PORTELL, fins a l'edat de pedra


eixir | edat de pedra | edat dels metalls | biblio


ANYS

PERÍODE SÈRIE (geol.) REFERÈNCIA BIBLIOGRÀFICA
     
     

Nota: Els documents que trobeu escrits en blau són els darrers que s'han afegit a la secció. Els que tenen un fons gris no parlen del poble, però els incloem per tal d'entendre el context històric (prehistòric en aquest cas).

     
     

Quan tractem d'imaginar-nos els orígens, tan nostres com de la vida i de la Terra mateixa, se'ns fa difícil. Afortunadament, ja no ens serveix l'explicació paternal de la bíblia, la de la creació divina. En canvi, els científics ens donen explicacions més versemblants. En un curs de la UOC, publicat en internet, trobem un bon resum d'aquells inicis de la humanitat:

La terra té una antiguitat d'uns 4.500 milions d'anys. La història de la vida a la Terra es remunta a uns 4.000 milions d'anys. Per a facilitar-ne l'estudi, aquest ampli espai es compartimenta amb el concepte d'era, coincidint amb les diferents fases biogeogràfiques en què es divideix el procés evolutiu en el nostre planeta. Cada era està definida per l'aparició i desaparició d'un grup animal dominant [...]. De forma esquemàtica, i en funció dels vertebrats, aquestes serien: primària (peixos i amfibis), secundària (primers mamífers, aus i grans rèptils), terciària (profusió de mamífers i primats) i quaternària (fa l'aparició l'ésser humà). El Quaternari s'inicia, doncs, amb l'aparició del gènere Homo, un primat bípede amb capacitat de simbolització. Tot i que actualment podem resseguir el seu origen en el moment final del terciari, durant el Pliocé.

Hom sol dividir el Quaternari en dues etapes referides a esdeveniments climàtics: el Plistocé i l'Holocé. L'Holocé és, doncs, la darrera etapa quaternària, en la qual vivim, i que es va iniciar fa uns deu mil anys. Ens cal, tanmateix, subdividir el Plistocé en diverses etapes, i se sol fer en funció de les glaciacions. Penck i Keilhack, el 1880, varen analitzar els sediments morrènics localitzats a les zones mitjanes-altes dels Alps, i varen deduir quatre [cinc] grans processos glacials, als quals anomenaren amb el nom d'afluents del Danubi: Donau (al terciari), Gÿnz, Mindel, Riss i Wÿrm. I entre aquestes glaciacions varen identificar tres etapes de menor rigor climàtic anomenades interglacials, que es coneixen amb el nom de Gÿnz-Mindel, Mindel-Riss i Riss-Wÿrm. Segons aquests canvis, es pot dir que l'Holocé és una etapa interglacial. Arran d'aquestes fites s'ha subdividit així: [ho esquematitzem)

Holocé - Etapa interglacial entre la glaciació Wÿrm i la que ha de venir - Polaritat positiva del camp magnètic terrestre.

Plistocé superior - Etapa interglacial Riss-Wÿrm i glaciació Wÿrm - Polaritat positiva del camp magnètic terrestre - Paleolític mitjà - En Europa, aparició i desaparició de l'Homo neanderthalensis i d'una cultura material anomenada mosteriana. També es detecta la primera arribada de l'Homo sapiens.

Plistocé mitjà - Etapa interglacial Gÿnz-Mindel, glaciació Mindel i glaciació Riss - Polaritat positiva del camp magnètic terrestre - Paleolític inferior - genèric Homo erectus - colonització de nous territoris (Euràsia) des d'Àfrica - Bifaços o peces multifuncionals, com les del complex Acheulià.

Plistocé inferior - Glaciació Gÿnz - Polaritat negativa del camp magnètic terrestre - Paleolític inferior - Aparició i extinció de diverses espècies d'homínids (primats bípedes) i humans (homínids que fabriquen estris) - Recol·lecció de productes vegetals i carronya d'animals morts. [...)

[CAMPÀS MONTANER, Joan (2014): "2. El Paleolític: cronologia i referències etnoarqueològiques", del Curs: Orígens de l'Art i evolució humana: l'homo significans. Estudis d'Art i Humanitats de la UOC.]  blogs.uoc.edu


Fa 4.000.000 - 2.000.000 anys aprox. Paleolític inferior arcaic Pliocé

El Pliocé és l'última sèrie o època de l'era Terciària. Períodes interglacials que acaben en la glaciació de Donau. Primer apareix l'Australopithecus afarensis (Hadar, Etiòpia), més tard, l'Homo habilis (Kenya). Totes dues espècies són depredadores. Usen còdols ("cantos rodados") i més tard, la fractura intencionada de pedres.

[DEVOS W. & GEIVERS R. (1997): Atlas Histórico Universal. p.9. Editorial Bruño. Madrid.)


Els germans Piero i Alberto Angela, en el seu llibre divulgatiu de l'evolució "La extraordinaria historia de la vida" ens donen una excel·lent visió des de l'origen de la vida fins a nosaltres. A continuació fem un resum dels orígens de la nostra espècie.

L'estiu de 1978, al sud del Serengueti, en Tanzània, es va trobar un jaciment amb un rastre de petjades humanes de fa 3.700.000 anys, conservades gràcies a les cendres volcàniques que van caure damunt i les van deixar segellades. Són les famoses "petjades de Laetoli". Aquesta troballa constitueix un bon punt de partida per la història de la humanitat, ja que les marques deixades en aquelles cendres volcàniques ens mostren individus, dos o potser tres, que caminaven de la mateixa forma que nosaltres. Segons sembla, eren Australopithecus afarensis (d'Afar, on van trobar Lucy). De fet, aquests rastres se situen "en la frontera entre dos mons: es dirigeixen cap a l'espècie humana, deixant a la seua esquena la foscor de l'evolució".

Els Australopitecs, segons diuen els germans Angela, eren autèntiques "trituradores" vivents: és a dir, éssers molt ben adaptats a alimentar-se de vegetals. En canvi, la dentadura dels habilis mostra una bona adaptació a menjar fins i tot carn amb regularitat. Per trobar vegetals no cal ser molt intel·ligent, però per aconseguir carn s'ha de ser capaç de competir amb les preses (per caçar-les) o amb els predadors (per prendre'ls-les, com sembla que feien amb les preses que caçaven els perillosos lleopards i pujaven després als arbres i no consumien fins que passaren uns dies). Calia que tingueren un mínim d'estratègia, capacitat organitzativa i flexibilitat. Però, almenys inicialment, no els calia disposar de complexes estratègies de caça, ja que aprofitaven també les carronyes que deixaven altres depredadors, i com les hienes, és probable que ells també vigilaren, cercant senyals com el vol en cercle dels voltors. Encara que no van ser els primers a usar eines, sí que sembla que van ser els que van aprendre a actuar sobre el medi i a trobar solucions a mesura que s'anaven trobant problemes. Utilitzaven 'choppers' i altres eines.

En els 6 o 700.000 anys que van viure els habilis van evolucionar en el temps i també es van diversificar molt, i a partir de l'habilis va aparéixer l'erectus. Això sí, falten encara troballes que demostren clarament quina va ser aquesta línia, perquè hi ha una petita "llacuna" de fòssils entre aquestes dues espècies, i és que com diuen els germans Angela: "Esto es porque el sistema ferroviario de la evolución está muy ramificado y se desarrolla en muchas direcciones, la mayor parte de las cuales van a perderse en oscuras terminales o en vías muertas".

[ANGELA, Piero i Alberto. La extraordinaria historia de la vida. p.451-671. Ediciones Grijalbo. Barcelona. 1999)


Fa entre 2.500.000 i 125.000 anys Paleolític inferior Plistocé inferior i mitjà

Paleolític inferior. En la versió castellana de la Wikipedia, llegim:

El Paleolítico inferior es el primero de los periodos en que está dividido el Paleolítico, la etapa inicial de la Edad de Piedra. Está caracterizado por la presencia de dos tradiciones líticas de evolución muy lenta: la olduvayense, o modo técnico 1, y la achelense, o modo técnico 2. Es la etapa más larga de toda la Prehistoria, ya que se considera que comenzó hace unos 2,5 millones de años (cuando están datadas las primeras herramientas conocidas creadas por homínidos) y duró hasta hace c.127.000 o 125.000 años (cuando comienza el Tarantiense o Pleistoceno superior, que coincide con la aparición de las industrias musterienses, o modo técnico 3).

Se corresponde con la mayor parte del Pleistoceno, época geológica que abarca las últimas glaciaciones y todo el Paleolítico arqueológico. El Paleolítico inferior se extiende a lo largo del Gelasiense, el Calabriense (anteriormente denominado Pleistoceno inferior) y el Chibaniense (antes llamado Pleistoceno medio).

Es también la fase de prehistoria más rica en especies de homínidos y en ella está representada toda la evolución humana. Además de los Australopithecus, que precedieron y luego estuvieron compartiendo territorios con Homo habilis (África) y Homo ergaster (África), están Homo erectus (Asia), Homo antecessor (Europa occidental, como por ejemplo, Atapuerca, Burgos) y Homo heidelbergensis (Europa, también en Atapuerca, sin descartar África y Asia); al final del periodo aparecieron las formas primitivas de Homo neanderthalensis (en Europa) y Homo sapiens (en África), protagonistas respectivos del Paleolítico medio y del superior. [...)

[es.wikipedia.org - Paleolítico inferior. Consulta del 22.11.2023)


El Paleolític és el primer període de la prehistòria. Es divideix en Paleolític inferior, Paleolític mitjà i Paleolític superior. El Paleolític inferior es correspon a la darrera part del Pliocé (darrera part de l'era Terciària) i les dues primeres parts del Plistocé, ja dins de l'era Quaternària, Plistocé inferior i Plistocé mitjà. Durant el Plistocé inferior es produeix la glaciació de Gÿnz; i durant el Plistocé mitjà, la glaciació de Mindel i la glaciació de Riss. Primer apareix l'Homo erectus (Kenya), i més tard, l'Homo sapiens arcaic (Gran Bretanya). Són caçadors i viuen en grup en cavernes, abrics rocosos i barraques de fusta o pells. La tecnologia de la pedra comença a tenir importància perquè es fan ja tallats bifacials. Es comença ja a utilitzar el foc. Pel que fa a aquest Homo sapiens arcaic, a més de caçador és també recol·lector.

[DEVOS W. & GEIVERS R. (1997): Atlas Histórico Universal. p.9. Editorial Bruño. Madrid.)


Així, fa 1.600.000 o 1.800.000 anys, apareix l'Homo erectus (nom enganyós perquè ja, des dels australopitecs, caminaven erectes, però clar, el seu descobridor l'any 1892, encara no ho sabia, i pensava que havia descobert "l’eslavó perdut entre l'home i el mico"). Eren caçadors però sobretot recol·lectors, i entre els seus enemics naturals estava el famós 'dent de sabre' (o Smilodon). L'erectus és un dels personatges centrals de l'evolució de l'home i es convertirà en el protagonista indiscutible de l'escena durant més d'un milió d'anys, no només en Àfrica, on va arribar a coexistir amb australopitec i habilis, sinó també en Europa i Àsia. Amb ell va començar de fet la migració d'homínids fora d'Àfrica. Ho va fer aprofitant un període interglacial (entre les glaciacions de Gÿnz i Mindel), i quan va tornar el fred (glaciació de Mindel: fa de 500.000 a 300.000 anys), en les latituds altes, a l'hemisferi nord, van haver d'adaptar-se, i és allà i en aquella època quan es troben les primeres llars de foc i les primeres cabanes. Tant en Itàlia, al sud de França i també en la gruta de l'Aragó (als Pirineus) i en Atapuerca s'han trobat jaciments amb indicis de la presència d'erectus, és a dir, que també haurien pogut viure per ací per la comarca.

[ANGELA, Piero i Alberto. La extraordinaria historia de la vida. pp.451-671. Ediciones Grijalbo. Barcelona. 1999)


El portugués Caria Mendes diu que no és possible determinar la data, ni tan sols aproximada, en què apareix l'Homo sobre la faç de la terra. Clàssicament, es considera que l'home caracteritza i defineix l'Era Quaternària i tots els estudis semblen indicar que els més rudimentaris utensilis de pedra ja van ser fabricats fa 3.000.000 d'anys, data molt controvertida que representa el punt crític i més difícil de la Història de la Terra i de la Humanitat, i que amb els treballs de noves investigacions han ampliat fins a 4 i 5 milions d'anys.

L'Era Quaternària o Antropozòica divideix dos períodes: el Plistocé, edat geològica que va des de molt abans de la glaciació de Donau o Danubi, fa 2.000.000 d'anys, fins al final de la glaciació Wÿrn, 8.500 aC. Al Plistocé és quan es desenvolupen els primats prehumans, com l'Australopithecus (p. ex. la famosa Lucy) i dels primers amb l'etiqueta 'Homo' fòssils, l'Homo habilis; i l'Holocé, que es considera el període de l'home actual, que equival als temps que seguiren al fi de la darrera glaciació (Wÿrn).

[CARIA MENDES, J. As origens do homem. Bases anatómicas da hominização. p.428. Edição da Fundação Calouste Gulbenkian. Lisboa.)


No sabem si a la comarca vivia algun homínid en el Plistocé, però sí que se n'han trobat en altres indrets del país. Diu Gusi:

Pleistoceno inferior. Hace menos de 2.000.000 de años, durante el llamado período Villafranquiense, las actuales tierras litorales de Almenara (Casa Blanca I) se hallaban ocupadas por algún grupo de homínidos de desconocida filiación arcantropina, los cuales ya poseían técnicas de trabajo de la piedra mediante el golpe, tallado y retoque intencionados de guijarros, a fin de obtener diversos y pequeños útiles necesarios a su modo de producción cazadora y depredadora.

[GUSI JENER, Francesc. La Provincia de Castellón de la Plana. Tierras y Gente. Capítol VIII: "Prehistoria". Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Castellón. Madrid. 1985.)


D'aquells estrats d'Almenara, sabem que s'ha trobat fauna molt interessant des del Miocé al Plistocé, però el més semblant a un humà que se cita a l'article, és un macaco:

CARNÍVOROS (Orden Carnívora). Según Köhler et al. (2000), en CBA-M se ha citado un félido sin concretar ni especie ni género: Felidae indet. [...] En CBA-1 se encuentran dos géneros de felinos de pequeño tamaño en los que no ha sido posible determinar la especie. Según Soto y Morales (1985) Felis sp. y según Agustí y Galobard (1996) Linx sp. [...] Según Soto y Morales (1985) en CBA-1 se encuentra Ursus etruscus (oso de pequeñas dimensiones del tamaño del actual oso pardo, U. arctos). [...] Según Soto y Morales (1985) en CBA-1 se cita Pachycrocuta brevirostris (hiena gigante de hocico corto, elemento característico de las faunas del Pleistoceno inferior, tanto por su extraordinario tamaño, similar al de un león, como por las acumulaciones de restos óseos que produce al llevar carroña hasta sus cubiles). [...] En CBA-M (2) según Köhler et al. (2000) se encuentra cf. Nyctereutes sp. (N. procyonoides es el actual perro mapache, pequeño cánido de unos ocho kilos que recibe su nombre por la combinación de pelaje negro y su 'máscara' igualmente negra que lo asemeja a un mapache). [...] Según Soto y Morales (1985) en CBA-1 se citan Canis etruscus (especie predecesora del lobo actual, C. lupus, de dimensiones más reducidas) y Vulpes alopecoides (zorro parecido al actual, V. vulpes, pero del tamaño del ártico, Alopex lagopus) [...)

