusen
Fuentes Terra, Teodoro 01/04/1903 Mosqueruela 20/09/1942 Mauthausen
Gargallo Adrián, Pedro 14/04/1914 Mosqueruela 28/11/1941 Gusen
Gil Blanc, Calixto 23/08/1897 Peñarroya Tastavins 29/04/1942 Mauthausen
Arrufat Foz, Benedicto 24/11/1885 Valderobres 19/06/1941 Gusen
Bergué Albesa, Francisco 05/09/1898 Valderrobres 19/09/1941 Gusen
Celma Puig, Joaquín 15/02/1900 Valderrobres 06/10/1941 Gusen
Gil Llonga, Amado 16/09/1911 Valderrobres 22/12/1941 Gusen
Monfill Albose, Ramón 06/02/1907 Valderrobres 21/05/1942 Gusen
Monfill Albesa, Ramón [repe.] 06/02/1907 Valderrobres 21/05/1942 Gusen
Vidal Manero, Emilio 11/--/1918 Valderrobres 14/11/1941 Gusen

[boe.es]


Trobareu un altre llistat, en format Excel en una web francesa:

Journal officiel Nom et prénom Date et lieu de naissance Date et lieu de decés Autre information
JO1987p13548-13550 Centelles-Guarch (Julian) né le 17 février 1919 à Portell de Morella (Espagne) décédé le 7 novembre 1941 à Gusen (Autriche)  

[lesmortsdanslescamps.com]


Sobre Julián Centelles Guarch, sabem que abans de marxar del poble amb la seva família, quan la guerra civil, es guanyava la vida d'esquilador de matxos, i tenia la particularitat de que després d'esquilar un matxo, amb dos estisorades, deixava la seva marca a la cua de l'animal, en forma de "quadradet". En el blog de Juan Manuel Calvo trobem més informació sobre la documentació que va anar trobant un dels seus nebots, Alejandro Zurita Centelles. Pel que explica el seu nebot, van marxar quan la guerra, l'any 1935, "por problemas de tierras con gente importante de Portell de Morella" i van viure a una petita pedania de Castellote que es diu Latonar. Als 18 anys va marxar a la guerra en el bàndol republicà i, en acabar la guerra, va marxar refugiat a França, al camp de Agde. Era sargent. Quan els alemanys amenacen d'invadir França, ajuda en la defensa de la línia Maginot d'Alsàcia i, una setmana després de l'entrada dels nazis a Paris, l'any 1940, és capturat pels alemanys en Delle, a la frontera amb Suïssa. És internat en un camp de presoners alemany en la ciutat francesa de Belfort i després va passant per divèrsos altres camps alemanys: Altengrabow, Mauthausen i, finalment, Gusen, on va anar a parar, amb altres 956 espanyols, i, on va ser assassinat i cremat pels nazis el dia 7 de novembre de 1941, als 22 anys d'edat.

Es d'aquest blog on treiem també una foto seva. Valga com a petit homenatge del seu poble natal:

Julián Centelles Guarch (Portell, 17.03.1919 - Gusen, 7.11.1941)

[aragonesesexilioydeportacion.blogspot.com.es)


1942 aprox. En el museu dedicat al carlisme de Cantavieja trobem recreada l'escola de Las Casas de San Juan del Barranco. I en un panell podem llegir una part dels alumnes que es matriculen un dels cursos. No especifica l'any.

 

