PORTELL: arxiu històric


EIXIR a la pàgina principal edat pedra edat dels metalls
ibers romans visigots
segle 8 segle 9 segle 10
segle 11 segle 12 segle 13
segle 14 segle 15 segle 16
segle 17 segle 18 segle 19
segle 20 segle 21 apartat de bibliografia

Accés d'emergència:  entrada antiga

cercador

recerca feta per www.freefind.com avançat

Alguns dels darrers documents afegits:
JUNY, 2024

- En un diari anomenat "El Pensamiento navarro", el 28/12/1948 publiquen el matrimoni d'un portellà: Eliseo García; però no podem consultar el text perquè és una obra d'accès restringit de l'hemeroteca de la Biblioteca Nacional. (Consultar en 1948)

- Un mestre dels citats per Luisa Camañes en el seu llibre de Portell, José Celalla Llobera, en 1963, trobem que en realitat s'escrivia José Celaya Llovera. L'any següent el citen a València i en 1970, en Fuente la Higuera. Seguirem investigant. (Consultar en 1963)

MAIG, 2024

- Un amic cinctorrà ens va donar a conéixer, fa uns mesos, un article del professor Joaquim Aparici, dedicat a l'Albareda del segle XV. Ara, per fi, els hem pogut incorporar tots al nostre arxiu de documents històrics. Són un total de 37 documents, que van des de 1366 a 1499.  (Consultar en 1366 i en tot el segle següent)

ABRIL, 2024

- En març de 1738, trobem un portellà entre els alumnes de la universitat de Irache (Navarra). Es tracta de Pedro Vinaixa, amb els títols de "Batxiller en Arts" i "Batxiller en Medicina". En 1861 sabem que moria, en Madrid, un altre metge, en aquest cas cirurgià: Miguel Vinaixa Marín. El primer el trobem escrit 'Viñaxa' i, el segon, 'Vinaja', però sembla clar que són dels Vinaixes de Portell.  (Consultar en 1738 i en 1861)

- En desembre de 1872, un soldat de Portell torna malalt de Cuba i és destinat a l'Àfrica. Afortunadament per a ell, encara no havia començat la guerra de la independència de Cuba (1895-1898). El seu nom: Manuel García Martínez, que, vist com de malament escrivien els noms en aquells llistats oficials, aquest 'Martínez' podria ser, en realitat, Martí.  (Consultar en 1872)

- Observacions sobre l'escola de xiquets de Portell l'any 1841.  (Consultar en 1841)

- Sobre les guerres carlistes, també trobem un moment tens, quan la partida carlista de Torner es presenta a l'Ajuntament de Portell.  (Consultar en 1842)

MARÇ, 2024

- Sobre "Montes Públics" amortitzables i no amortitzables. De Portell, a més del actuals (Barranco hondo, Pinaret i Rambla), en cita quatre més: Dehesa del Pinaret, Mola de Portell, El Tosal i Pradón.  (Consultar en 1859)

GENER, 2024

- L'estiu de 1840 cauen els carlistes de la plaça de Morella. En el llistat dels 2731 detinguts, trobem un portellà: Jacinto Ferrer. I amb ell, molts d'altres de la comarca i els voltants. Els trobareu tots en la secció de les guerres carlistes.  (Per consultar només el de Portell, en 1840)

- De l'any 1764 trobem un diccionari valencià-castellà molt interessant, escrit pel notari Carles Ros. Resulta especialment interessant una reflexió que fa al final de llibre on diu que ja, en aquell moment, moltes de les paraules valencianes s'estaven perdent, com avi, oncle o bec.  (Consultar en 1764)

- Fa uns mesos, vam començar a fer llistat, any a any, dels alcaldes, secretaris, auxiliars administratius, jutges de pau, agutzils, carters, capellans, metges, practicants, mestres (hòmens) i mestres (dones) de Portell, seguint la recerca que va iniciar Luisa Camañes en el seu llibre del poble. Tractarem d'anar-lo completant.


Alguns documents afegits durant els anys:  2012-2016  2017-2023


Vam créixer pensant que no teníem història; que tot s'havia perdut cremat en les guerres; que tot passava per la història de la "gran Morella". No és cert! A Portell no hi ha arxiu històric, però han quedat moltes còpies de documents "nostres" repartides pels arxius més inesperats. Només és qüestió de perseverar i de seguir la pista als documents que anem detectant. Així, a poquet a poquet, peça a peça, anem reconstruint el gran trencaclosques de la nostra història. I les noves tecnologies ens ajuden molt als qui ens apassiona aquesta tasca.

El que anem fent és transcriure totes les referències que anem trobant en llibres, revistes, pàgines web, etc., unes perquè citen directament Portell o alguna part del terme, i altres perquè ens afecten també d'una manera o altra. Per això, potser us sorprendrà trobar en aquesta col·lecció de documents, alguna transcripció on el nostre poble ni tan sols apareix. El que pretenem és entendre, no només la nostra història, sinó la de tota la zona, una cruïlla de pobles valencians, aragonesos i catalans; pobles que, sovint, han estat estudiats per separat, segons la procedència de l'historiador de torn. Per això, tractem d'aglutinar les informacions trobades en totes les fonts possibles, obviant les fronteres politicoadministratives. Les transcripcions tractem que siguen literals, respectant la llengua amb la qual es van escriure. Les que trobareu en blau que són les darreres incorporades. En tots els casos hi afegim la referència bibliogràfica. Per tant, us aconsellem que, si us és possible, aneu sempre a la font original per tal d'evitar les errades que s'hagen pogut colar en fer les transcripcions. Benvinguts a la nostra història!!


Escuts, peirons i altres pedres

Pedra trobada, segons sembla, en l'antic Hospital. Desconeixem de quin segle és i si era l'escut 
    d'alguna família o l'escut del poble. Ara està a la paret de l'Església


portell.es  -  portellweb@yahoo.es

Recopilació bibliogràfica i transcripcions de Jacint Cerdà

botó decoratiu EIXIR a la pàgina principal botó decoratiu