HERBÍVOROS (Órdenes Perissodactyla, Hyracoidea y Artiodactyla). En CBA-1 según Soto y Morales (1985) se encuentra Rhinocerontidae indet. (los rinocerontes con cuernos alcanzan una gran radiación en el Mioceno, a partir de este punto se convierten en habituales en las faunas europeas hasta el Pleistoceno superior, con su último representante europeo, el rinoceronte lanudo, Coelodonta antiquitatis). [...] Según Soto y Morales (1985) en CBA-1 se cita Equus stenonis ssp. (el primer representante del género Equus europeo procede de Norteamérica, llegando a través del estrecho de Bering; anatómicamente robusto y con un cráneo ya bastante alargado poseía muchas similitudes con los caballos actuales; su altura en la cruz sería de aproximadamente 140 centímetros). [...] Según Köhler et al. (2000) en CBA-M (2) se cita Pliohyrax graecus (los damanes de finales del Mioceno, hace unos diez millones de años, llegaron a tener un tamaño muy superior a las formas actuales. Estos, de origen africano, podrían llegar al tamaño de un tapir moderno). [...] Según Soto y Morales (1985) en CBA-1 se encuentra Cervus cf. philisi (ciervo de pequeño tamaño, escasamente un metro de altura en la cruz, característico por sus astas ramificadas en la punta y por tener la rama inferior sin ramificar, a semejanza del ciervo de sambar, C. unicolor), y para Agustí y Galobart (1986) en CBA-1 se citan Pseudodama nesti (ciervo de tamaño mediano relacionado históricamente con el gamo, Dama dama, a diferencia de la especie actual, la extinta no presenta la parte terminal de las astas palmeada) y Eucladoceros sp. (este género de ciervos de gran tamaño llega a Europa junto con los primeros representantes de los caballos modernos y los primeros mamuts; podrían llegar a una altura de dos metros, pero su carácter más identificativo son sus grandes y complicadas astas, que a diferencia de los ciervos megacerinos no son palmeadas, sino que acaban en diferentes puntas que luego pueden llegar a subdividirse hasta formar un complicado entramado). [...] Según Köhler et al. (2000) en CBA-M (2) se encuentra Bobidae indet. Mientras que Soto y Morales (1985) en CBA-1 citan Gazellospira torticornis (pequeño antílope de apenas un metro de altura que poseía unos cuernos de forma espiral muy alargados; su apariencia externa sería seguramente parecida al antílope negro de las Indias, Antilope cervicapra) y Ovibovini indet [una espècie de bou mesquer]; y Agustí y Galobart (1986) en CBA-1 nombran Procamptoceras brivatense (este pequeño mamífero relacionado por igual con rebecos, Rupicapra rupicabra, y cabras, Capra sp., por sus diferentes rasgos morfológicos, debe parte de su controvertida fama a sus peculiares cuernos; estos crecen a la altura de los ojos hacia atrás y hacia arriba con muy poca separación entre ellos, hecho que ha permitido especular con sus posibles similitudes con los unicornios, esta última opción, totalmente descartada en la actualidad) y Leptobos sp. (el ganado vacuno y similares son representados en el Plioceno por este género, aunque estas formas eran más pequeñas y ligeras que las actuales).

PRIMATES (Orden Primates). [...] En CBA-M (2) Köhler et al. (2000) describen Macaca sp. (los macacos son primates de tamaño medio, con un cuerpo robusto y una talla que oscila entre los treinta y ochenta centímetros [...]; esta cita supone la primera para este grupo en toda Europa, y es de suma importancia para el estudio de la evolución y dispersión del grupo en nuestro continente.

[MALAPEIRA, Joan Madurell (2005): Grandes mamíferos: mamas, pelo y sangre caliente. In Roedores, monos, caballos y ciervos: faunas fósiles de Casa Blanca-Almenara de 5 a 1 millones de años (Castellón) (pp.241-254). Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques.] dialnet.unirioja.es (pdf)


A Geòrgia es va trobar un homínid evolucionat que es considera un pas intermedi entre Homo sapines i Homo erectus. Se'l coneix com a Homo erectus georgicus i, des de 2002, Homo georgicus. En un pòdcast del programa "En guàrdia!" de Catalunya Ràdio titulat "L'emigració africana dels homínids" ens fan una extensa presentació d'aquesta espècie, segons insisteixen, carronyaire. El capítol el presenten així:

L'any 1995 una estudiant alemanya va fer una troballa a Dmanisi, a Geòrgia. La sorpresa va ser majúscula, perquè es tractava d'una mandíbula que semblava humana. Però el que no sabia aquesta científica és que aquest os canviaria per sempre el que es donava per fet dels avantpassats homínids. El que en un primer moment podia ser una altra resta d'un ancestre amb centenars de milers d'anys, va resultar ser molt més: la clau per comprendre en quin moment els humans van marxar d'Àfrica per migrar a la resta del món. I va provocar, de retruc, una pregunta encara més important: per què ho van fer, una qÿestió que, a dia d'avui, genera encara més preguntes que respostes. En parlem amb Josep María Solé i Sabaté, historiador, i Jordi Agustí, doctor en Ciències Biològiques, investigador a l'ICREA i a l'institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social.

Llegim a la Viquipèdia:

L'humà de Geòrgia (Homo georgicus) és una espècie d'Homo establerta el 2002 a partir dels fòssils trobats un any abans a Dmanisi, al Caucas, República de Geòrgia. Es considera intermèdia entre Homo habilis i Homo erectus i relacionada amb Homo ergaster. Els fòssils s'han datat en 1,8 milions d'anys. La mida del cervell s'ha calculat entre 600 i 680 ml. L'alçada s'ha estimat en 1,5 m.

Primer es trobà gran part de l'esquelet (Vekua et al. 2002; Gabunia et al. 2002). Posteriorment, hi ha hagut altres troballes. Incloent-hi un crani complet (però sense dents, només amb l'ullal esquerre) i, a més, s'han trobat associats amb els ossos, artefactes de pedra i de percussió, que permetien a l'espècie caçar, matar animals i processar-los. La condició de caçador i no de carronyaire ni de simple recol·lector i consumidor d'aliments tous vegetals, de l'ésser humà de Georgia, ha estat establerta. L'homínid de Dmanisi consumia carn i aquest producte pot haver estat la clau de la supervivència d'aquesta espècie i d'altres homínids habitants d'altres latituds, sobretot a l'hivern (Lordkipanidze, D).

[ca.vikipedia.org - Home de Geòrgia. Consulta del 23.01.2024)


Fa 1.200.000 - 700.000 anys Paleolític inferior Plistocé

La primera de les quatre glaciacions del Plistocé va ser la de Gÿnz. Les altres van ser, per aquest ordre: Mindel, Riss i Wÿrm. Ens podem recordar de l'ordre cronològic perquè l'ordre alfabètic correspon al cronològic de més antic a més modern.

La glaciació de Gÿnz (o de Nebraska a Amèrica) fou la primera de les quatre glaciacions del Quaternari, aproximadament, es va estendre entre el -1.200.00 i el -700.000. El va seguir el període interglacial Gÿnz-Mindel. Rep el seu nom del riu homònim.

[ca.vikipedia.org - Glaciació de Gÿnz. Consulta del 20.11.2023)


Fa 460.000 - 400.000 anys Paleolític inferior Plistocé mitjà

La segona de les quatre glaciacions del Plistocé va ser la de Mindel. Les altres van ser, per aquest ordre: Gÿnz, Riss i Wÿrm. Ens podem recordar de l'ordre cronològic perquè l'ordre alfabètic correspon al cronològic de més antic a més modern.

La glaciació de Mindel va ser la tercera glaciació [compta també la Donau, del Terciari]. Va tenir lloc als Alps durant el Plistocé mitjà. Aquesta part del Plistocé es va iniciar fa 781.000 (+/- 50.000) anys i es va acabar fa uns 127.000 / 126.000 anys, i fou contemporània de la glaciació d'Elster al nord d'Europa, i la glaciació d'Anglia a l'actual Gran Bretanya. Albrecht Penck i Eduard Brÿckner li varen donar aquest nom pel riu Mindel, a Baviera. La glaciació de Mindel probablement es va estendre entre 460.000-400.000 anys enrere.

[ca.vikipedia.org - Glaciació de Mindel. Consulta del 20.11.2023)


Fa 300.000 - 40.000 anys aprox. Paleolític mitjà Plistocé superior

Paleolític inferior. En la versió castellana de la Wikipedia, llegim:

El Paleolítico medio es el segundo de los periodos en que está dividido el Paleolítico, la etapa inicial de la Edad de Piedra. Se caracteriza por el predominio de una tradición lítica denominada musteriense, que utiliza la técnica de talla llamada método Levallois o modo técnico 3, que consiste en obtener una o varias lascas de forma predeterminada, a partir de una preparación particular del núcleo. Es un periodo mucho menos extenso que el anterior (el Paleolítico inferior) y abarca aproximadamente entre los años 325.000-300.000 antes del presente (AP) y 40.000-30.000 AP. El Paleolítico medio coincide con la mayor parte del Pleistoceno superior o Tarantiense, hasta más o menos la mitad de la última glaciación, la de Wÿrm-Wisconsin. Es también la época del Homo neanderthalensis, que desde Europa se extendió por Oriente próximo y buena parte de Asia central.

Inicialmente, el Paleolítico medio fue definido por la existencia del Homo neanderthalensis, especie de la cual se suponía estaba en la línea de evolución del género Homo hacia el Homo sapiens. Pero la realidad ha resultado más compleja y, a tenor de los datos actuales, H. neanderthalensis no antecedió a H. sapiens, sino que fue una especie de origen europeo que durante 150.000 años tuvo una existencia paralela al Homo sapiens, originario de África y contemporáneo suyo. Se ha encontrado en el valle del río Omo, al sur de Etiopía, un fósil de Homo sapiens, 'Omo I', que data de hace 195.000 años. Además, se ha demostrado que en Asia oriental el Homo erectus sobrevivió en un área extensa mientras las otras dos especies se dispersaban por el planeta, dando origen además, en ciertas áreas de la actual Indonesia, a una cuarta especie, Homo floresiensis, con una adaptación especializada a los bosques. [...)

mapa de l'expansió de l'Homo neanderthalensis

[es.wikipedia.org - Paleolítico medio. Consulta del 22.11.2023)


A diferència de Gusi, Gil-Mascarell diu: "Si hi hagué homínids o no al País Valencià és una qÿestió que no sabem, ni més ni menys. Ultra això, les condicions geològiques pròpies del nostre país són poc propícies a la conservació de les seues restes." Però també diu que: "Fa un milió d'anys, l'Homo erectus havia colonitzat tota l'Àfrica Austral, i van passar grups poc nombrosos al continent europeu. La pressió demogràfica d'aquests va ser molt dèbil i tan sols fa, aproximadament, 300.000 anys que podem parlar d'una colonització generalitzada d'Europa per part de l'home." (Aquests ja serien Homo sapiens)

I afegeix: "El nou nivell tecnològic es cristal·litza en un clima més rigorós que l'actual, que correspon a la penúltima glaciació (Riss). Els grups humans s'assenten en terrasses fluvials o a les vores dels llacs, buscant d'abrigar-se en cavitats naturals. A aquestes dates corresponen per a Europa les primeres restes de foc trobades, cosa que implica un avanç tècnico-cultural. No sabem si l'home era depredador o carnisser, tot i que hi ha evidències que tant el moll dels ossos com la carn, eren aprofitats habitualment en la seua alimentació."

"Les indústries corresponents a aquest llarg període, que coneixem amb la denominació de paleolític inferior, estan formades per eines de pedra de caràcter polivalent, constituïdes per còdols treballats, destrals de mà (bifaços) i ascles. A tot Europa, aquest substrat cultural se'ns apareix molt homogeni, amb petites adaptacions singulars als ecosistemes i territori. Existeixen dos grans corrents tècnico-industrials: un de bifaços, que anomenem acheulià (com el bifaç d'Orpesa); i l'altre, en el qual les eines es realitzen sobre ascles, que coneixem amb el nom de clactonià i taiacià."

"En la Cova del Tossal de la Font (Vilafamés) s'hi ha trobat les restes humanes més antigues del nostre país: un húmer esquerre i un fragment de coxal pertanyents a un tipus humà que antropològicament l'enquadraríem com a preneandertalià. Aquest jaciment i els dels Dubots a Benifallim i Penàguila i els indicis del Vinalopó i les esperances del de Bolomor de Tavernes de Valldigna [en aquell moment encara en  excavació, caldria veure la publicació] ens apropen a la transició entre el paleolític inferior i el paleolític mitjà, període encara molt obscur."

[GIL-MASCARELL, Milagro. Història del País Valencià. Capítol 1: "Prehistòria i Antiguitat". p.7-8. Papers bàsics 3 i 4. Eliseu Climent, Editor. València. 1992.)


Fa 200.000 - 125.000 anys Paleolític inferior Plistocé superior

La tercera de les quatre glaciacions del Plistocé va ser la de Riss. Les altres van ser, per aquest ordre: Gÿnz, Mindel i Wÿrm. Ens podem recordar de l'ordre cronològic perquè l'ordre alfabètic correspon al cronològic de més antic a més modern.

La glaciació de Riss fou un període climàtic glacial de la Terra que s'estengué aproximadament del 200.000 aC al 125.000 aC. Es tracta d'un període glacial conegut als Alps, i anàloga a les glaciacions de Wolston (Anglaterra), d'Illinois (Estats Units), i dels Warthe i del Saale al nord d'Europa.

[ca.vikipedia.org - Glaciació de Riss. Consulta del 20.11.2023)


Fa 100.000 - 50.000 anys aprox. Paleolític mitjà Plistocé superior

El Paleolític mitjà, juntament amb el Paleolític superior, està comprés dins del Plistocé superior. És en aquest període quan té lloc la glaciació de Wÿrm I. És quan apareix l'Homo sapiens Neanderthal (Neanderthal, Alemanya) [avui dia, Homo neanderthalensis]. Són caçadors, pescadors i recol·lectors. Deixen mostres d'art rupestre i fan els primers enterraments. Les tècniques lítiques els permeten ja tenir puntes de fletxa de sílex ben treballades.

[DEVOS W. & GEIVERS R. (1997): Atlas Histórico Universal. p.9. Editorial Bruño. Madrid.)


     

Entre els 300.000 i els 100.000 anys d’antiguitat, l'erectus accelera la seua transformació cap al sapiens i passa tant en Àfrica com en Europa i Àsia. En Europa, l'erectus evoluciona cap al neandertal i serà, probablement en Àfrica on donarà el pas al procés que el durà al sapiens sapiens modern. El neandertal era, doncs, un Homo sapiens (però no sapiens sapiens, és a dir, un individu que "sap", però que no "sap que sap") i va predominar en Europa, i fora d'ella sobretot després de la glaciació de Riss (entre fa 250.000 i 125.000 anys), la més terrible que ha conegut l'home, i més concretament entre les dues primeres fases de la darrera glaciació, la de Wÿrm (de fa 80-90.000 a 11.000 anys, encara que realment va tenir tres fases, Wÿrm I, II i III, amb intervals càlids entre elles: un entre 60 i 55.000 anys i l'altre entre 35 i 32.000 anys). Així doncs, l'època dels neandertals es va estendre aproximadament entre els 85.000 i els 35.000 anys d'antiguitat. En certa forma, és un producte d'aquestes glaciacions. El professor Giacobini va dir: "Los neandertales vivieron, en definitiva, durante un tiempo muy breve: unos 50.000 años. Muchísimo menos que cualquier otro tipo de homínido anterior. Y, sin embargo, los conocemos mucho mejor que a los demás...". En la "Sima de los huesos" d'Atapuerca es van trobar un munt d'ossos de neandertals. Sabem també que usaven un utillatge molt variat que s'inclou sota la denominació de mosterià [en castellà, "musteriense"]. Fa 30.000 anys van desaparéixer en tot el món de manera molt brusca i inexplicable. Possiblement, la causa va ser l'arribada dels sapiens sapiens des d'Àfrica fa 40-35.000 anys.

[ANGELA, Piero i Alberto. La extraordinaria historia de la vida. p.451-671. Ediciones Grijalbo. Barcelona. 1999)


Fa 75.000 - 47.000 anys Paleolític mitjà Plistocé superior

La darrera de les glaciacions del Plistocé va ser la de Riss, però té diverses fases climàtiques anomenades Wÿrm I, Wÿrm II i Wÿrm III. Les altres van ser, per aquest ordre: Gÿnz, Mindel i Wÿrm. Ens podem recordar de l'ordre cronològic perquè l'ordre alfabètic correspon al cronològic de més antic a més modern.

Les glaciacions wÿrmianes són fases climàtiques de la Terra de tipus glacial en el paleolític mitjà i en el paleolític superior. Després de l'anomenat interglacial Riss-Wÿrm (125.000-80.000 aC), ja apareix l'humà de Neanderthal a Europa i s'inicia la primera fase de les glaciacions, coneguda com a Wÿrm I o antiga (no abans del 100.000 aC i probablement cap al 75.000 aC). Aquesta primera glaciació wÿrmiana va fer que el clima fos molt fred fins al 47.000 aC i això va fer que la població de la Terra disminuís o almenys que s'estanqués. A partir del 47.000 aC i fins al 32.000 aC, es va produir un estadi intermedi en la glaciació, que el separa de la segona (Wÿrm II o mitjana). Aquest interestadi és conegut amb el nom de Göttweig, i fa el clima més temperat i produeix una revitalització de la vida humana.

[ca.vikipedia.org - Glaciacions wÿrmianes. Consulta del 20.11.2023)


Fa 32.000 - 12.000 anys Paleolític superior Plistocé superior

La darrera de les glaciacions del Plistocé va ser la de Riss, però té diverses fases climàtiques anomenades Wÿrm I, Wÿrm II i Wÿrm III. Les altres van ser, per aquest ordre: Gÿnz, Mindel i Wÿrm. Ens podem recordar de l'ordre cronològic perquè l'ordre alfabètic correspon al cronològic de més antic a més modern.