Número

de

matrícula

NOMBRE Y APELLIDOS DE LOS NIÑOS

Fecha

de

nacimiento

Nº her-

manos

NOMBRE DE LOS PADRES

O ENCARGADOS

PROFESIÓN

DOMICILIO

1 Eugenio Altaba A. 16-12-30 1 Ricardo y Teresa Labrador Torre Julve
2 Manuel Monserrate Altaba 14-4-33 2 José y Lucía Labrador Mas de Monserrate
3 Filiberto Soler Monserrate 22-8-34 - Juan y Manuela Labrador Mas de Soler
4 Bernardino Daudén Tena 22-3-34 1 Joaquín y Salustiana (+) Labrador Casas de San Juan
5 Juan M. Guardiola Bellés - 4 Manuel (+) y María Labrador Casas de San Juan
6 Gregorio Mallén Soler 13-2-35 4 José y Josefa Labrador Mas de Soler
7 Adolfo Mallén Altaba 22-5-33 3 Feliciano y Rosalía Labrador Los Cerezos
8 Narciso Castell Bono 31-11-34 2 Manuel y Estebanía Labrador Las Albaredas
9 Severino Altaba Altaba 11-3-33 - Simón y María Labrador Mas de Oset
10 Luciano Altabás Barreda 15-5-33 4 Victoriano y Visitación Labrador Torre Camañes
11 Patricio Tena Tena [dels 'Rubios'] 5-1-33 5 Jaime Y Leonila Labrador Mas de Luis
12 Antonio Martí Soler 10-8-37 4 Ambrosio y Antonia Labrador Las Albaredas
13 Fructuoso Monserrate Altaba - 2 José y Lucía Labrador Mas de Monserrate
14 Antonio Fabregat Ferrer 9-9-33 - Benjamín y Emilia Labrador La Torreta
15 Anselmo Carceller Soler 22-1-32 1 Fernando y Crescencia Labrador Mas de la Fresca
16 Miguel Beltrán Monserrate 2-11-30 1 Manuel y Emilia Labrador Cantavieja
17 Jenaro Camañes Vidal 14-7-31 1 Jenaro y Francisca Labrador Molino Piquer
18 Juan Manuel Mestre Monserrate 8-3-30 3 Juan y Encarnación Labrador Torre Bono
19 Julián Puig Ibáñez 7-1-30 1 Foaquín y Dominga Labrador Casas de San Juan
20 Amparo Mallén Altaba 28-6-30 3 Feliciano y Rosalía Labrador Los Cerezos
21 (segons un recull de premsa n'eren 35)          
        (+) Ja difunts, imaginem    

[Museo de las Guerras Carlistas. Cantavieja.]


Trobem en un recull de premsa:

 

Estefanía Monforte García, de la vecina localidad de Mosqueruela y maestra en el colegio de Cantavieja, ha emprendido un trabajo de investigación donde se centra en la creación de este tipo de escuelas hasta que se cerraron en los años 70 con las primeras Escuelas Hogares. Según Estefanía, "una de las singularidades de esta escuela es que es una escuela fronteriza a la que acudían alumnos de las masías y de los Barrios de San Juan y Las Albaredas, este ya en Portell" además de que "su creación data del 14 de agosto de 1918 y en Aragón no encontramos muchas escuelas de estos años con material en buenas condiciones" [...] El más antiguo de los registros muestra que había 35 alumnos matriculados nacidos entre los años de 1930 y 1936.

[Mallén, Cristina. Cantavieja recupera los materiales de la vieja Escuela del Barranco de San Juan. Diario de Teruel. Jueves, 26 de noviembre de 2015.] ventacontenidos.diariodeteruel.es


Estefanía Monforte diu:

Hasta el siglo XVIII la enseñanza primaria no estuvo atendida, ni siquiera de forma mínima, por los distintos gobiernos. De ella se encargaba la iglesia, los ayuntamientos o los propios padres, con resultados muy insuficientes. Pero a partir de este siglo se intenta por distintos decretos de la monarquía ilustrada y por los propios ministros ilustrados, que llegará a toda la población y se abrieran escuelas, tanto de niños como de niñas, en todos los pueblos.

Asimismo, se establecen los requisitos mínimos para el ejercicio del magisterio. En el siglo XIX, a partir de 1825, y de forma generalizada tras la aplicación de la Ley de Instrucción Pública en 1857, se crean comisiones locales primero, y luego juntas locales de enseñanza para garantizar que las escuelas estuvieran abiertas, atendidas por maestros pagados por los ayuntamientos, y con el plan de estudios marcado por la ley. Las comisiones locales y juntas locales de enseñanza estaban formadas por el alcalde como presidente, el párroco, un regidor y tres o más padres y madres.

