-->Web d'AVAMET             Satèl·lits i més info en: meteorologia


"La procesión pa que llueva, si queréis que se haga, se hace; pero el tiempo no está de llover, eh!" Ho diuen del capellà de l'Anglesola.


En un diari anomenat "El Pensamiento navarro", el 28/12/1948 publiquen el matrimoni d'un portellà: Eliseo García; però no podem consultar el text perquè és una obra d'accès restringit de l'hemeroteca de la Biblioteca Nacional.

(25-06-2024)


Un mestre dels citats per Luisa Camañes en el seu llibre de Portell, José Celalla Llobera, en 1963, trobem que en realitat s'escrivia José Celaya Llovera. L'any següent el citen a València i en 1970, en Fuente la Higuera. Continuarem investigant.

(24-06-2024)


Corregim un petit problema de disseny per causa de l'etiqueta html <DOCTYPE!>, que afecta les pàgines amb taules. Tot i això, la mantenim al web de biodiversitat històrica.

(23-06-2024)


En la secció de jotes i folies antigues, n'afegim una que vam sentir ahir a Portell:

Els 'auelos', a la pipa;
les 'aueles', a filar;
les xiques, a fer-se el monyo;
i els fadrins a festejar.

(04-06-2024)


Un amic cinctorrà ens va donar a conéixer, fa uns mesos, un article del professor Joaquim Aparici, dedicat a l'Albareda (segons algun dels notaris, les Alboredes) del segle XV. Ara, per fi, els hem pogut incorporar tots al nostre arxiu de documents històrics. Són un total de 37 documents, que van des de 1366 a 1499. Apareixen citats molts noms i topònims i, alguns dels fragments originals que podem llegir, no estan escrits ni en llatí ni en castellà, sinó en valencià.

(24-05-2024)


El dia 9 de maig ens vam veure obligats a fer un canvi d'adreça del nostre web de Portell per un tema logístic (el nom era portell.org). Ens vam haver de reinventar i ara som portell.es. Si tot va bé, aquesta serà l'adreça d'ací endavant. De tota manera, el nom antic, portell.tk, encara està actiu (igual d'inestable que sempre, això sí) i, si teniu sort, us redireccionarà al web. Disculpeu, un cop més, per les molèsties!

Un cop feta la mudança, estem intentant tornar a Google. Ara mateix, si busqueu "portell", encara apareix per allà el domini anterior (portell.org), que no funciona, però el nou està millorant el seu posicionament cada dia que passa i, ara mateix, ja estem en la posició 36. Per accelerar-ho, estem fent servir algunes eines com Google Search Console, al qual vam inserir un 'sitemap' que vam generar amb XML-Sitemaps.com. En pocs dies, ja començàvem a veure resultats i, buscant en Google: site:portell.es, ja apareixen 58 de les quasi 400 pàgines del web. No ens detecta cap problema important de disseny (html), però sí que ens alerten de coses menors, com la necessitat d'indicar versions canòniques en algunes pàgines (en aquest tutorial ens expliquen què són i com solucionar-ho).

Paral·lelament, estem treballant per continuar adaptant el web a diferents dispositius i fer-la "responsive". Esperem continuar millorant, passet a passet.

I, finalment, estem fent esforços per fer-la accessible a totes persones, perquè no tots tenim les mateixes capacitats visuals o de mobilitat. Una bona eina per a detectar i millorar el disseny és wave.webaim.org. Ens queda encara molt per arreglar, però la intenció és anar millorant, també, en aquest sentit.

Per cert, ací teniu un vídeo molt pràctic de com netejar i alliberar espai del vostre ordinador, això sí, sempre amb molta precaució! Tutorial

(21-05-2024)


En març de 1738, trobem un portellà entre els alumnes de la universitat de Irache (Navarra). Es tracta de Pedro Vinaixa, amb els títols de "Batxiller en Arts" i "Batxiller en Medicina". En 1861 sabem que moria, en Madrid, un altre metge, en aquest cas cirurgià: Miguel Vinaixa Marín. El primer el trobem escrit 'Viñaxa' i, el segon, 'Vinaja', però sembla clar que són dels Vinaixes de Portell. Més informació en la secció de documents històrics del web.