Les glaciacions wÿrmianes són fases climàtiques de la Terra de tipus glacial en el paleolític mitjà i en el paleolític superior. [...] La segona glaciació (wÿrmiana) va durar fins al 12.000 aC amb un període temperat anomenat oscil·lació de Pudorf.

[ca.vikipedia.org - Glaciacions wÿrmianes. Consulta del 20.11.2023)


Fa 40.000 - 10.000 anys aprox. Paleolític superior Plistocé superior

Paleolític superior. En la versió castellana de la Wikipedia, llegim:

El Paleolítico superior es el tercero de los periodos en que está dividido el Paleolítico, la etapa inicial de la Edad de Piedra. Está caracterizado por la preponderancia de las industrias líticas englobadas en el modo técnico 4 y clasificadas en distintas cronoculturas: Châtelperroniense, Auriñaciense, Gravetiense, Solutrense y Magdaleniense, según los yacimientos epónimos de Francia donde fueron identificadas. Se extiende aproximadamente entre los años 40-30.000 antes del presente (AP) y el 12-10.000 AP.

El Paleolítico superior coincide con la segunda mitad del último periodo glacial, de clima muy frío aunque con intervalos algo más templados (los interestadiales). También se caracterizó porque las especies humanas de anteriores periodos, como Homo erectus, el 'homínido de Denísova' [un possible Homo diferent del sapiens trobat a Siberia en 2010, encara en estudi], Homo neanderthalensis u Homo floresiensis, fueron sustituidas en todo el mundo por el Homo sapiens, que quedó como el único superviviente de la subtribu Hominina.

[es.wikipedia.org - Paleolítico superior. Consulta del 22.11.2023)


El Paleolític superior és la part final del Plistocé, i acabarà amb el començament de l'Holocé, donant pas al Mesolític. En aquest període tenen lloc les altres dues fases de la glaciació de Wÿrm: Wÿrm II i Wÿrm III. Apareix, per fi, la nostra espècie: l'Homo sapiens sapiens, és el conegut home de Cro-Magnon (Cro-Magnon, França). Utilitzen utensilis fets de micròlits però també d'os i de marfil.

[DEVOS W. & GEIVERS R. (1997): (1997): Atlas Histórico Universal. Editorial Bruño. Madrid.)


Campàs ens explica el xoc cultural entre humans, en especial, entre els neandertals i els 'sapiens' o "moderns", com els diu ell:

És en el Plistocé superior d'Europa on s'ubica l'aparició i desaparició de l'Homo neanderthalensis i el desenvolupament d'una cultura material anomenada mosteriana (Paleolític mitjà). També es detecta la primera arribada de l'Homo sapiens. El Plistocé superior constitueix una de les etapes més transcendents de la Història, ja que s'esdevindran tot un seguit de "revolucions" socioeconòmiques que duran a l'extinció de totes les espècies humanes conegudes, a excepció [dels neandertals i] d'una de la qual provenim tota la humanitat actual [els sapiens]. Ambdues espècies d'Homo (independents genèticament, o sigui, sense possibilitat de procreació entre elles -mentre no es demostri el contrari-) tenen un sistema econòmic basat en la caça-recol·lecció, cosa que comporta una mobilitat en el territori (nomadisme) a la recerca dels recursos. La tecnologia mosteriana, malgrat la seva variabilitat, va ser molt conservadora, tot i que efectiva per als neandertals europeus, si tenim en present la quantitat de mil·lennis que varen sobreviure gràcies a ella. Per contra, els sapiens, a partir de la segona meitat del Plistocé superior, es van veure obligats a l'especialització i perfeccionament cada cop més gran en les eines i el coneixement del territori, amb repercussions d'índole social en l'organització de les activitats d'obtenció d'aliments i l'aparició de les representacions artístiques dins d'un sistema d'informació cultural que afavoreix la cohesió intergrupal. A més, segons sembla, en els primers episodis, assistim al xoc entre neandertals i moderns, amb forta competència entre ells a causa de l'aprofitament dels mateixos recursos, cosa que provoca el desplaçament i substitució biocultural dels neandertals pels moderns, possiblement a causa de la tecnologia més "avançada" i una millor organització social.

Cap al 40.000 va entrar en l'escena europea, territori (de) neandertal per excel·lència, l'Homo sapiens, els orígens del qual es remunten cap al 100.000 ane [abans de la nostra era] a l'Àfrica i que en la seva expansió cap al nord ha "conviscut" amb els neandertals en les mateixes àrees del Pròxim Orient, fabricant les dues espècies, idèntiques indústries mosterianes ["musterienses", en castellà] (Paleolític mitjà). Els nous "colonitzadors" porten el tecnocomplex Aurinyacià i inicien el Paleolític superior europeu. Sembla que van entrar per l'est, proveïts de vestimentes amb adorns personals sofisticats i una tecnologia d'artefactes lítics i ossis molt més eficaços per a les tasques cinegètiques (puntes de sílex i atzagaies) que els instruments mosterians. La competència per un determinat recurs faunístic amb els neandertals és resolt favorablement pels moderns; per tant, els neandertals han de cercar nous territoris i anar-se'n cap a altres terres. El final d'aquest procés de desplaçament dona, com a conseqÿència, la desaparició progressiva dels neandertals,  que es van replegant cap als territoris occidentals primer, i latituds meridionals després, extingint-se definitivament en el sac geogràfic d'Andalusia i Gibraltar cap al 35.000 ane. Per altra banda, en alguns llocs d'Europa, els neandertals conviuen amb els moderns i copien la seva tecnologia [...)

[CAMPÀS MONTANER, Joan (2014): "2. El Paleolític: cronologia i referències etnoarqueològiques", del Curs: Orígens de l'Art i evolució humana: l'homo significans. Estudis d'Art i Humanitats de la UOC.]  blogs.uoc.edu


Primera part del Paleolític superior:

Durant i després de l'extermini dels neandertals, els humans moderns del Paleolític superior Inicial (Aurinyacià i Gravetià - del 40/35.000 al 21.000 ane) continuen amb un règim econòmic fonamentat en la recol·lecció i caça oportunista, és a dir, no seleccionen els productes. Aquest sistema requereix un cert grau de nomadisme i densitats de població baixes, en un territori gran, que recorren en seqÿències d'un o diversos anys, desplaçant-se dins de les àrees de recursos amb campaments temporals i sortides d'abastiments puntuals en campaments efímers. La supervivència del sistema implicava entrar periòdicament en contacte amb grups similars i establir relacions socials estructurades al voltant de vincles de parentiu, els quals varen contribuir a la construcció d'una àmplia xarxa d'intercanvi d'informació cultural i simbòlica amb les representacions artístiques com a intermediàries.

[CAMPÀS MONTANER, Joan (2014): "2. El Paleolític: cronologia i referències etnoarqueològiques", del Curs: Orígens de l'Art i evolució humana: l'homo significans. Estudis d'Art i Humanitats de la UOC.]  blogs.uoc.edu


El National Geographic ens diu que l'origen de l'home modern era molt més anterior:

El origen de la humanidad se traslada al sur de África hace 200.000 años.

Una nueva investigación basada en el ADN ha concluido que el hombre se originó en lo que hoy pertenece al norte de Botsuana hace 200.000 años. La región, hoy árida, atesoraba en su día un complejo sistema de lagos que dio lugar a un ecosistema fértil.

Un nuevo hallazgo añade una pieza más al complicado rompecabezas de la historia del linaje humano. Según un equipo internacional de investigaciones liderado por la genetista del Instituto Garvan de Investigaciones Médicas de Sidney, Vanessa Hayes, los humanos modernos proceden de una sula población que vivió en el sur de África hace unos 200.000 años. La versión contradice de lleno la versión ampliamente consensuada hasta hace pocos años por la comunidad científica, según la cual el Homo sapiens procede de África oriental, concretamente de Etiopía, desde donde se creía migraron hace aproximadamente 195.000 años. Una versión que, por otra parte, ya fue puesta en tela de juicio hace dos años, cuando se encontraron en el actual Marruecos fósiles de nuestro linaje datados de hace aproximadamente 300.000 años. [...)

[nationalgeographic.com.es, actualitzat a 15 de desembre de 2022)


Segona meitat del Paleolític superior:

El Paleolític superior Recent inclou els tecnocomplex Solutrià i Magdalenià, en els quals es desenvolupen les tècniques de conservació i/o emmagatzematge dels recursos alimentaris (sobretot el fumat), el perfeccionament en la talla de pedra i la fabricació de puntes llancívoles. El fet de disposar de més aliments comporta un increment de la població, i es comprova un augment poblacional a tota l'Europa occidental, al que cal afegir el contingent provinent de les àrees centreeuropees forçat a emigrar davant la baixada latitudinal dels gels polars en determinades èpoques de freds extrems (18.000 ane). Es produeix, doncs, una reducció de la mobilitat dels grups, atés que l'especialització i el control de la recol·lecció més l'emmagatzematge ajuden a reduir el territori explotat i els hàbitats adquireixen un caire estacional cíclic; els contactes socials intergrupals s'organitzen en funció de l'abundància dels recursos, unint esforços en un treball col·lectiu per a obtenir majors rendiments. És ara quan es comença a expandir l'art parietal [més conegut com a "art mural", és a dir, les pintures rupestres].

Amb tot, la màxima especialització del mode caçador-recol·lector es dona en el Magdalenià (16,5 a 11.000 ane), que realitza prototipus sobre material orgànic (os i banya) ex professo per a una activitat de caça o espècie en particular. És un període en el qual es diversifiquen els recursos, es planifica l'obtenció d'aliments, donant lloc a una gran regionalització cultural i una acusada restricció de la mobilitat. Aquest nomadisme limitat pràcticament a una única vall, resulta suficient per a apropiar-se dels aliments imprescindibles (assentaments de primavera-estiu a la muntanya, i a la costa a l'hivern); es cacen els herbívors gregaris, s'agafen els mol·luscos marins, s'abaten aus migratòries i rèptils terrestres, s'ataquen colònies de mamífers aquàtics, es pesca en roquers i en alta mar. Es tornen a poblar les zones més septentrionals d'Europa davant la retirada dels gels cap al 18.000 ane.

[CAMPÀS MONTANER, Joan (2014): "2. El Paleolític: cronologia i referències etnoarqueològiques", del Curs: Orígens de l'Art i evolució humana: l'homo significans. Estudis d'Art i Humanitats de la UOC.]  blogs.uoc.edu


Els sapiens sapiens de l'època no eren tots iguals, sinó que existien, probablement, varietats i races, segons els llocs i les èpoques. La més famosa d'aquestes varietats és sense dubte, la del Cro-Magnon, la primera descoberta i que se sol utilitzar per designar a totes les poblacions modernes de l'època. De fet, els germans Angela, parlant de les pintures de Lascaux, de fa 17.000 anys, diuen:

Porque los hombres que pueblan la Tierra en aquel periodo son ya idénticos a nosotros. Es más: somos nosotros. Un recién nacido de estos sapiens sapiens, oportunamente educado, habría podido llegar a ser bioquímico, literato o agente de bolsa.

[ANGELA, Piero i Alberto. La extraordinaria historia de la vida. pp.451-671. Ediciones Grijalbo. Barcelona. 1999)


Fa 17.000 - 10.000 anys Paleolític superior Plistocé superior Sobre la cultura geològica anomenada 'magdalenià', considerada la primera civilització europea occidental, ben representada per les pintures de la cova d'Altamira (Cantàbria), amb dibuixos de mamuts, rens i bisons, llegim en la versió castellana de la Wikipedia:

La cultura Magdaleniense es una de las últimas culturas del Paleolítico superior en la Europa occidental, que fue caracterizada por los rasgos de su industria lítica y ósea. Su nombre fue tomado de La Madeleine, cueva francesa de la Dordoña. Sucede a la cultura Solutrense.

El Magdaleniense, que se extendió a lo largo del Wÿrm IV [serà Wÿrm III], tuvo una secuencia alterna de clima frío y seco, y fresco y húmedo. El cambio climático acaecido hace unos 12.000 años hizo modificar los hábitos cinegéticos y alimenticios, dando por finalizado al Magdaleniense con la transición al Aziliense. Las divisiones dependen según autores y según zonas geográficas, y los sistemas de periodización se pueden fijar en distintos métodos u objetos y su evolución.

La cultura Magdaleniense se extendió por Francia, Suiza, España y Alemania hace 17.000 años, perdurando hasta hace 12.000 años; es decir, hasta el inicio del Holoceno (ca. 11.700 BP). Se divide en inferior y superior, cada una a su vez subdividida en tres estadios (I, II y III). En Inglaterra existe una cultura paralela al final del Magdaleniense, llamada 'creswelliense'. En la península Ibérica, la obra magdaleniense más famosa son las cuevas de Altamira.

Puede considerarse como la primera civilización europea occidental, pues debido a un aumento demográfico, sobrepasa los límites de su foco originario y se extiende prácticamente por todo el continente europeo. La necesidad de materias primas líticas de buena calidad es un motivo importante para desplazar a un grupo a buscarlas, a veces a varias decenas de kilómetros. Utensilios de un sílex especial denominado 'tipo Urbasa', procedente de la sierra navarra homónima, han sido encontrados a lo largo de la cornisa cantábrica y suroeste de Francia, a 400 kilómetros. [...)

[es.vikipedia.org - Magdaleniense. Consulta del 23.11.2023)


El jaciment 5 de l'anterior mapa, 'el Parpalló', està situat a Gandia, que ja no ens queda tan lluny com tot el que hem transcrit fins ara. Cal relacionar aquesta cultura amb els humans que hi havia en la península en aquell moment, els cromanyons:

Els homes de Cromanyó, o homes moderns més antics d'Europa, foren les primeres poblacions europees d'Homo sapiens que van desenvolupar-se des d'aproximadament fa uns 50.000 anys i que podrien descendir d'individus migrats des de l'Àfrica fa uns 100.000 anys. Eren anatòmicament moderns i la seva morfologia no es diferenciava de la de la humanitat actual.

El terme "Home de Cromanyó", el nom del qual prové del jaciment de Cròs Manhon a Occitània, inicialment es va utilitzar per descriure els homes moderns més antics d'Europa. Cap a la dècada de 1970, el terme es va fer servir per a qualsevol humà modern primerenc. [...)

Els paleontòlegs tenen dificultats per reconstruir la difusió de l'Homo sapiens a Europa per l'escassetat de fòssils humans del període de transició, i que algunes restes són petites porcions de l'esquelet difícils d'assignar a un tàxon específic, a més, diversos fòssils humans assignats a aquest interval s'han datat posteriorment a una edat més jove. Les llacunes i ambigÿitats del registre fòssil humà d'aquest període fan que la transició entre els neandertals als humans a Europa s'hagi reconstruït principalment a partir de restes arqueològiques, però també contenen ambigÿitats i mots conjunts d'artefactes no es poden atribuir fermament a un tàxon o l'altre. [...)

A Catalunya, s'estengué fa uns 20.000 anys [des de França i est d'Europa, procedents de l'Orient Mitjà] i, exceptuant unes poques troballes corresponents al període cultural anomenat aurinyacià, les restes corresponen al període de cultura anomenat gravetià, que fou la fase mitjana del perigordià. En canvi, durant els períodes anomenats solutrià i magdalenià, el fons gravetià es manté viu, i fins i tot s'allarga  més que enlloc. [...)

Les troballes més importants als Països Catalans corresponen a la Cova del Parpalló a Gandia, on s'han trobat plaques de pedra pintada i plaques gravades (pintura de l'estil de les de tipus parietals d'Altimira i Lascaux). Hi ha altres coves a la Garrotxa, però sense pintures ni gravats. Les pintures s'han datat del període solutrià, perquè a la Cova del Parpalló les capes restaven intactes.

[ca.vikipedia.org - Home de Cromanyó. Consulta del 23.11.2023)


I per tal d'esclarir què era el solutrià d'aquest jaciment de Gandia, llegim a la Viquipèdia:

El solutrià és un període cultural del paleolític superior que va seguir l'aurinyacià i s'assembla a un mosterià evolucionat. Es divideix en presolutrià, solutrià inferior, solutrià mitjà i solutrià superior.

Com a troballes específiques, cal destacar els xiulets d'os, òxids vermells per pintar els cossos, puntes de pedra en forma de fulles de llorer i de desmai, afiladors d'esperó i bastons perforats d'os. Algun dels elements més destacats en són el Roc de Sers (Charente, Angoulême, França) i les coves de  Parpalló.