En las localidades pequeñas, los pueblos se resistían a pagar al maestro la cantidad establecida por la ley, en muchos casos porque no tenían con qué pagar al maestro. También existían escuelas financiadas por donaciones o legados de nobles o eclesiásticos, y por algunas órdenes religiosas, sobre todo femeninas, que mantenían escuelas gratuitas (serái el caso de la escuela del convento de Mirambel, que está documentada ya en 1817).

En cuanto a los maestros, la información recopilada nos muestra que la mayoría de ellos venían de lejos y no solían estar mucho tiempo, a no ser que arraigaran sus raíces en la zona. Además, las escuelas de esta zona eran de tercera o cuarta clase: por ello eran destinos poco deseados. Como consecuencia, el salario era ínfimo, y se les pagaba una parte en dote. Así pues, la mayoría de los pueblos debía habilitar un lugar para hospedar al maestro, y en el caso de que no hubiese casa o habitación como tal, eran acogidos por los vecinos en sus viviendas.

Cabe destacar el caso del barrio de San Juan del Barranco (Cantavieja), donde al no llegar el sustituto del maestro, fue nombrada una joven del pueblo como Encargada de Escuela y la regentó durante varios años. [...]

La creación de esta escuela (del Barranco de San Juan) data del 14 de Agosto de 1918, como se puede apreciar en la revista de primera enseñanza "La Asociación".

(La Asociación. Revista de Primera Enseñanza. Año VI. Núm. 292. Teruel 31 Agosto de 1918. bibliotecavirtual.aragon.es)

[MONFORTE GARCÍA, Estefanía. (2016): La recuperación de las antiguas escuelas en el Maestrazgo turolense. BAYLÍAS. Misceláneas del Centro de Estudios del Maestrazgo Turolense. Años 2014-2016. Cantavieja. pp.39-54.] academia.edu


1942 Luisa Camañes, al seu llibre ens dóna els noms dels alcaldes, secretaris, mestres, capellans, etc. de finals del segle XIX i bona part del segle XX:

 

Alcalde: Gabriel Estupiñá. [Alcalde també del mateix any]: Juan José Marín Piquer.

Secretario: Tomás Segura, de Portell (Castellón). (pàg.22, 23)

[CAMAÑES, Luisa (1990): Portell. Usos y costumbres, desde el siglo XIX al XX. Imprés en Gráficas Aparici. Castellón.]


1942 Juliol, 8. Luisa Camañes, al seu llibre ens dóna els noms dels alcaldes, secretaris, mestres, capellans, etc. de finals del segle XIX i bona part del segle XX:

 

Maestro: Arturo Montilla Bono. 8 de julio de 1942. (pàg.104)

[CAMAÑES, Luisa (1990): Portell. Usos y costumbres, desde el siglo XIX al XX. Imprés en Gráficas Aparici. Castellón.]


1943

Construcció d’un peiró al Mas dels Ferrers de Dalt, dedicat a Nª Sª del Pilar. Es va fer en cumpliment de promesa.

 [GAMUNDI CARCELLER, Serafín. La Comarca de Els Ports. Su patrimonio y sus gentes. p. 293. Morella. 1994)


1943 Gener, 1. D'aquell dia trobem publicat un estudi geològic sobre la nostra zona (veure també en 1936):

[A. ALMELA Y J. GARRIDO]

[...] En esta formación hemos encontrado también, cerca de Forcall, moldes de grandes náticas. La potencia de este nivel es de 100 a 150 metros. Coronando toda esta serie de estratos se encuentran unas capas de caliza dura y compacta de color gris claro, caracterizadas por la presencia constante de Toucasia carinata, Math, que, según ya hemos indicado, llegan en algunas zonas a constituir una verdadera lumaquela. En la zona que hemos recorrido, este nivel es extraordinariamente constante y forma la parte alta de las mesas o muelas que caracterizan la topografía de esta zona. Una vez reseñadas estas observaciones estratigráficas, pasamos a decir algunas palabras sobre el tipo de tectónica que se observa en estos terrenos. La forma de los pliegues es muy característica, pues en lugar de presentarse pliegues continuos, como ocurre en otras regiones, las capas experimentan cambios bruscos en su buzamiento, formándose anticlinales como el representado en la figura 2. Frecuentemente estos cambios de dirección van acompañados de roturas que tienen como consecuencia que los estratos pierdan la continuidad y en conjunto parece como si las capas tuvieran una gran rigidez y los estratos se quebrasen al ser comprimidos. Así, por ejemplo, al O. y al SO. de Portell de Morella, y en toda la extensión que alcanza la vista, aparecen las capas horizontales o subhorizontales, pero entre Cinctorres y Portell existe un anticlinal con los flancos bastante levantados, y en el que la parte central presenta las capas sensiblemente horizontales. Tambièn en las fallas se presenta la misma característica [...] (pp. 43-44)