(21-04-2024)


Li hem fet una bona repassada als enllaços trencats del web. Un que ens va bé és deadlinkchecker.com: pot revisar, sense restricció en la quantitat d'intents seguits, fins a 2000 enllaços (tant externs com interns i, fins i tot, a imatges que no es carreguen). Com a segona opció està drlinkchecker.com (limitat a 1500 enllaços, a un lloc web, i a menys de deu intents). Un altre detector que, en aquest cas, funciona amb pàgines individuals, és dnschecker.org, pensat per controlar les dns, però que també té altres aplicacions, com aquesta. No detecta problemes amb les imatges, ni pot revisar el lloc web sencer, però es poden revisar les pàgines una a una, sobretot, les de més enllaços, sense aparent limitació quant a les vegades que ho vulguem fer. Dona falsos negatius, però això no és realment un problema. W3C Link Checker funciona com l'anterior, no obstant això, fa una anàlisi molt més elaborada i, a més, ens diu les adreces que estan redireccionades, per si les volem actualitzar.

Desconnectant la secció d'història, tenim 1422 enllaços (entre webs i imatges). Si només revisem la secció d'història, 1957 enllaços, si desconnectem els segles XX i XXI (aquests sumen 1748 enllaços).

No funcionen bé: ahrefs.com dona pocs resultats i de pàgines que ja no tenim. Atomseo revisa 1.500 enllaços i et diu la xifra dels trencats que troba, però t'has de registrar per poder-los veure; dona errada a tots els enllaços a la Wikipedia que tinguen accents, 'ñ', etc.

(14-04-2024)


En desembre de 1872, un soldat de Portell torna malalt de Cuba i és destinat a l'Àfrica. Afortunadament per a ell, encara no havia començat la guerra de la independència de Cuba (1895-1898). El seu nom: Manuel García Martínez, que, vist com de malament escrivien els noms en aquells llistats oficials, aquest 'Martínez' podria ser, en realitat, Martí.

(12-04-2024)


La signatura del notari de Portell, Miquel de Arnes, en un cens del poble de l'any 1646. El document es pot consultar en la secció de documents històrics del web.

(08-04-2024)


Continuem trobant documents interessants sobre la nostra història com, per exemple, un informe sobre la nostra escola de xiquets, fet l'any 1841 i publicat en un butlletí l'any 1842. El contingut està més desenvolupat en la secció de documents històrics del web.

[Boletín Oficial de Instrucción Pública. Núm.26. 15 Marzo 1842.] hemerotecadigital.bne.es

(04-04-2024)


Sobre les guerres carlistes, també trobem un moment tens, quan la partida carlista de Torner es presenta a l'Ajuntament de Portell.  (Ho tenim arxivat en abril de 1842.)

[Eco del Comercio. Núm.2907. Madrid.- Domingo 17 de abril de 1842.] hemerotecadigital.bne.es

(04-04-2024)


Aquests dies estem revisant errades del lloc web, perquè som conscients que n'hi ha moltes. Es reestructura també una mica el sistema de pàgines, per la qual cosa, és possible que us fallen algunes recerques per google, o enllaços a pàgines concretes. L'entrada principal de funcionar perfectament. A més, algunes seccions les tenim prou abandonades i les hem d'anar millorant. Com diuen els italians, "piano piano si arriva lontano".

(01-04-2024)


Nous documents per a l'arxiu històric:

- Sobre "Montes Públics" amortitzables i no amortitzables. De Portell, a més dels actuals (Barranco hondo, Pinaret i Rambla), en cita quatre més: Dehesa del Pinaret, Mola de Portell , El Tosal i Pradón.

Més novetats sobre documents en l'entrada de l'Arxiu històric.

(23-01-2024)


Historial de les pàgines de novetats (una per any): 

2003   2004   2005   2006   2007   2008   2009   2010   2011   2012   2013   2014   2015   2016-23