[ca.vikipedia.org - Solutrià. Consulta del 23.11.2023)


Fa 10.000 a 6.000 anys Paleolític superior - Mesolític Holocé o actual Les primeres proves documentades de presència humana en les nostres terres corresponen a jaciments arqueològics i pintures rupestres, que van des del període Magdalenià a l'Epipaleolític (fa de 10.000 a 6.000 anys), i després, al Mesolític (fa de 6.000 a 5.000 anys). Amb la millora del clima i de la tecnologia, aquests grups caçadors comencen a dominar els nostres barrancs, i la seua forma de caçar ha quedat prou documentada en les pintures rupestres de la Valltorta o Morella la Vella.

Diu Ferran Arasa que:

La presència humana a la comarca es remunta al Paleolític superior, quan els primers grups de caçadors-recol·lectors podien haver-se assentat de manera estable en contrades de clima més suau. Del final d’aquest període són les restes lítiques trobades en superfície a la Cova de la Balma (Sorita). Al Magdalenià s’han atribuït les peces de sílex trobades a la Cova de la Mola de la Todolella (Casabó i Rovira, 1987-88, 82-86, fig. 6). És possible que les restes lítiques de superfície de la Rourera de Vilafranca (Arasa, 1977, 262, fig. 4, 11-14; 1982, 17, fig. 2), i algun dels "tallers de sílex" sense troballes ceràmiques corresponguen a un d'aquests períodes del Paleolític superior o l'Epipaleolític.

[ARASA I GIL, Ferran (200): La comarca dels Ports des de la Prehistòria fins a l'alta Edat Mitjana. Actes de la XL Assemblea Intercomarcal d'Estudiosos Morella. Volum I. p.15. Serveis de Publicacions de la Diputació de Castelló. Castelló. 2000.)


Fa 11.000 - 8.000 anys Paleolític superior Plistocé

La darrera de les glaciacions del Plistocé va ser la de Riss, però té diverses fases climàtiques anomenades Wÿrm I, Wÿrm II i Wÿrm III. Les altres van ser, per aquest ordre: Gÿnz, Mindel i Wÿrm. Ens podem recordar de l'ordre cronològic perquè l'ordre alfabètic correspon al cronològic de més antic a més modern.

Les glaciacions wÿrmianes són fases climàtiques de la Terra de tipus glacial en el paleolític mitjà i en el paleolític superior. [...] Del 12.000 a l'11.000 aC, l'oscil·lació de Bolling va marcar el final del Wÿrm II i el principi de la tercera glaciació wÿrmiana, el Wÿrm III, que va durar fins al 8.000 aC, però amb un període temperat al mig, conegut com a oscil·lació d'Allerod (del 10.000 al 9.000 aC). Després de 8.000 aC, ja comença el període postglacial, de clima càlid.

[ca.vikipedia.org - Glaciacions wÿrmianes. Consulta del 20.11.2023)


Fa 11.000 - 6.000 anys aprox. Mesolític Holocé o actual En finalitzar la darrera glaciació, la de Wÿrm, entrem ja en la sèrie geològica actual, l'Holocé:

A partir de l'11 - 10.000 ane, al final de la glaciació de Wÿrm, entrem en l'Holocé. Les societats d'aquestes etapes (Epipaleolític) continuen amb uns sistemes econòmics basats en la caça-recol·lecció, però han d'emprendre noves estratègies tecnològiques dirigides a altres recursos com a conseqÿència, entre altres factors, del canvi climàtic. Aquest fet aguditza la regionalització i fragmentació cultural, de manera que es verifica el desplegament d'un ventall d'indústries locals adaptades a l'aprofitament dels diferents entorns on s'ubiquen i l'ocupació dels nous llocs alliberats pels gels glacials. Alhora, la disgregació regional acabarà amb l'art rupestre i mobiliari del Paleolític superior, potser perquè ja han perdut el seu caràcter de cohesió cultural a grans distàncies, i els mecanismes socioeconòmics són uns altres, quedant reduïdes les expressions artístiques a elements geomètrics sobre petits suports mobiliaris.

[CAMPÀS MONTANER, Joan (2014): "2. El Paleolític: cronologia i referències etnoarqueològiques", del Curs: Orígens de l'Art i evolució humana: l'homo significans. Estudis d'Art i Humanitats de la UOC.] blogs.uoc.edu


Fa 9.000 - 6.000 anys aprox. Mesolític Holocé o actual

Llegim a la Viquipèdia sobre el mesolític:

El Mesolític és un període cultural al final del paleolític superior, com a transició entre aquesta època i el període neolític, i la seva datació és aproximadament de cap al 9000 aC fins al 6000 aC. El mesolític es divideix en dues fases: l'epipaleolític (o fase final del paleolític) i el protoneolític (període immediatament anterior al neolític o edat dels metalls). Pràcticament, abasta ja l'època postglacial, en què canvia el clima i es modifiquen les formes de viure, i per tant l'utillatge.

És durant aquest període que sorgeixen els grans boscos (a causa de la modificació climàtica) i s'extingeixen els grans animals com l'elefant llanut, el rinoceront llanut, els ossos de les cavernes. El ren emigra. En canvi, animals com el cérvol, el maguri [?], l'isard, la cabra salvatge, el senglar i el cabirol, augmenten molt de nombre i són les peces de cacera principal, ja que els boscos fan més difícil la cacera de peces grans. També es cacen ossos, guineus, gats salvatges, teixons i altres petits mamífers; d'ocells, es cacen els ànecs, tords, faisans, gaigs, coloms salvatges i d'altres. Un animal que es multiplica és el caragol, propi de climes humits i càlids. Els caragols es mengen per milions així com les petxines. S'hi desenvolupa la pesca, especialment al voltant dels llacs, que esdevenen centres de proliferació de cultures.

En poder viure de les fruites que recull, l'ésser humà té menys necessitat de cacera. Surt de les coves i construeix les primeres barraques (de fusta i plantes) a la vora dels rius, i els seus hàbitats d'alimentació li modifiquen les característiques físiques. A la vora dels rius, s'han trobat algunes restes anomenades "tallers de sílex", on es feien les noves eines que calien per al tipus de cacera que ara es practicava. Per a la cacera, s'utilitzava principalment l'arc i les sagetes, que els humans sabien disparar drets, asseguts, de genolls a terra, recolzats, cap a dalt o fins i tot mentre corrien. Les tribus es barallaven entre si segons les pintures que reflecteixen batalles d'arquers i altres combats, també cos a cos. [...)

[ca.wikipedia.org - Mesolític. Consulta del 22.11.2023)


Passades les glaciacions del Wÿrm, el clima torna a estabilitzar-se. Després del Paleolític s'entra en la revolució del Neolític. En aquesta fase incloem l'Epipaleolític, Mesolític, Neolític i Eneolític. Economia productiva: ramaderia i agricultura; sedentarisme: organització tribal i vida comunitària en pobles. Apareix la ceràmica. Creences religioses i culte. Hi ha migracions en Europa de pobles neolítics procedents del Pròxim Orient. Segons sembla, vindrien pel Mediterrani. S'introdueixen cultius com l'espelta (espècie de blat), les barraques es comencen a fer rectangulars i ja tenen aixades de pedra, i falç de sílex. És l'època dels megàlits, la ceràmica de banda i vasos d'embut.

[DEVOS W. & GEIVERS R. (1997): (1997): Atlas Histórico Universal. Editorial Bruño. Madrid.)


Es passa del paleolític al mesolític (12.000 a 10.000 anys abans de la nostra era), un període en què, entre altres coses, s'inventa l'arc; i després, al neolític (8.000 anys aC), amb el naixement de la ramaderia i de l'agricultura. Allà pel 10.000 a C, en Irán es troben restes de gossos amb característiques domèstiques, i en Israel es va trobar un nen enterrat amb un cadell de gos en un jaciment quasi de la mateixa època.

Aquests són els darrers períodes en què s'usarà la pedra perquè el descobriment dels metalls canviarà, una vegada més, les societats antigues.

[ANGELA, Piero i Alberto. La extraordinaria historia de la vida. p.451-671. Ediciones Grijalbo. Barcelona. 1999)


Fa 7.700 - 2.840 anys Mesolític - Neolític Holocé o actual

En els estudis arqueològics previs a la costrucció del parc eòlic de les Cabrelles, es van trobar diversos jaciments al terme de Portell. Un d'ells va ser el del cingle del Mas Cremat, dirigit per Miguel Vicente Gabarda, en el que vaig tenir el privilegi de participar. El relacionen amb un altre situat a la costa.

Transcribim primer les apreciacions del director territorial de Cultura de la Conselleria, Josep A. Casabó:

[...] El tránsito del epipaleolítico [generalment, s'empra com a sinònim de mesolític] al neolítico en las comarcas septentrionales ha sido objeto de duras controversias en la comunidad científica, y si bien yacimientos como el Cingle del Mas Cremat no son claves para dirimir la polémica, sí aportan valiosa información para esclarecer cuestiones como la ocupación y explotación del territorio y sus recursos o la cronología de los procesos tecnológicos y económicos que se suceden entre la desaparición de las sociedades epipaleolíticas y el Neolítico. [...] En el Cingle asistimos probablemente al tránsito de un modelo de explotación cinegética poco especializado en el que paulatinamente se introducirá el ganado vacuno y posteriormente se generalizará la ganadería de ovicápridos con un considerable aporte de animales silvestres en la dieta. Desconocemos si asentamientos como el de Torre la Sal [en la Ribera de Cabanes, vora el mar] responden a poblaciones plenamente neolitizadas a las que cabría oponer las del Cingle del Mas Cremat, de raíces ancladas en el Epipaleolítico, o si por el contrario se trata de los mismos grupos humanos que explotan de diferente modo los recursos que su ambiente les ofrece dependiendo de la época del año o de las necesidades inmediatas del grupo. La distancia geográfica entre ambos asentamientos y la cercanía cronológica de las ocupaciones parecen sugerir como cierta la primera explicación, aunque deberíamos ser prudentes y no descartar aún ninguna posibilidad.

La abrupta orografía y la elevada altitud a que se encuentra el asentamiento (1270 m) son otras de sus peculiares características. Pudiera parecer que este tipo de ocupaciones fueron excepcionales en el tránsito epipaleolítico-Neolítico, pero como veremos, los datos confirman que en ese momento la ocupación del territorio es prácticamente total y los modelos de explotación sumamente complejos. Al respecto debemos mencionar que, solo con motivo de las prospecciones de la Zona Eólica II, se descubrieron tres yacimientos al aire libre situados entre 1050 y 1138 metros de altitud, con cronologías que deben ser similares al Cingle del Mas Cremat, pero que desgraciadamente no proporcionaron estratigrafía. A ello unimos el hallazgo de un yacimiento Neolítico en el Mas de Gasulla (Morella), a 1180 metros de altitud, durante las prospecciones de la Zona Eólica I, y los cercanos yacimientos del Mas de Nadal (Morella), Cova Fosca y Cingle del Mas Nou en Ares, todos ellos situados por encima de los 900 metros de altitud.

Para la fase más antigua se interpreta el asentamiento como un cazadero escasamente especializado en el que se abaten presas fundamentalmente en razón de su tamaño, no de su especie, hecho que contrasta una vez más con lo observado más al sur, y se interpretan las primeras ocupaciones como la explotación de un ámbito forestal a cierta altitud donde no es posible la especialización.

Miguel Vicente Gabarda, sobre la "Investigación y metodología. Estratigrafía y secuencia cultural." (pp.18-29):

[...] La primera ocupación del abrigo (7.700 CAL BP, Mesolítico Reciente, documentada en los Niveles VI y V) se situraría directamente sobre el sustrato de margas, que pudiera haber sido acondicionado de algún modo, aprovichando la existencia del abrigo poco profundo. [...] La visera del abrigo acaba por derrumbarse totalmente tras la ocupación neolítica (acumulación de bloques, sobre todo, en la parte occidental del yacimiento), quedando el prefil de la pared prácticamente recto (cingle). [...)

José Miguel Ruiz Pérez: Geomoroflogía y sedimentología del Cingle del Mas Cremat, Cerro de las Cabrillas (Portell de Morella, Castellón). (pp.30-49):

[...] El sondeo (n.º 7) tiene unas dimensiones de 4 x 2 m y cerca de 2 m de profundidad máxima, alcanzándose un sustrato margoso en la base. Sobre dicha base se identifica, en primer lugar, un nivel antrópico con restos culturales del Mesozóico Reciente, Mesolítico Geométrico, que está fosilizado por desprendimientos de bloques del cantil-visera calizo y acumulaciones de vertiente. [...] Entre estas últimas acumulaciones se intercalan niveles con materiales arqueológicos que llegan hasta el Neolítico Final, conformando una secuencia desde mediados del VIII a inicio del IV milenio BP [Before Present]. Lateralmente, se intercalan dos niveles de derrumbe principales con grandes bloques de varios decímetros de diámetro, uno posterior al nivel mesolítico y otro posterior al nivel neolítico. Este último con material aparentemente más fragmentado y meteorizado. La preservación del registro sedimentario en este punto se debe, con toda seguridad, a la acumulación de grandes bloques producida por el desprendimiento de la visera de un antiguo abrigo. [...)

El asentamiento inicial en El Cingle del Mas Cremat se produce con posterioridad a un contexto paleoclimático más frío, un episodio corto y agudo centrado en 8.200 BP (Boreal), tras el cual se produce un mejoramiento del clima (período Atlántico) (Uriarte, 2003). Este nuevo contexto favorece la ocupación de espacios de montañas a casi 1300 m de altura como en el caso de Cabrillas o la cercana Cueva de los Toros (Cantavieja). Existen pocos registros paleoambientales y paleoclimáticos de referencia para el período Mesolítico y Neolítico antiguo entre el 8.000-6.000 BP (Bergadà, 1998). Según Fumanal (1994), hacia el 8.000 BP el ambiente climático más estable y regularmente húmedo, favorece la edafogénesis y la regeneración del manto vegetal. Hacia el 6.000 BP se comienza a acusar la incidencia del óptimo climático (episodio más templado y húmedo) que perdurará hasta el 4.500 BP aproximadamente. [...)

Los registros paleopalinológicos [del pol·len] en la zona del Maestrazgo y, en general, en las montañas de la Cordillera Ibérica oriental, son muy escasos (González-Sampériz, 2004). No existen secuencias continuas para el Pleistoceno final - Holoceno, o corresponden a zonas muy alejadas, como el Valle y delta del Ebro o la turbera de Torreblanca (Dupré et al., 1994) en contextos biogeográficos bien diferentes. En la zona próxima a Cabrillas, existen datos puntuales para la Cova Fosca, en Ares del Maestrat (YII, 1988). Según el análisis palinológico realizado allí, las condiciones climáticas más húmedas y cálidas durante la primera mitad del Holoceno, favorecieron el máximo desarrollo de la cubierta forestal, aunque ya durante el período meso-neolítico se inicia una posible deforestación antrópica. Se produce una disminución de Pinus, el aumento de Cupresaceae y Gramineae, así como la desaparición de especies de árboles caducifolios como Betula, Corylus y Ulmus. Durante el Holoceno superior disminuye el pino y aumenta la carrasca y, en los niveles históricos más recientes, hay un incremento de espacios abiertos ocupados por arbustos heliófilos y pastizales xerófitos.

Algunos registros aluviales de la cuenca de los ríos Guadalope-Bergantes, a la que pertenece este yacimiento, al pie de la muela de Cabrillas, señalan picos erosivos en la edad del Bronce que pueden tener un origen climático o estar desencadenados por el auge del pastoreo (Fuller et al., 1996). [...)

Miguel Vicente Gabarda: Estudio del conjunto industrial de piedra tallada del yacimiento del Cingle del Mas Cremat. (pp.50-81):

Se recogen aquí las primeras conclusiones del estudio de los mil ciento siete restos de talla, núcleos y avivados recuperados en el yacimiento Cingle del Mas Cremat durante el proceso de excavación del sondeo 7, en el año 2006. De ellos, el mayor número de individuos se corresponde a productos brutos de talla que suman mil sesenta y dos restos, en tanto que se recogen trece núcleos y doce golpes de buril. Lo exiguo de la muestra recuperada y su variabilidad en número en cuanto a niveles identificados, impide una comparativa fiable. Si bien se observa, a grandes rasgos, en el paso del Mesolítico (Niveles V y VI) a la plena adopción del modelo Neolítico (Nivel II), unos módulos de soportes laminares en tamaño cada vez mayores. [...)

El estudio de los materiales líticos del Cingle del Mas Cremat confirma, a grandes rasgos, lo detectado durante el proceso de excavación. La ocupación de este enclave presenta varios momentos, en concreto desde el Mesolítico Reciente hasta el Neolítico Final, perfectamente identificables en las industrias de los Niveles V y VI, por un lado, y Nivel II, por el otro. Así, se revela de gran importancia, en cuanto a lo que se refiere al tránsito hacia la adopción del modelo productor de alimentos por parte de los grupos de cazadores/recolectores del Mesolítico. En concreto, sería el Nivel III el que podría aportar información sobre cómo se lleva a cabo ese proceso en la zona en que nos encontramos.