[ALMELA A. y GARRIDO J. (1936): Notas y comunicaciones del Instituto Geológico y Minero de España. 1/1/1943, página 44.] hemerotecadigital.bne.es (trobat només en fragments, tant en el web de la Biblioteca Nacional com en google books, on hi ha dues còpies més, una d'elles datada en 1936, també a la pàgina 44.


1943

Febrer, 12. En un treball de recerca d'Emilio Llobat sobre "Muertes y suicidios de los olvidados" en la postguerra, trobem alguns casos a Portell. Les dades estan a l'Arxiu Històric Provincial de Castelló. Es van fer públiques en haver passat ja més de 50 anys dels fets:

Juzgado de 1ª Instancia e Instrucción de Morella.

Sumario 2. Año 1943. Suicidio Julia Cerdá Tena.

Tengo el honor de remitir adjunto y terminado el sumario que al margen se expresa, seguido sobre el delito designado en el mismo, compuesto de 19 folios por haberlo declarado terminado por auto de hoy y mandado elevarlo a la Superioridad.

Auto: Rollo 61. Sumario 2. 1943.

Resultando que por el Juzgado de Instrucción de Morella se dictó auto de terminación en este sumario, incoado por que sobre las 16 horas del día 12 de Febrero último, la vecina de Portell de Morella, Julia Cerdá Tena, aprovechando haber quedado sola en su domicilio "Masía Ramonico" de dicho término, se colgó por el cuello pendiente de una cuerda sujeta a una anilla del techo en la planta baja de dicho edificio; por cuyo procedimiento se suicidó, desesperada por los padecimientos de una antigua enfermedad del estómago y ser algo maniática; habiendo fallecido a consecuencia de anemia cerebral.

[LLOBAT GALLEGO, Emilio (2011): Muertes y suicidios de los olvidados (ocurridos en Castellón y provincia entre los años 1942 y 1960). Castelló. 2011.]  memoriacastello.cat


1943

Abril, 19. Sobre una plaça de metge:

MÉDICOS DE ASISTENCIA PÚBLICA DOMICILIARIA. Concurso de Antigüedad o de Prelación en el Escalafón. Plazas Vacantes. Plazas de cuarta categoría.

Castellón.- Portell de Morella, Distrito único.

Una mica abans, trobem la lletra petita. Comença així:

ADMINISTRACIÓN CENTRAL. DIRECCIÓN GENERAL DE SANIDAD.- En cumplimiento de lo dispuesto por orden ministerial de 21 de Diciembre de 1942, se anuncia concurso de antigüedad o de prelación en el escalafón para proveer plazas en propiedad de Médicos de Asistencia pública domiciliaria, con arreglo a las siguientes normas: [...]

[Boletín Oficial de la provincia de Soria. Núm.93. Pàg.4. Sábado 24 de Abril de 1943. Soria.] (hemeroteca: prensahistorica.mcu.es)


1943

Abril, 25. En un treball de recerca d'Emilio Llobat sobre "Muertes y suicidios de los olvidados" en la postguerra, trobem alguns casos a Portell. Les dades estan a l'Arxiu Històric Provincial de Castelló. Es van fer públiques en haver passat ja més de 50 anys dels fets:

Juzgado de 1ª Instancia e Instrucción de Morella.

Sumario 6. Año 1943. Suicidio Manuel Cruz Troncho.

En virtud de oficio que se acaba de recibir del Juez municipal de Portell de Morella participando haberse suicidado colgándose con una cuerda atada del techo del pajar de la Masía Monfort, término municipal de Portell de Morella, el jornalero de dicha Masía Manuel Cruz Troncho, casado, de 41 años, natural y vecino de la Iglesuela del Cid.