El inicio de la ocupación del Cingle del Mas Cremat coincide con la fase avanzada del Mesolítico Geométrico, Niveles V y VI; importancia de los microlitos geométricos, equilibrio o, si acaso, leve dominio de triángulos Tipo 'Cocina' sobre trapecios de retoque abrupto, uno de los trapecios con la base pequeña retocada, no se documenta el doble bisel en la confección de los mismos, presencia de laminita con espina central Tipo 'Cocina', primeros segmentos alargados, microburiles, presencia de útiles macrolíticos, laminitas de dorso abatido arqueado... En definitiva, el conjunto es muy coherente, permitiendo relacionarlo con otros yacimientos de este momento; en el Bajo Aragón, este momento estaría representado por el nivel 4 de Botiquería, el nivel IIb de Secans, c3 de Costalena y c.inf. de Pontet. También en el Valle del Ebro, nivel II de Forcas, IIb2 de Atxoste, el nivel III de Aizpea y III inf. de Mendandia*. Las dataciones obtenidas por C14 sobre semillas de Corylus sp.: Nivel VI.- CAL BC 5740-5620; Nivel V.- CAL BC 5750-5630. [...] La fecha obtenida por C14, datada por semilla de Sorbus sp., del Nivel III.- CAL BC 5040-4790.

*Botiquería i Els Secans (Mazaleón); Costalena i El Pontet (Maella); La Peña de Las Forcas (Graus); Atxoste (Vírgala, Álava); Aizpea (Aribe, Navarra); i Mendandia (Sáseta, Treviño, Burgos)

El Nivel II, última ocupación del enclave. Presenta un conjunto de materiales característicos del complejo neolítico en su postrera fase. Ya hemos hecho referencia a los materiales en él recuperados en apartados anteriores, solo reseñaremos la presencia de las puntas de flecha, los productos laminares más grandes y la presencia del retoque plano, en cuanto a la industria lítica sobre materiales silíceos. A lo anterior habría que añadir las restantes evidencias recogidas en la presente memoria; los materiales cerámicos recuperados, los útiles de molienda, la piedra pulida, presencia de animales domésticos y cereales cultivados. Todo redunda en lo apreciado en el presente estudio de la industria. La datación obtenida por C14 sobre semilla de Hordeum triticum: CAL BC 2900-2840.

Ramiro Pérez Milián: Estudio cerámico del yacimiento del Cingle del Mas Cremat. (pp.82-91):

Los restos cerámicos localizados en el yacimiento del Cingle del Mas Cremat, se distribuyen en los niveles superiores de la importante secuencia estratigráfica documentada. Aunque es necesario señalar, que la entidad de la industria es menor, en comparación a la importancia de los restos recuperados de otros elementos de la cultura material, como por ejemplo la industria lítica.

El volumen de restos recuperaos durante los trabajos arqueológicos, asciende a 750 fragmentos aproximadamente. [...] En este estudio, los escasos y minúsculos fragmentos localizados en los Niveles IV y V, no han sido tomados en consideración debido a su evidente percolación sobre estos niveles. [...] Todas las cerámicas recuperadas están hechas a mano y presentan, a grandes rasgos, las siguientes características morfológicas y técnicas: un alto índice de fracturación que no permite reconstruir ningún perfil completo, tan sólo intuir algunas formas. Los únicos galbos identificables nos remiten a formas simples, derivadas de la esfera, y sin puntos de ruptura que marquen las distintas partes de la pieza, como el cuello, el borde, o la base. Aunque existen algunos ejemplos de formas abiertas, seguramente pertenecientes a platos o fuentes. Las escasas bases identificadas son del tipo aplanadas y los elementos de prensión se reducen a un fragmento de asa de cinta recuperada en el Nivel IIIA y un arranque de otra del Nivel IIIB. [...] La presencia de fragmentos con elementos identificables, como un labio, u otros con partes definidas, nos indica a pensar en la existencia de recipientes o soportes realizados con este material, encontrando su paralelo más cercano en los recipientes localizados en el fondo de algunas fosas/silos de la Cova de les Bruixes (Rosell) (Mesado et al., 2005). Los restos recuperados en el Cingle del Mas Cremat, aparecen documentados mayoritariamente en el Nivel II y, salvo el fragmento de labio, que podría ser identificado con algún tipo de recipiente, el resto de fragmentos, como mucho, tienen alguna superficie regular que no permite relacionarlos con ningún recipiente o soporte específico y, por tanto, son todos restos informes. [...)

Atendiendo a la datación absoluta obtenida para el Nivel II, tendríamos que situar la cerámica localizada dentro de las últimas fases del Neolítico. Desde nuestro punto de vista, la escasez de decoraciones, el dominio de los perfiles simples y la presencia de formas planas, son los mejores indicadores para refrendar la datación de dicho conjunto, a los que podríamos añadir el predominio de los recipientes de paredes finas y medias frente a los de paredes gruesas. Estas características parecen situar a la industria cerámica del Nivel II del Cingle del Mas Cremat en las últimas fases del Neolítico II (Bernabeu, 1995) o entre el Neolítico Final-Eneolítico (Martí y Juan Cabanilles, 1998).

Teniendo en cuenta que los paralelos deberán buscarse siempre, desde el estudio y comparación de toda la cultura material. Algunos de ellos son: la Cova de Dalt del Tossal de la Font (Vilafamés; Gusi y Aguilella, 1998), la Cova Puntassa (Coratxar; Gusi y Palomar, 1996), la Cova del Petrolí (Cabanes; Aguilella, 2002-2003), la Cova de les Bruixes (Rossell; Mesado, 2005), la Cova dels Diablets (Alcalà de Xivert; Aguilella, Olaria y Gusi, 1999)

Miguel Vicente Gabarda: Estudio del utillaje sobre piedra pulimentada y del instrumental de molienda del Cingle del Mas Cremat. (pp.92-100):

I. UTILLAJE SOBRE PIEDRA PULIMENTADA. INSTRUMENTOS CON EXTREMO CORTANTE. Los útiles en piedra pulimentada se documentan en el registro arqueológico desde los inicios del proceso neolitizador, asociados al desarrollo de la agricultura, vinculándose su funcionalidad al trabajo de la madera y también de la tierra. Si bien, su sola presencia no evidencia el encontrarnos ante comunidades productoras de alimentos, pues como otras innovaciones y avances tecnológicos (caso de la cerámica), aparecen en determinadas zonas (Valle del Ebro) vinculados a grupos caza-recolectores, o no plenamente neolitizados. [...] Se recupera una única pieza realizada sobre piedra pulida. Se trata de un hacha, de pequeño tamaño, pues presenta un filo con bisel simétrico. Muestra pulido en su extremo proximal, talón, dejando una superficie roma. Está fabricada sobre fibrolita (la fibrolita es una de las variedades de silimanita -o sillimanita-, silicato de aluminio polimórfico). Es un material exógeno en el entorno, cuya procedencia exacta desconocemos, si bien se documentan afloramientos del mismo en todo el terreno metamórfico de los Montes de Toledo y de Somosierra, en especial, en Guadamur, El Cardoso, Montejo, El Horcajo, Prádena, Horcajuelo, etc.; llegando a abundar en la falda septentrional de Somosierra, ya en la provincia de Segovia, entre Cerezo de Arriba y Cerezo de Abajo. En Puig Ferral, Cadaqués (Gerona) aparece en forma de cantos rodados. También está citada en Sierra Morena, Bajos Pirineos y muchas otras localidades como Matallana, en Guadalajara, Peguerinos (Ávila), Amuero (Cantabria), Catí (Castellón) [!?] y Petrel (Alicante). Aparece en el Nivel II, capa 5, enclavable cronológicamente en el III milenio BC, donde ya se aprecia la evidencia de una economía productiva. Su presencia indica con seguridad la llegada de objetos manufacturados, o materias primas, procedentes de zonas relativamente alejadas, con la consiguiente implicación de contactos o relaciones difíciles de precisar. Estas piezas de pequeño tamaño suelen asociarse a actividades relacionadas con el trabajo de la madera, siendo habituales (aunque no especialmente abundantes) en contextos neolíticos de multitud de yacimientos de esta cronología en el mediterráneo occidental. Normalmente, estas piezas de reducidas dimensiones, con rasgos morfológicos similares a las piezas de tamaño mayor, fueron tratadas tradicionalmente como carentes de funcionalidad práctica. No parece ser el caso de la recuperada en El Cingle del Mas Cremat. En ella se aprecian huellas de uso que discurren desde los extremos del filo hacia el interior de la pieza, así como algún descamado en el filo. Apuntamos que su pequeño tamaño se debe, sobre todo, a que es un material exógeno, de difícil acceso, lo que implica un aprovechamiento máximo del mismo.

II. EL INSTRUMENTAL DE MOLIENDA: MOLINOS Y MOLEDERAS. Estos elementos se reúnen en una serie variada de material lítico no incluido normalmente en el utillaje de piedra pulimentada. El instrumental de molienda suele estudiarse diferenciado del anterior grupo. Este instrumental se relaciona con el proceso de transformación y moltura del grano. Se compone de una piedra inferior (muela), y otra superior (moledera o mano de molino). La muela representa una morfología más o menos plana, conformada por piqueteado, y que adquiere su ulterior aspecto pulido a base del uso continuado mediante el movimiento de vaivén realizado por la moledera, capaz de triturar el grano depositado entre ambas. Este hecho le acaba confiriendo, a la superficie activa de la muela, cierta concavidad. Así, ambas piezas presentan, resultado de esta acción, en sus zonas activas, superficies pulidas. En el Cingle del Mas Cremat se recuperan gran cantidad de fragmento y piezas relacionadas con la molienda. Este utillaje se confecciona con rocas procedentes de su entorno inmediato, litologías de origen sedimentario: calizas, microconglomerados y areniscas. Destacar que, aunque los molinos se emplean normalmente para moler grano, también pudieron emplearse para triturar minerales u otro tipo de materiales. Así, algunas de estas piezas presentan restos de ocre asociados. Todos los elementos relacionados con esta actividad aparecen exclusivamente en el Nivel II (también en el Nivel I, superficial, si bien interpretamos que estos proceden del inmediatamente inferior Nivel II). Estas piezas se encuentran ausentes en el resto de la estratigrafía del Cingle del Mas Cremat. Resultado de la intensa acción del fuego, apreciada en el Nivel II, es la alta fracturación de las piezas, así muchos fragmentos recuperados de microconglomerados y areniscas pudieron pertenecer a muelas o manos de molinos. La combustión se aprecia en estos restos líticos, presentando coloraciones rojizas. Es en este Nivel II donde se documenta las prácticas de molienda. En este momento podemos hablar de una economía productiva, vinculada al desarrollo de la agricultura, en El Cingle del Mas Cremat.

III. OTROS ELEMENTOS: ALISADORES, ABRASIVOS Y PLAQUETAS. Junto a estos útiles aparecen también plaquetas-abrasivos de morfología y tamaño diverso. Se trata de areniscas de grano, normalmente muy fino, apuntándose una utilización probable como pulidores o afiladores, relacionados con la fabricación de otros útiles en materiales 'blandos' (hueso, asta, madera, conchas, otras piedras). [...)

NIVEL III: En este nivel, tan solo se documenta, en la superficie excavada, una plaqueta de arenisca fragmentada. [...)

Mª Pilar Iborra Eres, Rafael Martínez Valle: Estudio de los restos óseos de macromamíferos y de aves del Cingle del Mas Cremat. (pp.102-125):

Los restos óseos proceden de diferentes niveles estratigráficos que abarcan desde el octavo al tercer milenio. En total hemos contabilizado 5.150 huesos y fragmentos óseos, que se reparten de forma desigual: existe un mayor volumen de restos en los niveles del Mesolítico reciente y en los del Neolítico final, y son muy escasos en los demás. Esta abundancia relativa tiene su origen no solo en la intensidad de los aportes sino también en los diferentes grados de fracturación en cada etapa de ocupación del asentamiento. [...] En el conjunto analizado hemos identificado un amplio registro de especies (tabla 6.3), principalmente se trata de taxones silvestres, como el caballo (Equus caballus), el ciervo (Cervus elaphus), el corzo (Capreolus capreolus), el rebeco (Rupicapra rupicapra), la cabra montés (Capra pyrenaica), el jabalí (Sus scropha), la ardilla (Sciurus vulgaris), la liebre (Lepus granatensis) y el conejo (Oryctolagus cuniculus). También hemos identificado restos pertenecientes a carnívoros, como el lobo (Canis lupus), el lince (Lynx pardina) y el zorro (Vulpes vulpes).

Entre las especies domésticas destacan las ovejas (Ovis aries) y las cabras (Capra hircus), así como el bovino (Bos taurus), el cerdo (Sus domesticus) y el perro (Canis familiaris), presente en el Nivel II. Dado el elevado grado de fracturación y la presencia de especies de talla similar (corzo, rebeco, cabra y ovicaprinos) hemos establecido una categoría de "pequeños rumiantes" en la que agrupamos que no pueden atribuirse a nivel específico pero que por la talla pertenecen a alguna de estas especies.

Finalmente, tenemos que indicar la presencia de aves. Se trata de huesos pertenecientes a grajillas (Corvus monedula), palomas (Columba bravia), perdices (Alectoris rufa) y Turdidae indeterminados.

Las especies domésticas sólo están presentes en el Nivel II y III y las principales son el grupo de los ovicaprinos, seguidas por el cerdo y el bovino. En los Niveles V y VI tan solo tenemos presencia de silvestres, aunque subsiste la duda respecto a un resto de bovino del Nivel VI al que nos referiremos en el apartado dedicado al estudio de las especies. [Uro o bou domèstic?] [...)

LAS ESPECIES. LOS MAMÍFEROS DOMÉSTICOS. Los mamíferos domésticos tan solo están presentes en los niveles más recientes de la secuencia: los Niveles I, II y III, y hay dudas respecto a la atribución de un resto del Nivel VI.

El bovino (Bos taurus). Los bovinos domésticos están presentes en los niveles más recientes, en el II y en el III. [...] En el Nivel II, los restos pertenecen a un número mínimo de dos individuos adultos, uno más joven que el otro, edad deducida por el desgaste de los molares. En el Nivel III, los restos pertenecen a un ejemplar adulto-joven, ya que las diáfisis presentan el aspecto de un animal inmaduro y, en los dientes, el desgaste no es muy acusado. Sólo el Nivel II permite un comentario acerca del aprovechamiento de la especie, ya que en el resto de las unidades su presencia es testimonial. Aquí la frecuencia de las unidades anatómicas nos indica mayor presencia de restos de patas y craneales, mientras que los restos del cuerpo y de los miembros anterior y posterior son muy escasos. [...)

Los ovicaprinos: la oveja (Ovis aries) y la cabra (Capra hircus). Este grupo de especies solo está presente en los niveles más recientes de la secuencia. Los restos del Nivel I pertenecen a un ejemplar adulto. En el Nivel II tenemos restos de un mínimo de 5 individuos (3 adultos, un juvenil y un infantil). De los animales adultos del Nivel II, uno es una cabra que tendría una edad de 7-8 años, otro es una oveja de 4-5 años, y el tercero, un ovicaprino de 6-8 años. El juvenil fue sacrificado a una edad de 18 meses y el infantil, con 6 meses. Su importancia relativa en el Nivel II e de un 30,50%. [...)

Los suidos (Sus sp.). Los Niveles II y III han proporcionado un número no desdeñable de restos de suidos. El Nivel II ha proporcionado 87, lo que supone un 23,08%, y el III 5, que representan un 17,86%. Su clasificación específica resulta muy problemática, dado el estado de fracturación del material, la falta de restos con caracteres diagnósticos (Helmer, 1987) y sus dimensiones. [...)

El perro (Canis familiaris). En el Nivel II se recuperaron tres restos de perro: un húmero distal, la raíz de un diente y un canino, que suponen un 0,80% de la muestra identificada específicamente. Los tres restos pertenecen a un ejemplar adulto según el desgaste que presenta el canino. Sobre el húmero distal se observan unas marcas finas de carnicería que se producen durante el descarnado del hueso.

LOS MAMÍFEROS SILVESTRES.

El uro (cf Bos primigenius). Los restos de uro son escasos y de atribución dudosa. Los encontramos en los Niveles V y VI en los que suponen un 2,44% y un 0,36% respectivamente. En el Nivel V, los restos son un incisivo dr (decidual), y una tercera falange completa, y en el nivel VI un sesamoideo, un fragmento distal de falange 1 y un fragmento de maxilar. Dado que los Niveles V y VI parecen corresponder a un mismo momento, todos los restos pueden atribuirse a dos individuos: un infantil (diente decidual) y un adulto de pequeño tamaño. Dos de estos restos presentan modificaciones realizadas durante el proceso carnicero. [...] La falange tercera se conserva entera. Por su estado de osificación parece corresponder a un ejemplar adulto aunque no podemos afirmar esto de forma taxativa. Sus dimensiones nos remiten a un animal de pequeño tamaño; de hecho, sus dimensiones coinciden con las de un ejemplar doméstico de la Cova de l'Or (Beniarrés, Alicante).

El caballo (Equus caballus). Tenemos un resto en el Nivel IIIB con una importancia relativa de un 3,57%. Es un molar primero o segundo inferior que perteneció a un individuo de unos 6-8 años. [...)

El ciervo (Cervus elaphus). El ciervo es una especie presente en todos los niveles analizados, con escasos restos en los niveles III y IV y una presencia abundante en el Nivel V. [...] Los niveles II, V y VI son los de mayor contenido fósil. Si hacemos el aporte de elementos por unidades anatómicas, observamos que tanto en el Nivel II como en el V y VI, el aporte al Cingle del esqueleto animal es el mismo. Se caza y se transporta casi entero. Las edades de abatimiento documentadas en el Nivel II es de dos individuos, uno adulto y otro que no supera los dos años de edad. Para el nivel V hay dos adultos, uno de los cuales es más joven que el otro (subadulto) y para el Nivel VI, los restos son de un individuo adulto. [...] Uno de los restos de esta especie presenta marcas de carnívoro (de perro o de carnívoro silvestre). Sorprende que en un nivel de intensa ocupación humana aparezcan huesos marcados por carnívoros. Dado que en yacimientos mesolíticos franceses (Vigne, 2000) se ha documentado la presencia de perros, no podemos dejar de mencionar la posibilidad de que los cazadores del Cingle tuvieran perros que mordieran los desperdicios de comida acumulados en el asentamiento.

El corzo (Capreolus capreolus). Este cérvido está presente en todos los niveles analizados, destacando su importancia sobre todo en el Nivel V. [...] En el nivel IV, aunque su importancia relativa es alta, en realidad son pocos los restos identificados, tan solo 4 huesos, además, en toda la muestra, solo hay 7 restos de tres especies, por lo que no podemos considerar este valor. [...] Respecto a las edades de abatimiento, observamos que en el Nivel II, los restos pertenecen a un individuo adulto. En el Nivel V hay dos adultos y un juvenil. [...] En el Nivel II hay un asta unida a una porción de cráneo, por lo que podemos deducir que el animal fue abatido en verano-otoño. [...)

La cabra montés (Capra pyrenaica). Esta especie es escasa y solo está presente en los Niveles V y VI con una importancia de un 3,02% y de un 3,25% respectivamente. [...] En los niveles V y VI hay un adulto en cada uno, y en el VI, además, hay un infantil neonato representado por ambos metápodos separados. Algunos restos de cabra montés presentan marcas de carnicería. [...)

El rebeco (Rupricapra rupicabra). Los restos de rebeco se identificaron en las muestras de los Niveles V y VI. En el Nivel V, con una importancia del 15,12%, y en el Nivel VI, con una importancia del 6,50%. [...)

E jabalí (Sus scropha). Los restos de jabalí se recuperaron en los Niveles II, V y VI. En el Nivel II hay 17 restos que suponen el 4,51% de la muestra analizada; en el Nivel V, 13 restos que suponen un 2,31% de la muestra; y en el VI, 8 restos, que suponen un 21,14% del total identificado. [...] En el Nivel II hay dos individuos; uno de 14-20 meses y otro, adulto. En el Nivel V y VI, los restos son de dos individuos viejos. No son numerosas las marcas de carnicería. [...)

LOS CARNÍVOROS. Carnívoros indeterminados. En el Nivel V y en el VI hemos identificado restos muy fragmentarios pertenecientes a un carnívoro indeterminado. Hay 6 en el V y 3 en el VI. Por su morfología y tamaño parecen pertenecer a un lobo (Canis lupus), aunque dado su estado, no se asignan a especie.

El lince (Lynx pardina). El único resto de lince aparece en el Niel V, y es un molariforme, y su importancia relativa es del 0,18%.

El zorro (Vulpes vulpes). De zorro tenemos un resto en el Nivel II que supone un 0,27% de la muestra. Se trata de una mandíbula izquierda que está quemada con una coloración gris/blanca.

LOS LAGOMORFOS. Conejo (Oryctolagus cuniculus) y liebre (Lepus granatensis). Este grupo de especies está presente con escasos restos en los Niveles II, III, V y VI. Su importancia relativa es de un 0,53% en el Nivel II, de un 7,14% en el Nivel III, de un 0,89% en el Nivel IV, y de un 8,13% en el VI. Se trata de animales adultos, a excepción del Nivel II, donde hay un infantil. En el Nivel II, los restos son de conejo. En el III hay una diáfisis de fémur con mordeduras y una mandíbula de liebre. Y un húmero no fusionado de conejo. En el V hay una mandíbula de liebre. En el V hay una diáfisis quemada y en el VI también hay de lagomorfos quemados de color negro y un radio con mordeduras.

LOS ROEDORES. La ardilla (Sciurus vulgaris). Sus restos se recuperaron en los Niveles V y VI; se trata, principalmente, de incisivos y de algunos fragmentos de diáfisis de húmeros y de tibia. En el Nivel V hay 10 restos, que suponen un 1,78% y en el VI, 3, que suponen un 2,44%. La primera cuestión que cabe plantearse es el origen del aporte. El estudio de las marcas desarrollado por P. Guillem no han aportado datos concluyentes sobre el agente de aporte. En cualquier caso, que aparezcan estos restos en los de la misma ocupación del abrigo nos lleva a plantear la posibilidad de que las ardillas fueran cazadas por el hombre con fines culinarios o con otra finalidad (aprovechamiento de la piel). Ya hemos mencionado cómo en otro yacimiento de cronología anterior, en los niveles epipaleolíticos de la Cova dels Blaus se documenta la caza y consumo de erizos (Erinaceus europaeus).

LAS AVES. Las aves están presentes en el Nivel II, con 7 restos, que supone un 1,86% de la muestra, en el III, con 2, que supone un 7,14%, y en el V, con 2, con un 0,36%. Se trata de restos pertenecientes a grajillas (Corvus monedula), palomas (Columba bravia), perdices (Alectoris rufa) y Turdidae indeterminados.

VALORACIÓN DE LA FAUNA DE LOS NIVELES. Los contextos estratigráficos con un mayor contenido fósil son los Niveles VI, V y II. Es por ello que nos extenderemos en el comentario de estos momentos correspondientes al Mesolítico reciente y al Neolítico medio/final.

LA FAUNA DE LOS NIVELES VI Y V. Tal y como ya se ha expuesto en anteriores apartados, los Niveles V y VI corresponden a un mismo contexto cultural y probablemente a un mismo momento cronológico. La fauna de ambos niveles es muy similar en cuanto a fragmentación y también en cuanto a la presencia de especies. Por estos hechos, valoraremos en conjunto los dos niveles. [...)

Una especie presente en la muestra analizada y que nos remite a condiciones climáticas húmedas, con ecosistemas de bosque y praderas, es el rebeco (Ripicapra rupicapra). En este mismo tipo de paisaje hay que situar al uro (Bos primigenius) presente por un reducido número de restos. La presencia de cabra montés, que constituye junto con el jabalí, la cuarta especie en importancia, no permite extraer conclusiones paleoambientales, más allá de señalar que en el radio de explotación de recursos del yacimiento se incluían cresterías rocosas y terrenos quebrados. [...] En lo referente a criterios de presas, en general, predomina la captura de adultos. En cuanto al ciervo, los animales abatidos son dos machos adultos, en algunos casos, de tallas muy elevadas; también hay un subadulto. Y lo mismo se puede plantear para los restos de corzo, también dos adultos de buena talla, y también hay un infantil. De rebeco hay dos adultos y un infantil. Para la cabra montés, hay un adulto y un infantil. La misma tónica se observa entre los jabalíes, tal como se desprende del estudio de los desgastes molares; se prima la captura de animales adultos, individuos grandes (machos) y de peso elevado. Esta evidencia, es decir, la captura de adultos, en un contexto de cazadores con arco, implica que la selección está primando la cantidad, es decir conseguir el mayor volumen de carne, tal vez no para el consumo inmediato sino para su almacenamiento, mediante el secado o el ahumado. Para contrastar esta hipótesis, es importante valorar las frecuencias de las unidades anatómicas y las marcas de descarnado. Las unidades anatómicas representadas en estos niveles, corresponden en su mayor parte a elementos de las patas (falanges y metápodos) y del cráneo, y en menor medida, del resto de las extremidades y una muy baja frecuencia del esqueleto axial, lo que estaría indicando una selección en el consumo 'in situ' de las unidades de menor contenido cárnico y menores posibilidades de ser procesadas para su conservación. La escasez de restos axiales sugiere un transporte de los "lomos" de las presas a otro lugar, más patente en los pequeños rumiantes que en el ciervo. Las marcas antrópicas que hemos identificado son muy abundantes, principalmente se trata de pequeños cortes e incisiones localizados en las zonas de inserción del hueso con el músculo, por lo que se trata de marcas de desarticulación, y por otra parte, incisiones y cortes de trayectoria más fina y más desarrollada que afectan a la diáfisis de los huesos y, por tanto, estaríamos ante marcas de descarnado. Las fracturas son muy evidentes, especialmente en las falanges y los metápodos, lo que nos indica un procesado exhaustivo de las piezas abatidas. Otro tipo de alteración sobre el hueso es la acción del fuego: hay un número elevado de huesos quemados (un 11,25% del total de muestra analizada). En su mayoría, se trata de astillas indeterminadas con una coloración negruzca y, en pocos casos, blanquecina, lo que indica combustiones de baja intensidad, es decir, fuegos pequeños y/o de baja duración.

Entre los materiales identificados, se constata la presencia de un resto óseo trabajado, procedente del Nivel V cp 3. Se trata de una astilla de canino de jabalí, con la superficie interior de la dentina pulida. Hay cuatro restos o fragmentos de punzones en la capa 2, y uno en la capa 3 del Nivel V.

La característica más destacada de la fauna de los niveles mesolíticos es la baja especialización, es decir, que nos encontramos ante un conjunto exponente de un alto grado de diversificación en la caza que contrasta con lo conocido de otros conjuntos contemporáneos, como Cocina (Dos Aguas) o el Tossal de la Roca (Vall d'Alcalà), donde se observa una orientación preferente a la caza de una especie, como es la caza de la cabra montés. En el Cingle del Mas Cremat se está explotando un paisaje forestal en el que no es posible acceder a grandes agrupaciones de animales. Las condiciones ambientales favorecen otro tipo de actividad cinegética como es la caza selectiva de animales de talla elevada pertenecientes a una amplia gama de especies. Este grado de selección y el estudio de las unidades anatómicas seleccionadas, sugiere un transporte selectivo de los recursos cárnicos a otro asentamiento. Desde esta perspectiva, el yacimiento tendría la finalidad de cazadero estacional, tal vez de carácter estival, dada la edad de algunas presas.

Un comentario aparte merece la falange 3 de un bovino identificada en la capa 2 del Nivel V (C4 57 CU I-II N V CP2). Ya nos hemos referido a ella en el apartado dedicado al uro, a propósito de sus dimensiones, muy pequeñas, más próximas de un animal doméstico que de un uro. Para explicar su presencia en este nivel, cabe plantear que provenga de los niveles superiores, el Nivel III, donde Bos taurus está presente, pero el hecho de que el Nivel IV, recordamos, un nivel de caída de visera, sellara los niveles mesolíticos, hace improbable esta posibilidad. A pesar de que seamos conscientes de que los datos todavía son muy parciales y que provienen de un sondeo, podemos plantear otra posibilidad para explicar la presencia de este resto en el Nivel V. Las fechas absolutas obtenidas en los niveles del Cingle nos remiten a un momento contemporáneo de las primeras ocupaciones neolíticas en las tierras valencianas (5.600 Cal BC). Retomando el modelo dual para explicar este momento, nos encontramos en la denominada Fase O, o de interacción entre los colonos neolíticos y las poblaciones mesolíticas locales (Bernabeu et al., 1993). En este contexto de interacción, este autor plantea el intercambio de productos de ambos grupos, intercambio en el que no debemos excluir determinadas especies animales. No sabemos en qué medida estos intercambios pueden hacerse extensivos a animales domésticos. En caso de aceptar esta hipótesis, encontraríamos un marco explicativo para justificar la presencia de un resto doméstico en un contexto de cazadores mesolíticos. Un tema del máximo interés que merece ser tratado con mayor profundidad cuando las nuevas excavaciones en el yacimiento proporcionen un mayor volumen de restos óseos.

LA FAUNA DE LOS NIVELES IV Y III. En el nivel IV, los restos faunísticos son muy escasos: tan solo 17 huesos y fragmentos óseos, de los que 7 pertenecen a herbívoros silvestres como la cabra montés, el ciervo y el corzo, especie mayoritaria. Esta escasez de restos de macromamíferos del Nivel IV coincide con una abundancia de restos de micromamíferos, lo que estaría indicando una baja frecuentación humana en estos momentos.

Del mismo modo, el Nivel III, que culturalmente pertenece a una fase avanzada del neolítico antiguo, presenta un porcentaje elevado de restos de micromamíferos, y tan solo ha proporcionado 65 huesos y fragmentos óseos, de los que hemos identificado anatómica y taxonómicamente, 28. Los restos pertenecen a caballo, bovino, ciervo, corzo, suido, conejo y ave. La especie con más restos es el suido; se trata de restos fracturados de buen tamaño, cuyas dimensiones entran en los rangos de variabilidad de los jabalíes y de los cerdos domésticos del neolítico antiguo, por lo que a falta de restos en mejor estado, o de una muestra más abundante, no podemos concretar más. Una problemática similar presenta el resto del caballo, aunque en esta ocasión, nos inclinamos a favor de su presencia a un animal silvestre. La presencia del caballo (Equus caballus) [silvestre] nos indica un ambiente húmedo, con praderas de gramíneas. Esta especie es muy frecuente en los registros holocenos con cronologías más recientes del neolítico final, como en el del yacimiento de Fuente Flores (Requena), y en otros yacimientos, como en el yacimiento Eneolítico de la Ereta del Pedregal (Navarrés), donde también se ha identificado el asno silvestre (Equus hydruntinus) [el famòs 'encebro' que va sobreviure, sembla, almenys fins al segle XII, si més no, en els furs de Terol surt en diversos apartats sobre regulacions de caça]. Así pues, los únicos restos pertenecientes con seguridad a una especie doméstica, corresponden al bovino (Bos taurus) que aparece tímidamente representado en la muestra. En cualquier caso, cabe destacar la ausencia de ovicaprinos, siempre presentes en los yacimientos neolíticos del mediterráneo peninsular.

Ahora los restos de cérvidos, entre los que el corzo es especialmente abundante (son más numerosos que los de cabra montés). Este predominio de restos de corzo no se ha documentado en otros yacimientos de la Comunidad Valenciana, ya que, aunque la especie está presente en Cova de l'Or (Beniarrés), Cendres (Teulada) o Cova Fosca (Ares), nunca es mayoritaria, tal y como se observa en el Mas Cremat. ¿A qué se debe esta marcada preferencia? A falta de cotejar esta información con otros datos del registro, todo parece indicar que el paisaje del entorno del yacimiento ha cambiado y que en esta transformación, la presencia de bovinos domésticos puede ser un factor determinante. La apertura de claros en el bosque para el establecimiento del ganado bovino pudo suponer un factor limitador a la presencia de ciervos y no tanto para el corzo, mejor adaptado a los matorrales espesos y a los pastizales generados para el pastoreo. Desde esta perspectiva, el cuadro general que parece traducir la fauna de estos niveles, es el de una implantación pionera de bovinos domésticos en un territorio de altura por parte de unos grupos que practican la caza como una actividad fundamental. En esta valoración será determinante poder concretar si los restos de suidos corresponden a formas domésticas o silvestres.

LA FAUNA DEL NIVEL II. La fauna del Nivel II pertenece a los momentos finales del Neolítico. En general, el estado de conservación es aceptable, si bien, los huesos presentan un mayor nivel de alteración de la cortical que en niveles inferiores, lo que interpretamos como consecuencia de la colonización del depósito del abrigo por plantas vasculares, en un ambiente bien iluminado.