Auto: Rollo 136. Sumario 6. 1943.

Resultando que por el Juzgado de Instrucción de Morella se dictó auto de terminación en este sumario, incoado por haber sido hallado el cadáver de Manuel Cruz Troncho, colgando de una cuerda atada al techo del pajar de la Masía Monfort, del término municipal de Portell de Morella, en la cual estaba de jornalero donde hacía algunos días, sin que de lo actuado aparezca la intervención de otra persona alguna en el referido hecho ocurrido en 25 de Abril último.

[LLOBAT GALLEGO, Emilio (2011): Muertes y suicidios de los olvidados (ocurridos en Castellón y provincia entre los años 1942 y 1960). Castelló. 2011.]  memoriacastello.cat


1944 Setembre, 19. Li donen la plaça de Portell a una mestra jove que ve de Galicia. Luisa Camañes, en el llibre de Portell, ja la cita, però ho fa en gener de 1944 (veure en aquella data). Ara la trobem en el BOE.

Ministerio de Educación Nacional. Administración Central. Dirección General de Enseñanza Primaria. Transcribiendo la adjudicación provisional de Escuelas del turno voluntario del concurso general de traslados entre Maestras Nacionales (10.ª relación).

 

Nombre y Apellidos: D.ª Inés Villanueva de Castro

Procedencia: Corbón del Sil.

Puntuación Provisional: 2,2800

Puntuación Central: 0,00

Puntuación Total: 2,28000

Destino: Portell de Morella (Castellón)

Observaciones: N. 26 3ª Prom. P. P. (p.9107)

[Clica damunt per ampliar]

[Boletín Oficial del Estado (BOE), núm.262. 19 septiembre 1943.] boe.es/gazeta


També llegim que en febrer de 1937, ja estava en pràctiques en aquella escola de Corbón del Sil:

Alumnas en curso de prácticas.- Plan Profesional.

26 (Número de la lista de méritos). D.ª Inés Villanueva de Castro, para la Escuela nacional mixta de Corbón del Sil. (p.3)

[Boletín Oficial de la provincia de León. Núm.28. Jueves 4 de Febrero de 1937.] bibliotecadigital.jcyl.es


1943 Novembre, 18. Nomenament del bisbe de Tortosa: Manuel Moll i Salord. Ho va ser fins el 5 d'octubre de 1968. Abans havia estat Félix Bilbao Ugarriza (de 1926 a 1943) i després, Ricard Maria Carles i Gordó (de 1969 a 1990). Font: ca.wikipedia.org

En el primer número de la revista Vallivana, d'agost de 1945, trobem una foto. En el llibre de Luis també podem vore una foto en una visita pastoral (pàg.29); llàstima que la notícia la inclou en la narració de la visita del Governador Civil, que va ser un esdeveniment diferent.

LA VOZ DEL PRELADO. Saludo afectuosísimo. [...] Que las páginas de esta revista, heraldo tradicional de tan solemne celebración, lleven en primer lugar nuestro saludo, cargado de afecto paternal, a todos los morellanos, tanto los que habitan en su ciudad y comarca, como los que, por sus circunstancias particulares, se ven precisados a virir lejos de su tierra natal. [...] Tortosa, 8 de Julio de 1945. MANUEL, Obispo de Tortosa. (pàg.4)

[Vallivana. Revista quincenal de las Fiestas Sexenales de Morella. Núm.1. Morella, 1º de agosto de 1945.] repositori.uji.es


1943 Desembre, 30. Luisa Camañes, al seu llibre ens dóna els noms dels alcaldes, secretaris, mestres, capellans, etc. de finals del segle XIX i bona part del segle XX:

 

Maestro: Rafael Benarasar Maresa. 30 de diciembre de 1943. (pàg.104)

[CAMAÑES, Luisa (1990): Portell. Usos y costumbres, desde el siglo XIX al XX. Imprés en Gráficas Aparici. Castellón.]


 

portell.es  -  portellweb@yahoo.es

Recopilació bibliogràfica i transcripcions de Jacint Cerdà