Ahora, y por primera vez en la secuencia arqueozoológica del yacimiento, las especies domésticas son predominantes, con un porcentaje global que supera el 70%. Entre ellas, predominan el bovino, los ovicaprinos y los cerdos, con valores superiores al 20%. Las especies silvestres son las propias de momentos anteriores, aunque ahora corresponda el predominio al ciervo. Hay también algunos restos de ave, entre los que hemos identificado restos de paloma, de perdiz y de un túrdido, que parecen corresponder a un aporte humano. El estudio de las edades de sacrificio de los animales domésticos apunta una búsqueda preferente de carne, antes que de productos secundarios. Entre los bovinos, se observa un sacrificio de adultos y, a pesar de que se mantengan hasta edad avanzada, no hemos identificado en estos restos ninguna patología ósea que indique su uso como animales de tracción, tal y como sí hemos documentado en los yacimientos del tercer milenio de Jovales (Cocentaina), Arenal de la Costa (Ontinyent) o La Vital (Gandía).

Entre los ovicaprinos, el panorama es de una escasa diversificación, con la muerte preferente de individuos adultos: una oveja de 4-5 años, un ovicaprino de 6-8 años y una cabra que tendría una edad de 7-8 años, y en menor medida, subadultos.

Entre los suidos, que por sus dimensiones podemos clasificar como cerdos, se constata el sacrificio preferente de adultos, y en menor medida, de entre uno y dos años. Las frecuencias de las unidades identificadas, permiten observar cómo en el abrigo están mejor representadas todas las partes del esqueleto (que en los niveles anteriores). Hay muchos restos craneales, astas, maxilares y mandíbulas, pero igualmente están presentes los elementos del miembro anterior, los del posterior, las patas y los huesos del esqueleto axial (costillas y vértebras). Esta circunstancia parece cumplirse para todas las especies, con la excepción del bovino. A diferencia de lo que observábamos en los niveles mesolíticos, ahora, el abrigo parece que puede considerarse como una unidad de producción, y, al mismo tiempo, de consumo; y desde esa perspectiva, podemos definirlo como un hábitat más estable y polifuncional.

En estos momentos, hay una fragmentación menos intensiva de los restos óseos, es decir, no se trocea hasta el mínimo el esqueleto como ocurría en la fauna de los Niveles VI y V. En este Nivel II, encontramos mandíbulas y maxilares enteros, trozos de asta bien conservados, articulaciones distales y proximales de los huesos, completas. Ahora el troceado no tiene por finalidad, la extracción de la médula, sino generar unidades de consumo para ser cocinadas. Las marcas de carnicería son menos frecuentes, es decir, hay un porcentaje bajo de incisiones de desarticulación y de descarnado, lo que incide en la misma lectura de consumo de carne cocida. Abundando en esta lectura de los cambios en el procesado de la carne, ahora los huesos quemados tan sólo alcanzan un porcentaje del 8,12% del total de la muestra analizada, es decir, la mitad de los que observábamos en los niveles mesolíticos.

Entre estas especies domésticas, debemos mencionar también el perro del que hemos identificado algunos restos correspondientes a un animal de talla media, mayor que los ejemplares del Neolítico final identificados en Jovades (Cocentaina), Niuet (l'Alqueria d'Asnar), Ereta del Pedregal (Navarrés) o Arenal de la Costa (Ontinyent). Entre los restos de fauna se ha identificado un fragmento de punzón en el Nivel II (Generales) realizado con diáfisis de tibia de ovicaprino, de una tipología característica del Neolítico final.

Guillem Pérez Jordà: Estudio paleocarpológico del Cingle del Mas Cremat. (pp.146-155):

En este trabajo presentamos los materiales de semillas y frutos recuperados en la campaña de 2006. El tratamiento de las muestras se ha realizado mediante una máquina de flotación que incluía en el interior una criba de 1 mm de luz y en el exterior, para recoger la flotación, una malla de 0,25 mm. Posteriormente, las muestras han sido triadas con la ayuda de una lupa binocular trabajando entre 6 y 15 aumentos. [...)

ESPECIES CULTIVADAS. Los materiales recuperados en la campaña 2006 corresponden tanto a restos de especies cultivadas como de silvestres. Solo hemos constatado, entre las especies cultivadas, la presencia de cereales, hecho que, por otra parte, es la más frecuente en estos yacimientos, en los que las leguminosas, aunque presentes desde el inicio de la neolitización, son generalmente mucho menos abundantes.

- Hordeum vulgare L. y Hordeum sp. (Cebada). Desde el Neolítico antiguo se introducen en la Península Ibérica dos tipos de cebada, la variedad vestida y la variedad desnuda. [...] En nuestro caso, solo podemos confirmar que una cariópside recuperada en la Capa IV pertenece a la variedad vestida, mientras que las otras están muy alteradas y no podemos confirmar a qué tipo corresponden, por lo que les damos una definición genérica.

- Triticum aestivum-durum, Triticum aestivum tipo compacto, Triticum sp. (Cebada). Hemos incluido en esta denominación a los diferentes trigos desnudos, el tetraploide (Triticum durum Desf) y los hexaploides (Triticum aestivum L. y Triticum compactum Host), ya que no resulta posible distinguirlos a partir de las cariópsides (Van Zeist, 1976 y 1980). [...] Hay una parte de los individuos que están alterados y que no conservan elementos para confirmar si se trata de trigos desnudos o, por contra, si corresponden a alguna de las variedades vestidas (Triticum monococcum y Triticum dicoccum), que se desarrollan en la franja mediterránea desde la neolitización.

ESPECIES SILVESTRES.

LEGUMINOSAS.

- Vicia-Lathyrus. La única leguminosa determinada presenta una forma prácticamente cuadrangular y, aunque tiene la superficie muy alterada, se puede observar la zona del germen en un lateral, aunque el hilum no se conserva. Las dimensiones de este individuo (3,4 x 3 x 2,9) mm) y la morfología, la acercan a las determinadas en los niveles epipaleolíticos de la Cova de Santa Maira (Castell de Castells), aunque en ninguno de los dos casos tenemos elementos que nos premitan ni tan solo confirmar el género al que puedan pertenecer.

FRUTOS.

- Corylus avellana (Avellana). Los restos de avellanas conservados, corresponden a fragmentos de pericarpio. Presentan la cubierta externa lisa y, la interna, presenta una serie de nerviaciones. [...] El hecho de que no se conserve más que el pericarpio es un hecho habitual, ya que la acción del fuego destruye con más facilidad el fruto que la cubierta (Mason, 1996).

- Juniperus phoenica (Sabina negral). Se conserva una semilla alargada de base ligeramente aplanada y de terminación apuntada, con la sección redondeada y la superficie lisa y brillante.

- Rubus fruticosus (Mora). Aquenio en forma de media luna, con las dos caras ligeramente abombadas y con la superficie formada por una serie de cavidades angulosas e irregulares.

- Sorbus. El otro grupo más numeroso es el de las rosáceas. Son mayoritariamente pomos que en muchos casos se conservan enteros y en los que ha sido posible observar las semillas en su interior. Corresponden a Sorbus. [...] Junto a los pomos se conservan también una serie de semillas de Sorbus de forma alargada y de sección apuntada. La base es redondeada y el extremo presenta una terminación apuntada. Estos pomos deben corresponder a Sorbus aria o Sorbus aucuparia, aunque es cierto que actualmente, en el País Valenciano, solo se desarrolla la segunda de estas especies [voldrà dir, la primera].

- Taxus baccata (Tejo). Se conservan algunas semillas de forma ovalada, de sección abombada, con base ligeramente truncada y el extremo apuntado. En la superficie de la semilla se puede observar una estructura celular formando alineaciones, y la semilla aparece cubierta por restos de la parte carnosa.

LOS MATERIALES PALEOCARPOLÓGICOS. Los materiales recuperados en esta campaña (tabla 8.1) nos aportan un amplio conjunto de restos, que corresponden a las dos fases de ocupación. Ambas son de gran interés, ya que en el interior de Castellón, hasta el momento, prácticamente carecíamos de datos de niveles neolíticos, y el grado de información era todavía más pobre en lo que respecta a los últimos grupos de caza-recolectores [sic]. Hasta el momento, en el País Valenciano, solo teníamos algunos datos de la Cova de Sta. Maira (Castell de Castells) (Aura et al., 2005), correspondientes a la fase antigua del epipaleolítico.

En los niveles del Neolítico Final, solo se conservan restos de cereales, trigos desnudos, y un fruto o baya que no hemos podido determinar. Entre los cereales, solo constatamos la presencia de los trigos desnudos, tanto en sus formas laxas como en las compactas. Por la información que tenemos hasta el momento de otros yacimientos valencianos, durante las fases finales del neolítico, entre los cereales, se produce un predominio de los trigos desnudos, con un descenso destacado de los (trigos) vestidos, y entre las cebadas, se va produciendo una reducción de las formas desnudas por parte de las vestidas (Pérez Jordà, 2005). Estos cambios parecen estar relacionados con una selección de aquellas especies que mejor se adaptan a las nuevas características de la agricultura desarrollada. La posible introducción del arado permite el paso de una agricultura básicamente intensiva a una extensiva, y en este proceso, se han seleccionado las especies que mejor se adaptan. Al mismo tiempo, pensamos que, tras algo más de dos milenios de agricultura, se han generado variedades bien adaptadas a las diversas características ecológicas de los diferentes territorios, lo que aportaría una mayor seguridad a las comunidades humanas, que pasan a reducir el número de especies cultivadas, abandonando un sistema de producción inicial, que se basa en la diversidad de cultivos como forma de intentar asegurar una mínima cosecha. Estamos, de todas formas, lejos de poder determinar si esta es una realidad en todo el territorio, ya que la mayor parte de datos están centrados en un ámbito muy concreto. Habrá que esperar que en el futuro, la ampliación de los trabajos en otras zonas, nos permita confirmar o desmentir esta tendencia.

[Clica damunt per veure la taua sencera)

 

[VIZCAÍNO LEÓN, David -coordinador- (2010): El Cingle del Mas Cremat (Portell de Morella, Castellón). Un asentamiento en altura con ocupaciones del Mesolítico reciente al Neolítico final. Generalitat Valenciana; Renomar; EIN Mediterráneo. Valencia.] researchgate.net - academia.edu


7.000 aC- 4.000 aC aprox. Neolític Holocé o actual

Llegim a la Viquipèdia sobre el neolític:

El neolític és un període de la prehistòria proposat per l'arqueòleg John Lubbock el 1865 per definir la segona part de l'edat de pedra, essent la primera part, i molt més llarga, el paleolític. El nom fa referència a la forma novella de treballar els estris de pedra, no sols percudits, sinó també polits. Se sol dividir en tres fases: el neolític inicial, el mitjà i el final.

Durant el neolític van tenir lloc innovacions de gran transcendència a la història de la humanitat, fins al punt de ser denominada com a revolució neolítica. En aquest període els éssers humans van desenvolupar l'agricultura i la ramaderia, i es van iniciar els processos de sedentarisme i de creació de ciutats, provocant-se canvis econòmics com l'aparició de l'excedent de producció, l'especialització del treball i les conseqÿències socials i culturals associades a ells. [...)

La cronologia del neolític és particularment delicada a establir car difereix en funció de les regions del món i dels criteris de definició emprats. El neolític, més que una "època", es considera un "estadi cultural" definit per un conjunt de trets tècnics, econòmics i socials.

Existeix un consens bastant ampli a l'hora de reconéixer que el nucli de neolitització més antic fins ara desenterrat és el 'Creixent Fèrtil', al sud-est d'Anatòlia, al nord de Mesopotàmia i al Llevant, el qual caldria ubicar ara fa aproximadament -11.000 / -9.000 [anys]. Vora la meitat de l'IXè mil·lenni abans de la nostra era, els grups humans, força sedentaris ja, comencen a domesticar-hi animals (cabra, bovins, etc.) i plantes (el blat, ordi, llegums com els pésols, llenties, etc.) per tal d'alimentar-se. Cap a l'any -7.000 apareixen les primeres ceràmiques, que es generalitzen amb el pas dels segÿents segles.

Els nous coneixements i les noves pràctiques porten aquestes regions a guanyar Europa vers l'any -6.500; alhora que s'estenen altres nuclis a partir de l'Àsia central, Nova Guinea, l'Àfrica subsahariana i el subcontinent indi cap a altres regions del planeta. Segueixen diferents vies i mitjans per propagar-se. [...)

Després de llargues èpoques de clima molt fred, vingueren temporades de clima càlid que comportaren un augment del cabal dels rius, creació de terrasses fluvials, augment del nivell de l'aigua del mar, etc. Al final de la darrera glaciació, i en el canvi cap al clima que hi ha actualment, es produeix un fet revolucionari que es deu al repte que l'espècie humana té al davant: o inventa noves formes de vida que no siguin només destructives i depredadores o fineix com a espècie, car, ateses les condicions de vegetació i de fauna, ja no es pot continuar depredant la natura. [...] Apareix al Kurdistan abans del 7.000 aC (potsre cap al 8.000 aC) i es va difondre lentament. A Europa va arribar cap al 5.500 aC.

L'impuls definitiu sembla que vingué del factor climàtic (època postglacial), ja que en la darrera fase climàtica de caràcter càlid, a més d'enretirar-se el glaç cap al nord d'Europa, desertitzà les zones subtropicals. En conseqÿència, els animals s'extingiren o bé emigraren cap als boscos del nord. [...)

Als actuals Països Catalans, la cultura dels sepulcres de fossa és pròpia de la mitjania del quart mil·lenni a mitjan tercer. Aquests sepulcres individuals amb objectes personals i elements religiosos  s'han trobat prop dels cursos del riu, en àrees adequades per al conreu: costa del Maresme, a les valls del Ter, en el curs del Llobregat i els seus afluents, a la vall del Francolí com és el cas de Vimbodí i Poblet. [...] Entre el 6.000 i el 4.000 aC en l'arc mediterrani de la península Ibèrica, es va desenvolupar un tipus d'art prehistòric característic. És el que, a falta de nom, es coneix com a 'art llevantí'. Territorialment, aquest art és present a Osca i Terol (Aragó); Lleida i Tarragona (Catalunya); a tot el País Valencià; Múrcia; Albacete i Conca (Castella); Jaén i Almeria (Andalusia). A Catalunya, aquest art s'inicia en el V mil·lenni aC i perdura fins al final de l'edat dels metalls. [...)

[ca.wikipedia.org - Neolític. Consulta del 22.11.2023)


Procés de neolitització:

El procés de neolitització estava a punt de començar. Neolític és sinònim de grans transformacions tecnològiques i socials. L'agricultura i la ramaderia obliguen a la sedentarització i a la realització d'un complicat munt de nous artefactes. La ràpida acceptació de les noves tècniques per part dels grups que habitaven la costa mediterrània fou afavorida, entre altres qÿestions, per l'estat de semisedentarització o mobilitat restringida dels aborígens d'aquests territoris. Així mateix, assistim a la recuperació dels suports rocosos per plasmar representacions figuratives: art macroesquemàtic, art llevantí i art esquemàtic.

Cap al tercer mil·lenni ane [abans de la nostra era] es perceben altres modificacions d'importància: les primeres societats metal·lúrgiques o edats del Coure i del Bronze. La població tendeix a concentrar-se en construccions monumentals o poblats, la producció agropecuària queda garantida i fins i tot la redistribució d'excedents i es planteja la jerarquització social.

[CAMPÀS MONTANER, Joan (2014): "2. El Paleolític: cronologia i referències etnoarqueològiques", del Curs: Orígens de l'Art i evolució humana: l'homo significans. Estudis d'Art i Humanitats de la UOC.] blogs.uoc.edu


Fa 7.000 anys  aprox. Neolític Holocé o actual

Es troben pintures rupestres al terme de Portell. Encara que la troballa va ser d'uns anys abans, no es va fer públic per tal de poder-se dur a terme els treballs d'estudi i protecció.

Fa un temps, Ismael Gil i jo mateix (Jacint Cerdà) vam trobar unes pintures rupestres al terme de Portell. Davant la importància i repercussió que sabíem que això tindria, vam esperar l'ocasió propícia per tal de posar-ho en mans d'experts que ho pogueren estudiar i valorar. Finalment, el moment va arribar i, ara, per fi, es fan públics els resultats. Són pintures de fa uns 7.000 anys i es veuen un parell de formacions d'hòmens amb arcs, diversos animals, com cabres salvatges i cérvols, i una cosa curiosa, la impressió dels dits de la mà esquerra de l'artista. Corresponen a dues tradicions artístiques diferents: l'art rupestre Llevantí i l'art rupestre Esquemàtic. Si les voleu visitar, us hem d'advertir que estan molt desgastades i que a penes es veuen. El dissabte 11 d'abril de 2015 es va fer la presentació, a la vegada que es va divulgar un tríptic explicatiu. Si cliqueu damunt, el podreu veure una mica més gran.


Al Neolític, els grups d’arquers es van desplaçant pels barrancs, i d’aquesta època són les pintures que podem veure a la Covatina del Barranc de les Carabasses de Vilafranca.

Segons Mesado, l’arqueòleg que les va estudiar:

Las pinturas de la Covatina, encajan en las dos últimas fases naturalistas (II y III) de Remigia [Ares], mientras que el resto de las naturalistas pertenece a esa fase final del Arte Rupestre del Neolítico Inciso. 

Es diuen pintures naturalistes perquè les escenes no només representen la caça sinó que a més, es representen escenes quotidianes, com vàries de les figures, que pareix que estiguen caçant serps. Al respecte, Mesado diu: 

De gran importancia conceptuamos las escenas de las pinturas ns. 10, 12 y 14, relacionadas con la caza de ofidios en estos parajes del altiplano de Vilafranca, reptiles que por su pequeñez habremos de suponer víboras...

Ya Gaspar Escolano (1560-1619) escribe que a Vilafanca...

"acuden los médicos y boticarios de Valencia por bivoras, para hacer la Triaca Magna; que recogiéndolas las mugeres en sus cestillas en tiempo de frío, les valen mucho dinero" (Escolano, 1610, 684)...

Tal depredación no es exclusiva de Vilafranca, ya que en el vecino pueblo de Castellfort -según consta en el “Llibre de Comptes” (de 1661 a 1721) de su Archivo Histórico Municipal- se practicaba igualmente:

“Item. Paga per lo valor de 38 excursons que per ordre de Sa Magestat s’agafaren en lo terme de la present vila i per ordre del Consell se pagarán a un sou cada hu" (Monferrer, 1983, 21).

El comercio viperino tuvo tanta importancia en ambas localidades dels Ports, así como renombre, que a los habitantes de Castellfort se les apoda 'escurçons’, y a los de Vilafranca 'taleques’, porque las víboras que cazaban "eran introducidas dentro de taleguillas" (Monferrer, 1983, 21).

Ningún medicamento fue más sofisticado que la Triaca Magna, ‘antídoto fabuloso empleado contra toda clase de enfermedades y también para neutralizar los efectos de las picaduras de animales venenosos (...)

El elemento más poderoso que entraba en la composición de la Triaca era la ‘carn d’escurçó’ (Monferrer, 1983, 21)

¿Cabe pues, afirmar que la recogida de víboras por las mujeres de Vilafranca y Castellfort se practicaba ya en el Neolítico, como las escenas de la Covatina denuncian? Parece evidente que tal depredación no tenía un fin culinario, ya que más carne y menos peligrosidad ofrecen las grandes culebras bastardas [Malpolon monspessulanus].

I acaba plantejant-se una sèrie de preguntes:

¿Por qué, pues, la ‘Vipera latastei’ [l’escurçó]?

¿Era ya usada en la confección de algún fármaco?

¿Su eficaz veneno era el utilizado por los cazadores del Maestrazgo para emponzoñar la punta de sus flechas?

¿Por qué, justamente, ha sido una balma de Vilafanca la que ha registrado este ‘ex novo’?

¿Es casual esta escena Neolítica en una zona del país cuya depredación viperina alcanzó nuestro siglo?

¿Ha sido una tradición cinegética continuada, o simplemente, el hecho de abundar las víboras ha llevado en determinados momentos prehistóricos e históricos a su captura?

¿Estaban los altiplanos de Vilafranca poco frecuentados por la fauna habitual del Arte Rupestre, obligando a sus habitantes a cazar especies no cinegéticas?

[MESADO OLIVER, Norberto. Las pinturas rupestres de la “Covatina del Tossalet del Mas de la Rambla”, Vilafranca, Castellón. En Lucentum, vol. VII-VIII, Universidad de Alicante, pp.35-54)


En el libre, "Maestrazgo, laberinto de silencio" se citen més troballes d'aquell període:

Contemplando las oquedades rocosas de la zona de Ladruñán y Santolea y de las características del Barranco de Gisbert (o Gibert), en Mosqueruela, podemos imaginar cómo vivían los hombres que pintaron los animales y escenas de caza descubiertos. Respondiendo a una concepción mágica de la realidad, estos hallazgos evidencian la dependencia de los grupos humanos de la caza y de la recolección silvestre. Gentes itinerantes, que vivían de lo que la naturaleza les prestaba sin apenas transformación alguna, dejaron también sus huellas en los restos de materiales líticos hallados, por ejemplo, en la Cueva de los Toros, de Cantavieja, y en el Abrigo del Arquero, de Ladruñán. Estas manifestaciones pictóricas y los materiales encontrados corresponden a unas fases temporales que, según la terminología arqueológica, van desde el Epipaleolítico (4.750 aC), pasando por un Neolítico-Eneolítico, hasta la Edad de Bronce, inclusive (2.000 o 1.600 aC.)

Las comunidades itinerantes, que conocerían muy bien los barrancos y las riberas de los ríos, iniciaban así una evolución histórica que pasará por el asentamiento progresivo en las zonas del territorio más fáciles para la vida. Así, y tras miles de años, llegaron a ocupar progresivamente los espacios más aptos para una actividad de caza y pastoreo, a la vez que consiguieron domesticar y controlar el ciclo de las plantas.

[MARTÍNEZ GONZÁLEZ, Montserrat. Maestrazgo, laberinto de silencio. Capítulo: La prehistoria y la antigÿedad. p.41. Parque Cultural del Maestrazgo. Plan de Dinamización Turística del Maestrazgo. Teruel. 2003)


En un llibre de rutes per la comarca, ens parlen d'unes pintures rupestres visitables, en Cinctorres: [?]

Continuando por la misma carretera encontramos a nuestra izquierda un desvío que indica el camino hacia las cuevas de Bobalar [sic]. Esta montaña, de 1.259 metros de altitud, está señalada por un repetidor de televisión. Desde su cumbre se ofrece unjo de los parajes más abruptos y sugestivos de esta comarca poblada en su mayor parte por pinos rodenos. El lugar es conocido como la Buitrera, por habitarlo una importante colonia de vultúridos. En esta zona se localizan unas covarchas con pinturas rupestres. Para su visita se debe contar con un guía (conectar con el Ayuntamiento de Cinctorres). Seguiremos por la misma carretera a través de un paisaje fragoso y, siete kilómetros después, llegaremos al Portell de Morella. [...)

[SOLER CARNICER, José. Morella y Els Ports. Rutas, historia y tradición. Carena Editors. València. 2006] books.google.es


? Neolític Holocé o actual

En el catàleg de jaciments de la Conselleria de Cultura apareixen diversos jaciments de Portell. Un d'ells és la Cova de Lumero [possiblement, Cova del Humero, perquè a l'entrada està fumada], d'adscripció Neolítica-Eneolítica.

El cingle que s'alça a la banda esquerra de la Rambla de Sellumbres a poca distància de la desembocadura del Barranc de les Carabasses, té una sèrie de cavitats de poca fondària. En primer lloc, hi ha una coveta de baixa altura amb grans blocs caiguts que l'obstrueixen en part i una petita terrassa al davant. A continuació es troba la Cova del Lumero, de boca alta i estreta, d'uns 10 metres de fondària, amb el terra en pendent cap a l'exterior i un tancat de pedra seca a l'entrada. Després hi ha una altra cova de boca petita amb una sala més ampla i uns 10 metres de fondària. Finalment, es troba una altra cova allargada de poca fondària amb alguns blocs caiguts. Els materials arqueològics es troben en el vessant, entre les coves i la rambla.

[Ferran Arasa i Gil. Web de la Conselleria]


? Neolític - Bronze Holocé o actual En el catàleg de jaciments de la Conselleria de Cultura apareixen diversos jaciments de Portell. Un d'ells és l'Abric del Turó de la Barcella, d'adscripció Neolítica-Bronze.

La Rambla Sellumbres travessa estrets paratges al terme municipal de Portell de Morella. Ací, s'obrin nombroses línies d'abrics de difícil accés. En un d'ells, pròxim al terme municipal de Cinctorres, al marge esquerre de la rambla, s'ha localitzat un pany de paret amb pintures rupestres. L'abric té una boca pseudocircular d'uns 4 metres d'altura i una profunditat d'uns 6 metres. El terra presenta un fort pendent cap a l'exterior, el que no ha permés la conservació del sediment. Al costat de l'entrada, a la paret esquerra, apareix un petit conjunt pintat en el qual poden apreciar-se dues alineacions paral·leles horitzontals de punts, com si fossen digitacions, formades per 8 elements cadascuna, amb una longitud total d'uns 10 centímetres. Un poc més lluny (15 centímetres) existeixen dues digitacions. A la resta de la cavitat no hem detectat cap altra manifestació artística.

[Pilar Ulloa Chamorro. Web de la Conselleria]


4.000 aC - s.III dC Neolític - Bronze Holocé o actual

Fidel Puig, en el seu llibret sobre l'Anglesola:

Prehistoria. Restos de cerámica, con incisiones grabadas por las uñas. Vasijas. Sílex varios como utensilios. Huesos de animales de la época Neolítica y hachas de piedra de basalto han sido encontrados en su término, en abrigos y cuevas: del Turcacho (un cráneo prehistórico hallado en el siglo pasado), Bonifacio, de la Virgen, de Matutano (llamada así porque don Luis se dedicó a buscar tesoros, y en los escombros hallé restos de huesos y petrificados y una olla rota; tal vez al no encontrar oro dejaron los restos en la entrada), Puntales del Moro y de la Peña del Morrón, túmulos profanados en el Mas de la Loma, Fuente los Chorrillos, abrigos del Aragÿet (donde fue encontrada una flauta de hueso por Rafael Alcón "Valero", guardada en la mansión de las Notarias). Un menhir en la zona S-E del Puntal del Morrón del Cid (zona de la Martorella) nos podría dar tal vez indicios de la cultura Megalítica. Pinturas rupestres no he encontrado a pesar de que en términos vecinos sí las hay de arte rupestre levantino. Perteneciente a la I Edad del Hierro fue el hallazgo de un hacha plana, con muñones diminutos y lados casi paralelos. Podemos, pues, anticipar cultura de este término desde mucho antes del IV milenio hasta el siglo III a.C. que aparecen escritos, es ya HISTORIA. (p.14)

I afegeix una sèrie de troballes esporàdiques en el seu poble:

23. HALLAZGO SIN PROCEDENCIA CONCRETA I. P. Bosch cita en 1923, como procedente de su término municipal, un cuchillo de sílex blanco, de 14 cm. de largo, que se encontraba depositado en el Museo de Historia Natural del Instituto de Enseñanza Media de Castellón (Bosch, 1923, p.27 y Atrian y otros, 1980, p.166, n.º 317).

31. LA RAMBLA DE LAS TRUCHAS I. No muy lejos del caserío de La Puebla de San Miguel, junto a La Rambla de las Truchas y al pie del banco calizo que la ciñe, a unos 1.120 m. de altitud, se encuentran fragmentos de cerámica fabricada a mano, de factura grosera, lisa, y algunos restos líticos informes. Podría tratarse de un pequeño establecimiento al aire libre del Eneolítico.

34. LA CUEVA MATUTANO. Pequeña cavidad que se abre en el banco calizo, en la margen izquierda del Barranco de San Antonio, a unos 1.160 m. de altitud (Atrian y otros, 1980, p. 167, nº 319). Según testimonio de F. Puig de La Iglesuela, recibe este nombre por el hecho de que L. Matutano, rico hacendado de esta población, practicó en ella una excavación a principios de siglo. En el depósito de tierra existente junto a su entrada, procedente de esta excavación, aquél pudo recoger algunos fragmentos de cerámica fabricada a mano y decorada con incisiones, al parecer pertenecientes a una misma vasija. Podría tratarse de un enterramiento del Eneolítico.

37. LA CUEVA DEL TURCACHO. Situada sobre el Barranco del Peral, en el banco calizo y a unos 1.200 m. de altitud, presenta una entrada pequeña, pero es de gran profundidad y de gran interés espeleológico (Obarty y Garay, 1978, p. 28). En ella se encontró, en 1854, un cráneo prehistórico que fue enviado a la Exposición de París de 1878 como representante de la crania española: "(...) está mucho más fosilizado y es indudablemente más antiguo que los otros restos aragoneses, es de un hombre viejo, con herida cicatrizada en el parietal derecho y con la bóveda más plana que sus paisanos, lo que le da el acortamiento de sus índices de altura y mayor ensanchamiento que ellos, aunque su forma elíptica es conservada por la mayor anchura de la frente, todo lo cual permite destacarle de los levantinos y aragoneses típicos de las tierras bajas y litorales (Hoyos, 1947, p. 207)." Debió pertenecer a un enterramiento del Eneolítico o de la Edad de Bronce. (pp.25-29)

[PUIG IZQUIERDO, Fidel Alejo. La Iglesuela del Cid y su ermita. Datos geográficos e históricos. pp.25-29. Imprenta Ferrando. Alcañiz. 1991)


? ? Holocé o actual

Fa poc, els amics d'Espeleo Club Castelló, ens van contactar, mitjançant el paleontòleg Andrés Santos, per demanar-nos informació sobre una cova de Portell anomenada "el Regirón". La ubicació d'aquesta cova és, de moment, un misteri, si és que realment està al terme de Portell, però almenys vam poder tenir accés a un article molt interessant. No se sap l'antiguitat de les restes, però el deixem ací, de moment, a continuació d'un altre crani trobat un segle abans, a la cova del Turcacho de l'Anglesola.

En 1972 fue descubierto, en la Cueva del Regirón (Portell, Castellón) , un cráneo* de un niño de unos diez años de edad, ignorándose las circunstancias exactas del hallazgo. Se trata de una calvaria en buen estado de conservación a la que falta el temporal izquierdo.

* Número 70 del Archivo del Laboratorio de Paleoantropología del Museo Arqueológico de Barcelona.

En la región frontal, las dos eminencias superficiales han desaparecido en su totalidad a causa de una erosión estriada, formada por pequeños surcos acanalados, bastante regulares, que, a modo de halo, se dirigen en forma radial hasta el reborde orbitario, el cual muestra un contorno dentado. El diploide y los senos frontales quedan parcialmente al descubierto en ambos lados. Otras erosiones similares, de dentado más fino y en forma de haces de surcos paralelos que siguen direcciones opuestas, se aprecian en la región mastoidea izquierda. Esta apófisis prácticamente está destruida, quedando al descubierto sus celdillas.

No existe ninguna duda de que se trata de unas lesiones a las que no ha seguido una supervivencia, pues no existe ningún tipo de regeneración. Tampoco recuerdan cualquier tipo de lesión patológica, que, sufrida en vida, deje tales huellas. Con ello se llega a la conclusión de que son lesiones postmortem, pero no practicadas con una intencionalidad ritual por el hombre, sino debidas a la acción de los pequeños roedores (ratas), cuyos dientes, al devorar los tejidos blandos, dejan sus huellas en el hueso, como han demostrado distintos autores. Wells (1967, pág. 10) muestra un caso semejante que también afecta a la región orbitaria y Pales (1952, pág. 113), otro caso, en un cráneo galo-romano, sobre cuya región frontal derecha se advierten unas marcas que, por su nitidez, podrían pasar por una trepanación sin supervivencia.

He creído interesante la publicación de esta pieza, dado que no he encontrado casos similares en las publicaciones españolas que me ha sido posible consultar, ni en el examen de los numerosos cráneos que, procedentes de colecciones particulares y museos, he podido estudiar en los últimos seis años, por lo que considero que puede contribuir a dar una mayor difusión a este tema, evitando confusiones con otras lesiones.

La fitxa de la cova que trobem en el web d'Espeleo Club Castellón: cuevascastellon.uji.es

[CAMPILLO VALERO, Domingo (1975): Cráneo pseudopatológico de la Cueva del Regirón. En Speleon, 22. pp.225-227. Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona.)


En un altre article del mateix autor, trobem una foto del crani amb millor qualitat que en l'anterior. Està dins del capítol XV, titulat 'Pseudopatología':

ACCIÓN DE LOS ANIMALES. Los animales carroñeros suelen remover los enterramientos o devoran a los individuos sin enterrar. Entre estos, tienen una acción muy destacada los pequeños roedores, sobre todo las ratas. [...] Cráneo infantil procedente de la Cueva del Regirón (Castellón), con las típicas estrías por acción de pequeños roedores (ratas) al descarnar las arcadas supraorbitales (1). [p.96)

[CAMPILLO VALERO, Domingo (1994): Paleopatología. Los primeros vestigios de la enfermedad. Segunda parte. Colección Histórica de Ciencias de la Salud, n.º 5. Fundación Uriach 1838. Barcelona.] fu1838.org



eixir | fins l'edat de pedra | edat dels metalls | biblio


portell.es  -  portellweb@yahoo.es

Recopilació bibliogràfica i transcripcions de Jacint Cerdà